Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dingusio Mykolo ieškantys pareigūnai „gyvai“ pakrantėmis nebevaikšto: ką tai reiškia?

Neries upę ir jos pakrantes maždaug mėnesį intensyviai žvalgė jungtinės pareigūnų ir savanorių pajėgos, tikrinančios esminę versiją – vasario pradžioje sostinėje galėjo nuskęsti 15-metis, kuris iki šios dienos yra laikomas dingusiu be žinios. Pastaruoju metu paieškų mastai gerokai sumažėję. „Reikia laukti“, – sako ieškomo jaunuolio tėvas, o tuo metu policijos atstovai tikina, kad nematomas darbas vyksta kasdien ir tęsis iki dingimo bylos ištyrimo.
Mykolo Davidonio paieška
Mykolo Davidonio paieška / BNS, asmeninio archyvo nuotr.

Nuo sostinės centre esančio Žirmūnų tilto – iki Neries ir Nemuno santakos Kaune. Nuo lemtingo vasario 4-osios vakaro – iki šios akimirkos. Tai sostinėje be žinios dingusio nepilnamečio paieškų geografija ir terminai.

Dingimo bylos tyrimas nesustojo nė vienai dienai, o Mykolo artimieji ir šeimos nelaimei neabejingi savanoriai rankų nenuleido nė vienai minutei: jau 58-tą parą iš eilės. Tačiau paieškų apimtys ir tempas natūraliai yra sumažėję.

Nesant esminių naujienų, jokia atnaujinta informaciją nuo kovo mėnesio vidurio jau neviešinama ir specialiai Mykolo paieškų koordinavimui sukurtame „Facebook“ puslapyje.

Policijos pareigūnai „gyvai“ pakrantėmis nevaikšto, bet tai nereiškia, kad jų darbas yra sustojęs.

„Jei būtų konkretus poreikis, tikrai ir Raudonojo Kryžiaus, ir Šaulių sąjungos atstovus pasikviestume į pagalbą. Bet dabar, regis, dar ne tas laikas. Atrodo, kad viską, ką galėjome, iki šiol esame padarę“, – Mindaugas Davidonis vertina milžinišką atliktą darbą ir sutelktą visų tarnybų bei savanorių pagalbą.

Tėvo teigimu, jis asmeniškai su artimiausiais bendražygiais iki šiol kiekvieną dieną koordinuoja tam tikrų upės atkarpų žvalgybos veiksmus. „Per savaitę porą kartų praplaukiam. Tikrinamos ir pakrantės“, – 15min sakė M.Davidonis.

Jis pasakojo, kad plaukimas ir žvalgyba iš vandens atrodo keliolika, gal net porą dešimčių kartų efektyvesnė, nei nuo kranto. Žinoma, yra vietų, kurios geriau matomos iš sausumos, tačiau daugeliu atveju plaukiant valtimi tempas nepalyginamai didesnis, tam pačiam ruožui patikrinti užtenka mažiau žmonių. Kita vertus, pastaruoju metu paieškos sąlygos komplikuotos: upė srauni, vandens lygis kelias savaites po centimetrą kyla, dugno matomumas prastas. Ne panacėja yra ir kartais naudojami sonarai ar echolotai: net jei prietaisai po vandeniu kažką fiksuoja, nėra lengva patikrinti, ką tiksliai.

„Reikia laukti“, – dabartinę sūnaus paieškų fazę reziumuoja M.Davidonis.

Suprasti akimirksniu

  • Paskutinį gyvą kontaktą penkiolikmetis su draugais turėjo šeštadienį, vasario 4 d., apie 16 val. prie sostinės „Vingio“ kino teatro. Maždaug po pusvalandžio vaizdo skambučiu bendravo su draugu.
  • Turimais duomenimis, šeštadienį 16.10 val. vaikinas išlipo iš 4 troleibuso miesto centre, Kražių stotelėje, ir nuėjo upės link, buvo prie Operos ir baleto teatro stotelės.
  • Per paieškas Vilniuje prie Žirmūnų tilto rasti įvairūs vaikino daiktai – striukė, kuprinė, telefonas, banko kortelė, ausinės. Todėl kaip labai tikėtina tiriama nuskendimo versija.
  • Dingusiojo paieškai buvo sukurtas specialus „Facebook“ profilis, taip pat ir paieškų koordinavimo žemėlapis.
  • Gelbėtojų patirtis rodo, kad žiemą nuskendę žmonės neretai randami pavasarį, kai sušyla vanduo.

Tuo metu nepilnamečio dingimo bylą tiriančios Vilniaus apskrities policijos atstovai tikina, kad istorija dar jokiu būdu nepamiršta, nepadėta į stalčių.

„Kad pareigūnai „gyvai“ pakrantėmis nevaikšto – tai nieko nereiškia. Iš tikrųjų, darbas nėra sustojęs“, – teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas.

Anot sostinės policijos atstovo, kol jaunuolis nebus rastas – tyrimas tęsis ir pareigūnai rankų nenuleis.

„Nors pastaruoju metu paieška atrodo sulėtėjusi, iš tikrųjų, į policiją kiekvieną dieną iš įvairių šaltinių nenutrūkstamai plaukia informacija, kurią pareigūnai tikrina ir visame kontekste vertina. Niekas nesustoję“, – užtikrino T.Bražėnas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Komunikacijos skyriuje 15min sužinojo, kad galimai nuskendusio žmogaus paieškose PAGD pareigūnai dalyvauja pagal realų poreikį ir konkrečiai gaunamas užduotis.

„Ugniagesiai gelbėtojai paiešką vandenyje atlieka gavę policijos pareigūnų pavedimą“, – teigiama PAGD komentare.

Pirmosiomis savaitėmis profesionalūs ugniagesiai gelbėtojai į Mykolo paieškas buvo įsitraukę itin aktyviai, tačiau keletą pastarųjų savaičių tokio pobūdžio užduočių iš policijos nėra sulaukę. PAGD duomenimis, kovo mėnesį tikslinė paieška buvo vykdyta kelis kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius