-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujausias Henriko Daktaro viešas pareiškimas: „Aš net Kelių eismo taisyklių nepažeidžiau!“

Vienus metus ir 9 mėnesius Lukiškių kalėjimo rūsyje tūnantis ir kaskart naujų argumentų, kodėl turi būti paleistas į laisvę, randantis H.Daktaras šįkart teisme vėl buvo nusiteikęs itin entuziastingai. Prieš posėdį bendraudamas su žurnalistais, Henytė pasigedo jo kartos fotografų, o teisėjui kaunietis aiškino, kad pagaliau atėjo laikas pasėdėti jaunesniems banditams, jo vardu dariusiems žiaurius nusikaltimus ir kaltę suvertusiems H.Daktarui.
Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį Lietuvos Apeliacinis teismas (LApT) išnagrinėjo H.Daktaro ir jo gynėjo Kristupo Ašmio skundą dėl gegužės 18-osios Klaipėdos apygardos teismo nutarties, kuria leista pratęsti griežčiausią jam taikomą kardomąją priemonę – suėmimą, dar trims mėnesiams.

Popietę surengtame teismo posėdyje Henytė pažėrė dar negirdėtų argumentų.

„Gerbiamas teisme, gerbiamas prokurore, nejaugi aš toks visuomenei ir valstybei pavojingas, kad mane laiko už septynių užraktų? Kokia nauda iš manęs, kad aš sėdžiu kalėjime?“ – net ir būdamas nusivylęs, itin pagarbiai į proceso šeimininką ir dalyvius posėdžio metu kreipėsi 54 metų H.Daktaras.

Jo žodžiais tariant, vaikinams iš „šampaninių gaujos“ yra maždaug po 35 metus. Jie plėšė, vogė, reketavo, prisidengdami Henytės vardu. Netgi įkliuvę jie visą kaltę suvertė H.Daktarui, sutiko prieš jį liudyti. „Nusikalstamame susivienijime 16 žmonių, bet beveik visi laisvėje! Jie turi namus, dvarus, viską, ir niekas net nekonfiskuoja. Nesuprantu, kokia čia tokia teisybė!“, – piktinosi kaltinamasis.

H.Daktarui pikta, kad būti kalėjime visada tenka jam, tačiau dabar atėjo eilė ir jaunesniems banditams išbandyti Lukiškių gultus. „Gal pasikeičiam, gal tegul jie truputį pasėdi? Pamatys, kaip tai lengva!“

Erzina H.Daktaro pozicija?

Kaltinamąjį ginantis žinomas advokatas Kristupas Ašmys teisme akcentavo, jog teismas taiko H.Daktarui pačią griežčiausią kardomąją priemonę tik dėl to, kad jo klientas neprisipažįsta dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų.Nusikalstamame susivienijime 16 žmonių, bet beveik visi laisvėje! Jie turi namus, dvarus, viską, ir niekas net nekonfiskuoja. Nesuprantu, kokia čia tokia teisybė!“, – esą ji apkalbančiais nusikaltėliais ir pareigūnų požiūriu į juos piktinosi H.Daktaras.

Teisininkas pateikė pavyzdį, jog kitoje byloje su Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu siejamas Virginijus Silvestravičius už du nužudymus buvo nuteistas vos 7,5 metų laisvės atėmimu. V.Silvestravičius kaltę pripažino, o H.Daktaras laikosi priešingos taktikos, todėl jam grasinama kalėjimu iki gyvos galvos. „Žmogus dabar yra laisvėje, jis bet kada gali atsidurti pas jus už nugaros parduotuvėje“, – apie V.Silvestravičių, kuriam paskelbtas švelnusis nuosprendis dar neįsiteisėjęs, kalbėjo advokatas.

Prokuratūra: Henytė turi sėdėti

Nei H.Daktaro, nei jo gynėjo argumentai nepakeitė beveik visas Henytės bylas kuruojančio Generalinės prokuratūros prokuroro Zdislavo Tuliševskio pozicijos. Jis pareiškė, kad skundžiama uostamiesčio teisėjų nutartis teisėta ir pagrįsta, o H.Daktaro skundas dėl jos – neteisingas.

„Daktaras, būdamas laisvėje, gali pasislėpti nuo teismo, nes tai yra jau įvykę“, – prokuratūros atstovas priminė apie Henytės sulaikymą Bulgarijoje.

Z.Tuliševskis taip pat akcentavo, jog būdamas paieškomas H.Daktaras padarė naują nusikaltimą – suklastojo asmens dokumentą ir juo disponuodamas gyveno. Dėl netikro paso Henytei iškelta atskira baudžiamoji byla.

„Gali būti daromas poveikis asmenims, kurie gali liudyti prieš Henriką Daktarą. Toks precedentas irgi buvo“, – dar vieną argumentą, kodėl Henytės negalima išleisti iš kalėjimo, pateikė Z.Tuliševskis.

Prokuroras kalbėjo ir apie tai, jog be pagrindinės didžiosios Klaipėdoje ypatingo saugumo sąlygomis nagrinėjamos „Daktarų“ nusikalstamo susivienijimo baudžiamosios bylos dar vyksta kitas ikiteisminis tyrimas, kuriame iki šiol ieškomi aukų kūnai. Ištrūkęs į laisvę H.Daktaras galėtų mėginti sunaikinti visus įkalčius.

Advokatas: nusikaltimai sovietmečiu nebesiskaito

„Laisvėje jis neilgai išbūna. Vėl nusikalsta ir tai tęsiasi jau kelis dešimtmečius. Užtenka pažiūrėti į jo teistumų sąrašą. Jis linkęs nusikalsti“, – H.Daktarą teisme charakterizavo Generalinės prokuratūros atstovas.

Tuo tarpu advokatas kalbėjo priešingai: „Kaltinamasis turi tiktai vieną galiojantį teistumą. Tai, kad kaltinamasis buvo teistas 1977 ar 1979 metais – į tai galima neatsižvelgti!“

Ir ankstesnių bandymų ištrūkti į laisvę metu, ir šiandienos posėdyje H.Daktaras akcentavo, kad jo ne tik nereikėtų išlaikyti iš valdiškų lėšų – laisvėje jis įsidarbintų ir netgi pats mokėtų mokesčius valstybei. „Jis gali lengvai įsidarbinti išėjęs iš laisvės atėmimo vietos“, – antradienio posėdyje akcentavo K.Ašmys.

„Deklaruojama, kad jisai dirbs, bet jis nedirba“, – oponavo prokuroras.Laisvėje jis neilgai išbūna. Užtenka pažiūrėti į jo teistumų sąrašą. Jis linkęs nusikalsti“, – H.Daktarą teisme charakterizavo prokuroras.

Vienintelis dalykas, kurio Z.Tuliševskis neneigia – H.Daktaras turi šeimą, namus, bendrauja su motina. „Socialiniai ryšiai yra, bet jie nepersveria tų pagrindų, dėl kurių jam taikoma griežčiausia kardomoji priemonė“, – pabrėžė prokuroras.

Anot K.Ašmio, H.Daktarui taikomas suėmimas tuos socialinius ryšius ardo – nėra galimybės bendrauti su žmona, auginti vaikus, lankyti motinos. Beje, pats keturių vaikų tėvas H.Daktaras, kaip pasakojo 15min.lt, prašymą išleisti jį laisvę yra motyvavęs ir noru „padaryti dar porą vaikų“.

Prisižadėjo niekada nenusikalsti

Anot advokato K.Ašmio, nėra pagrindo manyti, kad H.Daktaras laisvėje bėgtų ar slėptųsi nuo teismo. Pasak gynėjo, šioje baudžiamojoje byloje jis nė sykio nebuvo kviestas į apklausą, todėl nes nežinojo apie jo paiešką. „Byloje diskutuojama apie šaukimą, kuris buvo įteiktas žmonai Ramutei Daktarienei, bet ten jis buvo kviečiamas dėl visai kitų dalykų“, – minėjo K.Ašmys.

Apie tą patį sakė ir pats H.Daktaras: „Gerbiamas teisėjau, mano žmona gavo tą šaukimą, kai manęs jau nebuvo Lietuvoje.“

Henytė ir jo gynėjas nuolat akcentuoja, kad Bulgarijoje slėpėsi ne nuo Lietuvos teisėsaugininkų, bet nusikaltėlių, kurie apšaudė jo namą.

Posėdžio pabaigoje dar sykį gavęs žodį, H.Daktaras pasakojo apie tai, kaip pavyzdingai elgėsi po to, kai buvo atlikęs bausmę ir išėjęs į laisvę. Anot Henytės, jam buvo taikoma daugybė įvairiausių apribojimų, tačiau visų jis kruopščiai laikėsi. „Aš net Kelių eismo taisyklių nepažeidžiau! Visą laiką gerbiau teisėtvarkos įstatymus. Ir dabar, jei išeičiau, tikrai jų nepažeisčiau“, – tikino H.Daktaras.

Beje, dar prieš posėdį bendraudamas su žurnalistais, Henytė pasigedo jo kartos fotografų: „Visi jau išėjo į pensiją?“

Bylą išnagrinėjęs LApT teisėjas Svajūnas Knizleris nutartį žada paskelbti trečiadienio popietę.

VIDEO: 15min.lt - Henrikas Daktaras teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius