Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maža „HBH“ komplekso pergalė: mokesčius slėpusiai įmonei teismas sumažino baudą

Dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo ir dokumentų klastojimo pavasarį Kretingos rajono apylinkės teisme pagal laidavimą nuo baudžiamosios atsakomybės atleista Rada Matulevičienė, prie Palangos veikiančio „HBH“ pramogų komplekso savininkė, ketvirtadienį išgirdusi Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį šiek tiek lengviau atsikvėpė. Apeliacinį skundą išnagrinėjęs teismas baudą kompleksą valdančiai įmonei „Žibosa“ sumažino trečdaliu.
Klaipėdos apygardos teismo sprendimas – palankus Radai Matulevičienei
Klaipėdos apygardos teismo sprendimas – palankus Radai Matulevičienei / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Nuosprendžiu patenkintos ir kaltinamosios – nė vienai jų teismas piniginių baudų nepaskyrė.

Balandžio mėnesį Kretingos rajono apylinkės teismas kompleksą valdančiai įmonei „Žibosa“ už apgaulingą buhalterijos tvarkymą ir neteisingą duomenų perdavimą mokesčių inspekcijai skyrė 150 tūkstančių eurų baudą, o kaltintas moteris nuo baudžiamosios atsakomybės atleido pagal laidavimą. Bylos duomenimis, nuo 2013 metų pabaigos iki 2014 metų rudens įmonė „Žibosa“, valdanti „HBH“ pramogų kompleksą, nuslėpė apie 2 mln. litų, tai yra apie 600 tūkstančių eurų mokesčių.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Prokuroras Linas Kiaurakis
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Prokuroras Linas Kiaurakis

Prokuroras Linas Kiaurakis laikėsi pozicijos, jog įmonei pritaikyta bausmė yra tinkama, o vadovėms – neadekvati. Anot prokuroro, moterys taip pat turi būti nuteistos piniginėmis baudomis. L.Kiaurakis teismo prašė R.Matulevičienei skirti apie 15 tūkstančių eurų siekiančią baudą, kitoms dviems kaltinamosioms – apie 10,5 tūkst. eurų, o apie nusikaltimą pranešusiai D.Aušrienei – 10 kartų mažesnę baudą, siekiančią 1 500 eurų.

R.Matulevičienė siekė, jog bauda įmonei būtų sumažinta arba taip pat būtų pritaikytas atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Praėjusiame teismo posėdyje itin susijaudinusi R.Matulevičienė, sakydama baigiamąją kalbą, atgailavo ir teismo prašė sušvelninti bausmę, apeliavo į sunkią ekonominę situaciją Lietuvoje bei tikino, jog įmonė klaidų nebekartos.

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė įmonei palankų sprendimą ir prokuroro prašymų netenkino. Teismas motyvavo, jog kaltinamosios pripažino savo kaltę bei leido atlikti sutrumpintą įrodymų tyrimą, taip sutrumpindamos teisiminį procesą. Bendrovei „Žibosa“ baudą sumažinta trečdaliu iki 105 tūkstančių eurų. Kaltinamosios ir toliau atleistos nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./HBH pramogų kompleksas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./HBH pramogų kompleksas

Teismas nurodė, jog nuo baudžiamosios atsakomybės įmonė negali būti atleista, nes joje buvo nustatytas nelegalaus darbo atvejis, bendrovė „Žibosa“ padarė dvi tęstines veikas.

Bausmės sumažinimui įtakos turėjo tai, jog įmonė teista pirmą kartą, be to, bendrovė atlygino valstybei padarytą žalą, tai yra sumokėjo nuslėptus 2 milijonus litų mokesčių.

Džiaugiasi sprendimu

Komplekso „HBH“ savininkė R.Matulevičienė džiaugėsi teismo sprendimu. Jos teigimu, teismas pasielgė teisingai.

„Labai džiaugiuosi, manau, kad tai teisingas sprendimas. Reikės susipažinti su motyvais, tačiau teismas pasielgė teisingai, stengiamės, noriu, kad viskas būtų gerai, – sakė R.Matulevičienė, besidžiaugdama trečdaliu sumažinta bauda. – Smagu, įmonei tikrai naudinga, tikrai sunkūs laikai, įmonei bus į naudą“.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos teismo sprendimas – palankus Radai Matulevičienei
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos teismo sprendimas – palankus Radai Matulevičienei

Kodėl bendrovė „Žibosa“ slėpė mokesčius R.Matulevičienė nepanoro komentuoti.

Vertins, ar skųsti

Anot prokuroro L.Kiaurakio, susipažinus išsamiau su teismo sprendimu, bus sprendžiama, ar skųsti kasacine tvarka. Tai bus galima padaryti per tris mėnesius.

L.Kiaurakio nuomone, netinkamai pritaikytas Baudžiamojo kodekso straipsnis dėl atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

„Jos teisine prasme neteistos“, – sakė L.Kiaurakis, siekęs, jog kaltinamosioms būtų paskirtos piniginės baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius