-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenktynininkui Alvydui Albrechtui – Aukščiausiojo Teismo smūgis

Istorijoje dėl verslininko Rimanto Grainio užsakomojo nužudymo pagaliau padėtas taškas.
Alvydas Albrechtas
Alvydas Albrechtas / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Rezonansinėje baudžiamojoje byloje, susijusioje su 1995 m. įvykdytu užsakomuoju verslininko Rimanto Grainio nužudymu, antradienio popietę padėtas taškas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) patvirtino, kad žmogžudystės užsakovu laikomas buvęs garsus lenktynininkas Alvydas Albrechtas (gim. 1962 m.) nuteistas pagrįstai. LAT dar patikslino, kad A.Albrechtas turi kalėti 8, o ne 5 metus.

Kasacinės instancijos teismas konstatavo, kad perkvalifikuodamas nuteistojo nusikalstamą veiką Lietuvos apeliacinis teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą, pažymima LAT atstovės spaudai Živilės Jokimaitės-Dolgich išplatintame pranešime

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad klausimas dėl  baudžiamosios atsakomybės senaties taikymo  pirmosios instancijos teisme buvo sprendžiamas pagal  1961 m. Baudžiamojo Kodekso nuostatas. Todėl toje pačioje byloje pritaikydamas kito Baudžiamojo kodekso atitinkamą normą, kvalifikuojant nuteistojo nusikalstamą veiką, apeliacinės instancijos teismas pažeidė Baudžiamojo kodekso, kaip vientiso teisės akto, sąlygas.

„Baudžiamasis kodeksas yra vientisas teisės aktas, todėl negalima situacija, kai asmeniui vienu metu už tą pačią veiką taikomos dviejų Baudžiamųjų kodeksų nuostatos, t. y. negalima veikos kvalifikuoti pagal atitinkamą 2000 m. BK specialiosios dalies straipsnį, o, sprendžiant senaties klausimą, taikyti 1961 m. BK 49 straipsnyje numatytus patraukimo baudžiamojon atsakomybės senaties terminus ir sąlygas,“ – konstatavo Teismas.

Šis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Kadras iš LNK laidos/Susprogdintas verslininko R.Grainio mersedesas
Kadras iš LNK laidos/Susprogdintas verslininko R.Grainio mersedesas

15min.lt primena, kad rezonansinis nusikaltimas buvo įvykdytas 1995 m. gegužės pabaigoje, kai Vilniaus gatvėje netoli Vyriausybės rūmų sprogo po R.Grainio automobiliu „Mercedes Benz“ pritvirtintas plastito sprogmuo. R.Grainys mirė ligoninėje praėjus kelioms dienoms po sprogimo.

Pirmosios instancijos teismas dar 2006 m. konstatavo, kad nusikaltimas įvykdytas A.Albrechtui siekiant išvengti didelės skolos (800 000 – 4 000 000 Lt) grąžinimo nukentėjusiajam.

Pirmosios instancijos teismas A.Albrechtui buvo skyręs 8 metų laisvės atėmimo bausmę, aukštesnės instancijos teismas jį du kartus išteisino, o kasacinis teismas du kartus naikino išteisinimą ir grąžino bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Pastarąjį, trečiąjį kartą, Lietuvos apeliacinis teismas A.Albrechto bylą nagrinėjo 2011 m. spalį. A.Albrechtas savo apeliaciniame skunde buvo nurodęs, jog byloje nėra įrodymų, patvirtinančių, jog jis padarė šį nusikaltimą, ir prašė jį išteisinti.

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Vilniaus apygardos teismo 2006 m. balandžio 25 d. nuosprendį ir A.Albrechtą penkeriems metams pasiuntė į pataisos namus. Paskelbus naująjį nuosprendį, dalį bausmės A.Albrechtas jau buvo atlikęs – į paskirtos 5 metų bausmės laiką bus įskaičiuotas dvejų metų terminas, kurį jis praleido suimtas. Minimali (5 m. laisvės atėmimo) bausmė jam paskirta todėl, kad teismas pripažino, jog buvo pažeista A.Albrechto teisė į bylos nagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką.

Apeliacinis teismas taip pat patikslino, kad A.Albrechtas buvo skolingas R.Grainiui ne 800 000 – 4 000 000 Lt, o mažiau – 800 000 – 1 120 000 Lt (t.y. 200 000 – 280 000 JAV dolerių).

Po šio jam nepalankaus nuosprendžio A.Albrechtas su savo advokatais pasinaudojo teise vėl pateikti kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui.

A.Albrechto advokatas Ričardas Girdziušas po šios dienos posėdžio, kai paskelbtas galutinis verdikas, minėjo, jog nuteistasis dar turi kai kurių teisinių galimybių ieškoti savosios teisybės šioje byloje. Teisininkas žurnalistams sakė, kad neišnaudotos galimybės dar bus svarstomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius