Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo e.cigarečių Vilniaus gimnazistai pateko į ligoninę: rūkė žiurkių nuodų ar aušinimo skysčio?

Sostinės policija atlieka tyrimą, o medikai dalijasi susirūpinimu dėl to, kokiomis sveikatai ar net gyvybei pavojingomis medžiagomis šiais laikais svaiginasi jaunimas. Neaiškias psichoaktyvias medžiagas rūkę trys mokiniai apsinuodijo ir pateko į Vilniaus gydytojų rankas, pranešė „Lietuvos ryto televizija“. Svarstoma, kad elektroninėse cigaretėse galėjo būti žiurkių nuodų, aušinimo skysčio arba kitų psichoaktyvių medžiagų.
Vienkartinė elektroninė cigaretė
Vienkartinė elektroninė cigaretė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus apskrities policijos duomenimis, praėjusį pirmadienį medikų pagalbos prireikė trims Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos auklėtiniams.

„Trims mokiniams pasidarė bloga, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, informuoti mokinių tėvai ir iškviesti į gimnaziją. Įvykio aplinkybėms nustatyti iškviesta policija“, – „Lietuvos ryto televizijai“ pasakojo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jūratė Poškaitė-Genienė.

Kaip manoma, elektroninėmis cigaretėmis, apsinuodijusių gimnazistų trijulėje buvo vaikinas ir dvi merginos.

15min šaltinių teigimu, pirmadienį apsinuodijusių paauglių trijulėje buvo dvi merginos ir vaikinas.

Gimnazijos administracija raštu kreipėsi į mokinių tėvus su įspėjimu, kad nerimą kelia elektroninių cigarečių skysčių sudėtis – manoma, kad mokiniai galėjo rūkyti žiurkių nuodų, aušinimo skysčio ar kitų psichoaktyvių medžiagų.

Savo ruožtu sostinės policija 15min patvirtino, kad pastaruoju metu pareigūnai buvo sulaukę ir daugiau pranešimų apie galimus jaunimo apsinuodijimus, parūkius neaiškios kilmės medžiagų.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas minėjo, kad per porą pastarųjų savaičių pareigūnai iš tėvų arba pedagogų sulaukė 7 pranešimų, jog jaunuoliai apsvaigo arba apsinuodijo po to, kai parūkė neaiškios kilmės bei sudėties elektroninių cigarečių. Nukentėjusiųjų amžius svyruoja nuo 12 iki 17 metų.

Tuo metu minėtame TV reportaže kalbinta Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Laubner-Sakalauskienė sakė, kad įvairios psichoaktyvios medžiagos, priklausomai nuo dozės, gali sukelti lengvą apsinuodijimą ar net mirtį: „Žiurknuodžiai yra viena iš priemaišų, naudojamų sustiprinti kanabinoidų ir haliucinogenų poveikį – kuomet vienas plius vienas jau nebėra du.“

Teigiama, kad sostinės pareigūnai nesėdi kabinetuose laukdami naujų pranešimų apie galimus apsinuodijimus, o imasi aktyvių prevencinių priemonių, galinčių padėti užkirsti kelią nelaimėms. Pasak T.Bražėno, patruliai tiesiogiai lanko jaunuolių parūkymas vietas ir tiesiai jų teiraujasi, ar šie žino, kokias priemones vartoja. Tuo pačiu rūkantieji įspėjami, kad neaiškios kilmės preparatai gali būti itin pavojingi.

Kita vertus, Vilniaus apskrities VPK atstovas pripažino, kad jaunuolių apsinuodijimai būtent elektroninėmis cigaretėmis nėra įrodyti neginčijamai – kol vyksta tyrimai, tai laikoma labiausiai tikėtina versija. Konkrečiai užfiksuotų ir ištirtų duomenų, kad apsinuodyta būtent elektroniniais rūkalais, policija kol kas neturi.

„Pareigūnams svarbu nustatyti, iš kur galimai nuodingos, kenksmingos į mokyklas atkeliauja“, – pabrėžė T.Bražėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius