Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje prieglobstį gavęs ir pinigų grobstymu kaltinamas S.Šalabajevas skundžiasi opozicijos puolimu

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį surengė posėdį byloje dėl Kazachstano teisėsaugos persekiojamo Syrymo Šalabajevo, kuris Lietuvoje gavo politinį prieglobstį.
Žašnekovas Surymas Šalabajevas
Žašnekovas Surymas Šalabajevas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kazachstanas teigia, kad vyras turi būti teisiamas dėl šimtų milijonų dolerių išgrobstymo iš vietos banko, tačiau jis pats tikina esąs persekiojamas dėl politinių motyvų, nes yra opozicijos veikėjo giminaitis.

Į Lietuvą dėl 47 metų vyro išdavimo kreipėsi Kazachstano ir Ukrainos teisėsauga.

S.Šalabajevas pagal Interpolo orderį Lietuvoje sulaikytas pernai liepą. Iš pradžių jis buvo suimtas, bet gruodį teismas nusprendė jį paleisti už užstatą. Kazachas su šeima šiuo metu gyvena Vilniuje.

Byla nagrinėjama uždaruose posėdžiuose, nes byloje įslaptinti klausimai, susiję ir su prieglobsčio bylos nagrinėjimu.

S.Šalabajevo advokatas Laimonas Judickas BNS sakė, kad pirmadienį posėdyje paprašė pateikti Migracijos departamento medžiagą apie prieglobsčio suteikimą. Kitas posėdis numatytas gegužės 24 dieną.

Kazachstano generalinė prokuratūra teigia, kad dėl S.Šalabajevo nusikaltimų „BTA Bank“ patyrė 489 mln. dolerių (429 mln. eurų) nuostolių, o jo persekiojimas nesusijęs su politika. Anot Kazachstano pareigūnų, S.Šalabajevas buvo daugelio lengvatinio apmokestinimo įmonių faktiškasis savininkas.

Lietuvai suteikus prieglobstį, Kazachstanas dėl to įteikė Lietuvai notą, šį klausimą kėlė ir Vilniuje viešėjusi Kazachstano užsienio reikalų viceministro vadovaujama delegacija.

Kazachstano generalinei prokuratūrai atstovaujanti advokatė Ingrida Botyrienė BNS teigė, kad S.Šalabajevo vaidmenį grobstant pinigus iš „BTA Banko“ bei juos slepiant ofšorinėse įmonėse įrodo britų teismų sprendimai ir šiemet kovą iš Latvijos gauta informacija.

Teisininkės teigimu, Lietuvos įstatymai leidžia prieglobstį gavusį asmenį perduoti užsienio valstybei, jei jis įtariamas pinigų plovimu.

S.Šalabajevas sako esąs persekiojamas todėl, kad yra toje pat byloje kaltinamo Kazachstano opozicijos atstovo ir verslo magnato Muchtaro Abliazovo giminaitis. Šiuo metu M.Abliazovas suimtas Prancūzijoje, kuri svarsto jo išdavimą Rusijai arba Ukrainai.

Kai kurie žmogaus teisių gynėjai ragina Paryžių neišduoti kazacho, teigdami, kad perduotas Kazachstanui jis būtų persekiojamas politiniais motyvais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius