Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Narkotikų byla Šiaulių teisme: nuo grybų sporų – skausmas ne vienai galvai

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje šiaulietis Kostas Vaitiekūnas buvo kaltinamas narkotinių medžiagų kontrabanda be tikslo jas platinti. Jaunas vyras kaltu prisipažino visiškai, byla išnagrinėta sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka. Pirmą kartą teisiamas vyras pripažintas kaltu, jam paskirta laisvės apribojimo bausmė, pažymima teismo pranešime.
Haliucinogeninių grybų sporos
Asociatyvi iliustracija: haliucinogeninių grybų sporos / KTM nuotr.

Nustatyta, kad nusikaltimas buvo padarytas praėjusiųjų metų liepos 8 dieną Šiauliuose, kai kaltinamasis Kostas Vaitiekūnas ikiteisminio tyrimo metu tiksliai nenustatytu laiku, panaudodamas savo kompiuterį, ikiteisminio tyrimu metu nenustatytoje internetinėje parduotuvėje Nyderlandų Karalystėje, neturėdamas tikslo parduoti ar kitaip platinti, neteisėtai įgijo nenustatytą kiekį psichotropinės medžiagos – glotniagalvių genties grybų sporų ir nurodė pardavėjui pirkinį siųsti visai kito asmens – pažįstamo šiauliečio vardu, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, net nežinojęs apie K.Vaitiekūno nusikalstamus ketinimus.

Liudytojas tikino, kad „tamsiaisiais“ internetiniais puslapiais ir kriptovaliuta nesinaudoja, nes nežino, kaip ja naudotis.

Per pašto paslaugas teikiančią įmonę atgabentą siuntą Vilniaus teritorinės muitinės Pašto logistikos centre patikrino Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai ir nustatė, jog į Lietuvą atgabenta psichotropinė medžiaga, kontrabandinė siunta buvo sulaikyta.

Muitininkų sulaikytą medžiagą ištyrę specialistai konstatavo, jog tai – sausos glotniagalvių rūšies grybų sporos. Nurodė, kad šios sporos yra mikroskopinio dydžio, todėl jų masės (kiekio) nustatyti negalima.

Pateiktoje išvadoje specialistai konstatavo, kad glotniagalvių genties grybų vaisiakūniai ir jų dalys, turintys psilocibino ar psilocino, ir šių grybų sporos, grybiena yra psichotropinė medžiaga, įrašyta į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų.

Per ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, kad internetinėje parduotuvėje psichotropinę medžiagą nupirkęs K.Vaitiekūnas pardavėjui nurodė ne tik savo pažįstamojo vardą ir pavardę, bet ir jo telefono numerį.

Nustebęs vyras pareigūnams paaiškino, jog kurį laiką jis su K.Vaitiekūnu ir jo broliu apie du mėnesius gyveno tuo pačiu adresu.

Liudytojas prisiminė, jog tuo metu, kai jis gyveno dar tuo pačiu adresu, kaip ir broliai, K.Vaitiekūnas jo paklausęs, ar galėtų pasinaudoti jo vardu ir pavarde, nes nori iš užsienio atsisiųsti kažkokių grybų savo reikmėms ir jų paragauti.

Vyras teigė tada nežinojęs, kodėl K.Vaitiekūnas grybų nesisiuntė savo ar savo brolio vardu. Liudytojas tikino, jog jis pats jokių užsakymų nedarė, kompiuterio neturi, naudojasi tik mobiliojo ryšio telefonu, pridūrė, kad „tamsiaisiais“ internetiniais puslapiais, atitinkama naršykle, virtualia valiuta nesinaudoja, nes nežino, kaip ja naudotis.

Liudytojas pridūrė, kad K.Vaitiekūnas „informacines technologijas“ išmano gerai, jo žodžiais, tiek Kostas, tiek jo brolis vartoja narkotines medžiagas – „rūko žolę“. Patikslino, kad K.Vaitiekūnas jo buvo prašęs leisti pasinaudoti tik vardu ir pavarde. Į savo naudojamą telefono numerį, kuris buvo nurodytas ant siuntos su grybų sporomis, negavo trumpųjų pranešimų apie siuntą.

Kaltinamasis prisipažino, kad nusikalstamą veiką padarė, žinodamas, ką daro. Tačiau teisme dėl nusikaltimo šiaulietis ėmė jau gailėtis.

Per kratą K.Vaitiekūno gyvenamojoje vietoje pareigūnai rado ir paėmė vėdinimo aparatą, indelius su dirvožemiu, smulkintuvą, pypkes, kitų įkalčių.

Teisme K.Vaitiekūnas kaltu dėl jam pateiktų kaltinimų prisipažino ir parodė, kad nusikalstamą veiką padarė, žinodamas, ką daro, nes norėjo išbandyti būtent tų grybų, kuriuos užsisakė, nes, jo žodžiais, tuo metu buvęs apimtas depresijos. Šiaulietis teigė internete skaitęs, kad būtent tų grybų veiklioji medžiaga padeda žmonėms, turintiems depresijos simptomų. Kai užsisakinėjo grybų sporas, žinojo, kad tai yra psichotropinė medžiaga, kad yra draudžiama, tada suvokęs, kad daro nusikaltimą.

K.Vaitiekūnas sakė, jog iki grybų užsakymo jis naudojo tik kanapes, patikino, kad šiuo metu nebevartoja.

Kaltinamasis teigė, kad vartoti narkotines medžiagas pradėjęs gal nuo 18 metų. Kaltinamasis teigė, kad narkotines medžiagas užsisakęs tik sau, jų platinti net neketinęs, už pirkinį sumokėjęs kriptovaliuta.

Kaltinamasis teisme teigė, kad jo pažįstamas vyras „iš dalies sutiko“, jog grybai būtų užsakyti jo vardu, o savo vardu nesisakęs, nes bijojo būti pagautas – tuo momentu K.Vaitiekūnui atrodę, kad protingiau siuntinį užsakyti pažįstamo vardu.

Vyras patikino užsakymą daręs iš savo kompiuterio, kuris esąs surinktas iš detalių (tikslaus modelio neturi).

Jaunas šiaulietis teisme galėjosi, kad įsivėlė į tokį nusikaltimą, pažadėjo, kad tai daugiau nepasikartos.

Bylą išnagrinėjęs teismas pabrėžė, kad K.Vaitiekūnas savo kaltę pripažino visiškai, nuoširdžiai gailisi, teisiamas pirmą kartą, dirba, mokosi. Teismo tvirtinimu, šios bylos aplinkybės nepašalina šiauliečio padarytų veikų pavojingumo, nesumažina jo kaltės, tačiau jos, teismo nuomone, yra pagrindas švelninti kaltinamojo atsakomybę ir suponuoja išvadą, kad bausmės tikslai kaltinamojo atžvilgiu gali būti pasiekti ir neskiriant kaltinamajam sankcijoje numatytos laisvės atėmimo bausmės.

Už padarytas nusikalstamas veikas teismas K.Vaitiekūnui paskyrė vienu trečdaliu sumažintą bausmę – laisvės apribojimą 1 metams 4 mėnesiams.

Nuteistajam bausmės atlikimo laikotarpiu uždrausta vartoti narkotines ir psichotropines medžiagas ir paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – 500 eurų įmoka į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą, ją sumokant per penkis mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo.

Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius