-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelių erelį iš VRM teismas pavertė atgailaujančiu džentelmenu

Darbo Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) dėl neblaivaus vairavimo netekęs Linas Pukys teisme aiškino, kad jaučiasi jau pakankamai nubaustas, todėl prašė skirti minimalią baudą ir neatimti vairuotojo pažymėjimo.
Linas Pukys
Atsakomybės nesikratantis Linas Pukys: „Už savo padarytus žingsnius reikia atsakyti.“ / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Jokių išsisukinėjimų, išsidirbinėjimų ar sąmokslo teorijų, tik nuoširdi atgaila ir susirūpinimas dėl savo artimųjų.

Toks prieš teismą Vilniuje stojo buvęs VRM Turto valdymo ir ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Linas Pukys (gim. 1973 m.), išgarsėjęs kaip akiplėša, sėdęs prie vairo neblaivus, kaišiojęs kelių policininkams tarnybinį pažymėjimą ir visomis išgalėmis bandęs paneigti jam užfiksuoto girtumo faktą.

L.Pukys per teismo posėdį antradienį elgėsi lyg kitas žmogus: pripažino kaltę, atgailavo dėl savo nuopuolio, neprivertė teismo vilkinti procesą, neprašė būti išteisintas.

Vieninteliai dalykai, kurių dabar viliasi šis vilnietis: teisingas teismo verdiktas ir galimybė kuo greičiau pamiršti šią nemalonią istoriją.

„Prisipažįstu, gerbiamas teisme“

Vasario 16 dieną naujienų portalas 15min.lt pranešė, kad tądien 11.15 val. sostinės Savanorių prospekte policija sustabdė automobilį „Renault Megane Scenic“, kurio vairuotojas L.Pukys įpūtė 0,67 promiles alkoholio.

Protokolas už vairavimą neblaiviam tuometiniam VRM tarnautojui surašytas praėjus vos trims dienoms po, kaip įtariama, girto policininko Sigito Šostako vasario 13-ąją sukeltos avarijos, per kurią trys žmonės žuvo ir vienas sužalotas (skandalo įkarštyje atsistatydino policijos generalinis komisaras, iš pareigų pasitraukė Trakų policijos viršininkas, o vidaus reikalų ministras viešai pareiškė, kad darys viską, jog vidaus reikalų sistemoje nebeliktų girtaujančių pareigūnų).

Nors buvo skelbiama, jog šią administracinio teisės pažeidimo bylą nagrinėjančiame Vilniaus miesto 2-ame apylinkės teisme L.Pukys su medikų pagalba sieks įrodyti, esą policijai jo girtumas tik pasivaideno, tokios taktikos vyriškis nesigriebė.

„Prisipažįstu, gerbiamas teisme“, – nustebino L.Pukys, kai bylą nagrinėjęs teisėjas Valdas Petraitis jo pasiteiravo, ar pripažįsta KET pažeidimus.

Administracinėn atsakomybėn traukiamas vyriškis aiškino: „Tą dieną nebuvau vartojęs jokių alkoholinių gėrimų. Buvau visiškai įsitikinęs, kad sėdu prie vairo visiškai blaivus. Pasirodo, kad tikrai klydau, ir tenka tai pripažinti.“

„Pasitikrino, įpūtė, suforminome“

Antradienį teismui liudijo abu L.Pukį stabdę ir tikrinę policininkai – kelių patruliai Žilvinas Brazdeikis ir Jurijus Pliavgo.

„Reno buvo pilnas žmonių“, – detalę apie pažeidėjo sulaikymą prisiminė J.Pliavgo.

Nusprendę patikrinti įtartiną automobilį pareigūnai iškart pajuto, kad nuo vairuotojo sklinda alkoholio kvapas.

Kai „Renault“ vairuotojas sėdo į patrulių mašiną, pirmas jam užduotas klausimas skambėjo taip: „Ar vartojote alkoholinius gėrimus?“

L.Pukys atsakė neigiamai.

Vienas patrulių patikslino klausimą: „O vakar?“

L.Pukys neslėpė išvakarėse, patrulio Ž.Brazdeikio žodžiais tariant, dalyvavęs kažkokiame baliuje, po kurio kaip tik ir vežė svečius namo.

Kai L.Pukys buvo nušalintas nuo vairavimo, prie vairo sėdo mašinos savininkė. Jo žmona buvo tarp keleivių, pareigūnams dėl moters blaivumo jokių abejonių nekilo.

L.Pukiui teko vykti į kelių policijos būstinę, esančią vos už kelių šimtų metrų nuo sulaikymo vietos Giraitės gatvėje. „Pasitikrino, įpūtė, suforminome“, – apie atliktą procedūrą teisme nedaugžodžiavo J.Pliavgo.

L.Pukiui pūstelėjus, alkoholio matuoklio ekrane pasirodė skaičiai 0,67.

„Man tai buvo tikrai netikėta ir nuostabu“, – teisme sakė L.Pukys.

Jis pasirašė protokolą nurodydamas, kad su užfiksuotais parodymais nesutinka.

Pavėlavo 43 minutes

Svarbi aplinkybė: į alkotesterį L.Pukys pūtė 11.27 val.

Vairuotojas nesuskubo per valandą aplankyti medikų ir duoti kraujo tyrimams: užfiksuotas šios procedūros laikas yra 13.10 val. Todėl pažymos, kad kraujuje nustatytas vairuotojams nedraudžiamas 0,32 promilės alkoholio girtumas, L.Pukys teisme nesureikšmino: „Matyt, kad sustabdymo metu ar vairavimo metu alkoholio kiekis kraujuje buvo neleistinos normos.“Tėvai pasmerkė mane. Draugai ir bendradarbiai nustojo bendrauti... O aš pats neturėjau pasiteisinimo prieš juos. Gėdos jausmas buvo didžiulis“, – teisme pasakojo L.Pukys.

Jau po posėdžio L.Pukys 15min.lt prasitarė, kad nespėjo dėl techninių nesklandumų. Pirmiausia, turėjo sulaukti, kol žmona nuveš svečius. Be to, nuvykus į ligoninę paaiškėjo, kad piniginėje nėra grynųjų, o mokėjimo kortelių medikai nepriima. „Bet ar tai kam nors įdomu?“, – neslėpdamas apmaudo, retoriškai klausė pašnekovas.

Prašė neatimti teisių

L.Pukys teismo posėdyje su siaubu prisiminė vasario 16-osios popietę ir vakarą. „Nors tai buvo nedarbo diena, tą pačią dieną buvo sukeltas didžiulis ažiotažas. Kaltinimai ir šešėliai buvo metami net ministrui ir visai VRM sistemai“, – L.Pukys aiškino, kad nenorėdamas pakenkti ministerijos vadovai ir kolegoms, jis ryžosi savo noru išeiti iš darbo.

Formaliai, nebūdamas pareigūnas, L.Pukys neprivalėjo taip elgtis, nes valstybės tarnautojams negalioja tokia griežta atsakomybė už nusižengimus.

„Nors įstatyme nėra tokių prielaidų, kad privalėjau įšeiti iš darbo, pats save taip nubaudžiau. Už savo padarytus žingsnius reikia atsakyti“, – sakė jis.

Skaudžiai vyriškis išgyveno ne tik dėl prarasto posto, bet ir aplinkinių pasmerkimo.

„Tėvai pasmerkė mane, nesuprato – kaip aš taip galėjau? Draugai ir bendradarbiai nustojo bendrauti... O aš pats neturėjau pasiteisinimo prieš juos. Gėdos jausmas buvo didžiulis“, – apie patirtus išgyvenimus ir atgailą pasakojo L.Pukys.

Jis kartojo ir apie tai, koks skausmingas buvo sprendimas išeiti iš darbo: su žmona vilnietis augina du mažamečius vaikus, moka įmokas bankui už paskolą.

„Žiniasklaidos priemonės iki šiol labai aštriai pateikia šią temą, todėl įsidarbinti man būtų labai sunku“, – įsitikinęs vyras, išsiėmęs verslo liudijimą ir užsiimantis individualia veikla (teikiantis konsultacijas).

Apie naująją veiklą L.Pukys teismui užsiminė neatsitiktinai. Pasiguodęs, jog neišgali atsidaryti biuro, jis minėjo, kad yra priverstas pats vykti pas kiekvieną klientą. Jei neturėtų vairuotojo pažymėjimo – galimybės uždirbti pinigus šeimos maitintojui būtų ribotos.Linui Pukiui blogai, bet visuomenei kaip ir gerai. Gal ateityje sumažės tokių teisės pažeidėjų“, – advokatas D.Baranauskas vylėsi, jog niekas nenorės atsidurti buvusio VRM darbuotojo kailyje.

„Dar labiau pasunkėtų mano materialinė padėtis, jei negalėčiau vykti pas klientus“, – L.Pukys prašė skirti jam švelnesnę nei sankcijoje numatytą nuobaudą: išrašyti baudą, tačiau apsieiti be specialiosios teisės – vairuoti transporto priemones, atėmimo.

Įžvelgė naudą visuomenei

To paties teismo prašė ir dalykiškai šiame procese savo klientą gynęs advokatas Dalius Baranauskas.

Pasidžiaugęs aiškia ir sklandžiai išnagrinėta bylos medžiaga, teisininkas pridūrė: „Tik reikėtų, kad teismas, skirdamas nuobaudą, ją individualizuotų, atsižvelgtų į surinktus įrodymus.“

Advokatas kartojo, kad jo klientui šis skandalas jau ir taip daug kainavo: L.Pukys neteko darbo, šeimos finansinio stabilumo, artimųjų malonės, atlaikė žiniasklaidos ugnį.

„Visuomenės švietimo prasme šis įvykis buvo labai naudingas. Linui Pukiui blogai, bet visuomenei kaip ir gerai. Gal ateityje sumažės tokių teisės pažeidėjų“, – D.Baranauskas vylėsi, jog niekas nenorės atsidurti buvusio VRM darbuotojo kailyje ir žmonės sugebės pasimokyti iš svetimų klaidų.

Anot gynėjo, L.Pukio atsakomybę sunkinančių aplinkybių šioje byloje nėra. Lengvinančios – kad pažeidėjas nuoširdžiai atgailavo, nesistengė išsisukinėti ar vilkinti proceso.

„Didžiausia nuobauda jam jau yra paskirta. 15 metų dirbęs VRM, saugodamas ministerijos ir ministro vardą, neprivalėdamas to padaryti, jis išėjo iš darbo“, – kartojo teisininkas.

Advokatas akcentavo ir tai, kad vienas svarbiausių nuobaudos skyrimo tikslų yra pasiekti, kad asmuo ateityje nekartotų pažeidimo. „Dėl to, kas atsitiko, jam gėda ne tik artimųjų rate, bet ir prieš buvusius bendradarbius ar tolimesnius pažįstamus. Prevencija – vienas iš tikslų jau yra pasiektas. “, – konstatavo D.Baranauskas.

„Matyt, iki šios dienos esu nubaustas daugiau, negu bet kuris kitas pažeidėjas“, – sakydamas baigiamąją kalbą L.Pukys tarsi prisipažino, kad jį ištikusi nelaimė atrodo pati didžiausia.

Teismas verdiktą šioje byloje žada skelbti gegužės 25 dieną.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Teismui liudiję kelių patruliai Ž.Brazdeikis (kairėje) ir J.Pliavgo.
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Teismui liudiję kelių patruliai Ž.Brazdeikis (kairėje) ir J.Pliavgo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius