-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkiškoms kiaulėms – lietuviški gimimo liudijimai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame grupė asmenų įtariama dokumentų klastojimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu.
Prisidengę PVM didinimu, gamybininkai ir prekybininkai mėsą pabrangino dar labiau.
Mėsa / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 3 Mėsa Kiaulė Lenkija

Įtariama, kad siekė neteisėtai pasipelnyti ir išvengti priklausančių sumokėti į valstybės biudžetą mokesčių. Tarnyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 222 str. („Apgaulingas apskaitos tvarkymas“), 300 str. („Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu“), įtarimai dėl šios veikos pareikšti bendrovės vadovams ir darbuotojams, teigiama FNTT pranešime.

Vykdydami mėsos realizavimo vidaus rinkoje kontrolę, kuria siekiama apsaugoti vidaus rinką nuo neteisėtai įvežamų iš užsienio valstybių ir realizuojamų Lietuvoje maisto produktų nemokant į valstybės biudžetą mokesčių, pareigūnai patikrino Kauno rajone veikiančią bendrovę, prekiaujančią kiauliena, įsigyta iš Lietuvos, Lenkijos ir Olandijos ūkio subjektų.

Per patikrinimą šios bendrovės vadovai negalėjo pateikti realiai bendrovės sandėliuose esančios skerdienos įsigijimo dokumentų, kasoje esančių grynųjų pinigų apskaitos dokumentų, kitų būtinų buhalterijos apskaitos dokumentų. Jie rasti ir paimti iš asmens, kuris bendrovėje nedirba ir sutarties dėl buhalterijos apskaitos tvarkymo sudaręs nebuvo, tačiau neoficialiai atliko buhalterio funkcijas.

Nustatyta, kad vien per 2009 m. kovo mėnesį bendrovės buhalterijos apskaitoje nebuvo užpajamuota daugiau nei 200 vnt. iš Olandijos atvežtų gyvų kiaulių. Šių kiaulių skerdiena buvo realizuota Lietuvos rinkoje išvengiant mokesčių sumokėjimo į valstybės biudžetą, nes įmonės direktorius negalėjo pateikti šių kiaulių pirkimo, apmokėjimo už jas ir realizavimo dokumentų. Pirminiais duomenimis, vien per 2009 m. vasario mėnesį įmonėje galėjo būti neapskaityta daugiau nei 100 tūkst. Lt pajamų, gautų realizavus neapskaitytą kiaulieną. Panašiu būdu bendrovė prekiavo kiaulių skerdiena ir gyvomis kiaulėmis, įsigytomis iš Lenkijos ūkio subjektų. Dalis kiaulių buvo oficialiai įvežamos į Lietuvą su privalomais dokumentais, kita dalis – įvežama tuo pačiu transportu be dokumentų.

Be dokumentų įvežtų kiaulių skerdiena, suklastojus kilmės dokumentus, jau kaip lietuviška buvo parduodama asmenims, turintiems verslo liudijimus, o šie savo ruožtu ją realizuodavo Kauno, Šiaulių, Panevėžio ir kitų miestų turgavietėse bei kitose prekybos vietose. Tokiu būdu vien vasario mėnesį pagal dokumentus minėta Kauno bendrovė pardavė 5 tonomis daugiau lietuviškos kiaulienos nei iš tikrųjų jos buvo įsigijusi iš Lietuvos ūkio subjektų.

Ikiteisminis tyrimas tęsiamas. Jam vadovauja Generalinė prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius