-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nelauktą siuntą gavusį vilnietį teisėsauga bando nubausti kaip narkotikų kontrabandininką

2018 metų gruodį į jauno vilniečio Pijaus duris pasibeldė pareigūnai ir paklausė, ar jis nelaukė siuntos su kanapėmis. Buvo iškrėsti vaikino namai, jis pats sulaikytas, o galiausiai jo pečius užgulė sunkūs kaltinimai dėl narkotikų kontrabandos. Pirmosios instancijos teismas Pijų išteisino, tačiau prokuratūra įsitikinusi, kad vaikinas kaltas.
Narkotikai siunčiami su pašto siuntomis
Asociatyvi iliustracija/Narkotikai siuntose / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Tyrimas buvo pradėtas po to, kai į Lietuvą iš Ispanijos atkeliavo Pijui adresuotas laiškas su 0,48 g kanapių dervos – hašišo.

Šios siuntos vaikinas niekada neužsisakinėjo ir už ją nemokėjo, tai įrodė ne tik jo žodžiai, bet ir objektyvūs įrodymai: jokių įtartinų pervedimų ar susirašinėjimų jo kompiuteryje pareigūnai neaptiko.

Lemtinga pažintis Portugalijoje

Tiesa, vaikinas turėjo įtarimą, kaip ši siunta jį galėjo pasiekti, ir šią versiją išsamiai papasakojo tiek teismui, tiek ir pareigūnams.

„2017 metų rugsėjį buvau Portugalijos sostinėje. Ten vieną vakarą pastebėjau žmogų, atrodė, kad jis blogai jaučiasi. Palydėjau tą žmogų iki hostelio ir mes įsikalbėjome“, – pažintį teisme prisiminė vaikinas.

Pažintis buvo vaisinga: vyrai rado bendrą kalbą ir ilgai plepėjo apie viską, taip pat ir žolės rūkymą. Galiausiai jie apsikeitė adresais ir kontaktais, su viltimi, kad kada nors vėl susitiks.

Porto miestas, Portugalijoje
Porto miestas, Portugalijoje

Pijus svarstė, kad būtent šis jo pažįstamas nusprendė taip atsidėkoti ir atsiųsti jam narkotikų.

Tiesa, per pirmąją apklausą ši istorija vaikino parodymuose užfiksuota kiek kitaip.

„Jis, norėdamas Pijui atsidėkoti už tai, kad nepaliko jo vieno sunkioje situacijoje, pasakė, kad gali paštu atsiųsti jam kokybiškos marihuanos. Susigundęs kokybiška preke, Pijus inicijavo hašišo atsisiuntimą, – tokius parodymus užfiksavo pareigūnai. – Pijus sutiko su pasiūlymu ir nurodė jam savo gyvenamosios vietos adresą, kitus duomenis, kur lauks jo siuntos.“

Tačiau pats vaikinas teisme tvirtino niekada nesakęs tokių žodžių ir aiškino, kad pasirašė pareigūnų jam pakištą apklausos protokolą jo neskaitęs.

„Aš tyrėjai tokių dalykų nepasakojau, bet pasirašiau viską, ką man liepė pasirašyti. Pareigūnai man sakė, kad reikia bendradarbiauti, tada gausiu tik baudą“, – teismui aiškino jis.

Tyrėja suabejojo ir teismas

Tiesa, vaikinas neneigė kartais parūkantis kanapių ir Lietuvoje. Per kratą pareigūnams jis pats parodė smulkintuvą, pypkes ir tuščią maišelį, kur kažkada buvo kanapių.

Bet bylą išnagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Kolyčienė nusprendė, kad vaikinui pateikti kaltinimai dėl narkotikų kontrabandos nepagrįsti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurgita Kolyčienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurgita Kolyčienė

„Byloje nėra jokių duomenų, jog Pijus kokiu nors būdu kaltinime nurodytas medžiagas, veikdamas kartu, kaip kad nurodyta su bendrininku, būtų tyčia užsisakęs, siuntęsis, taręsis dėl jų apmokėjimo, kiekio bei kitų atsisiuntimo aplinkybių, – rašoma teismo nuosprendyje. – Priešingai – byloje esantys ištirti rašytiniai įrodymai – duomenys iš finansinių įstaigų, telefono ir SIM kortelės, SEB banko sąskaitos išrašas, valstybės sienos kirtimo informacija patvirtina aplinkybes, jog Pijus per visą, daugiau nei vienerių metų laikotarpį, kuomet jis buvo Portugalijoje ir susipažino su nenustatytu asmeniu, neatliko jokių įtartinų mokėjimų, kuriuos būtų galima susieti su galimų narkotinių medžiagų įsigijimu ir atsisiuntimu, nepalaikė jokių kontaktų su įtartinais asmenimis, kurie galėtų užsiimti narkotinių medžiagų platinimu.“

Maža to, teismas patikėjo ir vaikino versija dėl iškreiptų jo parodymų, juos užfiksavusi tyrėja taip pat prisipažino savaip interpretavusi Pijaus žodžius.

„Tai, kad Pijus dėl jauno amžiaus ir išgąsčio tokioje situacijoje, kuomet namuose atliekama krata, jis pats sulaikomas ir išvežamas apklausai, pasirašinėjo ant visų dokumentų, kokius teikė tyrėja ir galėjo detaliai neperskaityti parodymų bei pasirašyti nieko netikslindamas, patvirtina ir tai, jog jis pasirašė ir ant dokumento, kuriame nurodoma, jog jis sulaikomas areštinėje, nors faktiškai į areštinę jis patalpintas nebuvo, po apklausos jis buvo paleistas“, – kaltinimuose surašyta versija abejojama teismo nuosprendyje.

Dar daugiau, tai, kad ne visos aplinkybės teisingai fiksuotos ikiteisminio tyrimo metu esančiuose dokumentuose patvirtina ir kiti dokumentai: kaip matyti iš asmens kratos protokolo, Pijaus asmens krata pradėta 2018 m. gruodžio 18 d., 9.30 val., ir baigta tą pačią dieną 9.40 val., o apklausa pradėta 2018 m. gruodžio 18 d., 9.36 val., ir baigta 10.04 val.

Tai yra, remiantis dokumentais, Pijaus apklausa pradėta nepasibaigus kratai, ir truko su visų teisių išaiškinimu, pranešimu apie įtarimą supažindinimu, jo apklausa ir protokolo surašymu vos pusvalandį.

Tokios aplinkybės, teismo nuomone, tik patvirtina tai, kad tyrimo veiksmai buvo atliekami skubotai ir lieka nepaneigtos Pijaus nurodytos aplinkybės, kad tyrėja savaip interpretuodama galėjo ir ne taip užrašyti jo parodymus, kaip kad jis pasakojo.

Prokuratūra nepasiduoda

Vis dėlto vaikinas lengviau atsikvėpti dar negali, nes prokuratūra nesusitaikė su pralaimėjimu pirmos instancijos teisme.

Dar neįsigaliojusį nuosprendį ji apskundė ir siekia, kad Pijus būtų pripažintas kaltu kaip narkotikų kontrabandininkas.

Įstatyme už tai numatytas laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų. Tiesa, dažniausiai teisėjai pagaili paštu keletą gramų narkotikų atsisiuntusių „kontrabandininkų“.

Tokiu atveju teisėjai pasinaudoja Baudžiamojo kodekso 62 str. numatyta galimybe skirti švelnesnę bausmę. Dažniausiai tokie jaunuoliai sulaukia baudos arba lygtinio laisvės atėmimo.

Tiesa, šią situaciją yra kritikavęs teisėjas Audrius Cininas. Jis sakė, kad BK 62 str. turėtų būti taikomas tik išimtiniais atvejais, tačiau dėl nelogiškai griežtų bausmių teisėjai priversti šios normos griebtis vos ne nuolat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius