„Nuostabiausių kojų“ konkurso laimėtojos žmogžudystė lieka neatskleista: skundai dėl Dariaus Mačio išteisinimo atmesti

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė prokuratūros ir nukentėjusiosios skundus rezonansinėje baudžiamojoje byloje Paaiškėjo, kad šiaulietis Darius Mačys lieka išteisintas dėl „Nuostabiausių kojų“ konkurso laimėtojos nužudymo.
Darius Mačys
Darius Mačys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad žemesnės instancijos teisėjai D.Mačio nebuvo pripažinę kaltu pagrįstai, šiauliečiui palanki nutartis įsiteisėjo iškart.

Kaip rašyta prieš dvejus metus, trylika metų nuo Lietuvos teisėsaugininkų besislapstęs įtariamasis Darius Mačys pagaliau stojo prieš teismą.

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras V.Kulikauskas teismui buvo perdavęs baudžiamąją bylą dėl seniai įvykdyto nužudymo, kurioje minėtos veikos padarymu buvo kaltinamas tuomet 38 m. D.Mačys.

Šiaulių apskrities VPK pareigūnai ikiteisminį tyrimą dėl D.Mačio galimai padarytų veikų pradėjo dar 1996 12 31. Tuomet D.Mačio atžvilgiu buvo atliekamas tyrimas įtariant jį tyčia nužudžius 19 m. šiaulietę, buvusią savo draugę bei „Nuostabiausių kojų“ konkurso nugalėtoją Aušrą Pašiškevičiūtę. Įtariamasis tuo metu buvo teisiamas ir už chuliganizmą, tačiau po galimo merginos nužudymo pasislėpė nuo teismo ir pareigūnų.

Nuo 1997 metų jis buvo ieškomas, teismas jam buvo skyręs suėmimą. 2008 m. buvo gauta duomenų, kad D.Mačys yra Rusijos Federacijoje, kur taip pat buvo įtariamasis narkotikų byloje, buvo nuteistas ir atliko laisvės atėmimo bausmę.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darius Mačys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darius Mačys

D.Mačys Rusijos Federacijoje gyveno svetima pavarde, naudojosi suklastotais asmens dokumentais. Patikrinus informaciją, Lietuvos prokurorai kreipėsi į Rusijos Federacijos institucijas dėl įtariamojo D.Mačio ekstradijos į Lietuvos Respubliką. Po nustatytos teisinės procedūros D.Mačys į Lietuvos Respubliką buvo parvežtas šių metų kovo viduryje. Šiaulių miesto apylinkės teismo nutartimi jam buvo skirta kardomoji priemonė suėmimas.

Neginčijamų įtariamojo kaltės įrodymų prokuratūra pateikti nesugebėjo.

Tačiau 2011 m. vasarį Šiaulių apygardos teismas paskelbė išteisinamąjį nuosprendį šiuo sunkiu nusikaltimu kaltintam D.Mačiui, kuris net 13 metų slapstėsi nuo teisėsaugos.

Šiaulių teismas pabrėžė, kad apkaltinamasis nuosprendis negali būti paremtis prielaidomis ar samprotavimais, o neginčijamų įtariamojo kaltės įrodymų prokuratūra pateikti nesugebėjo.

Todėl D.Mačys išteisintas, neįrodžius jo dalyvavimo šioje žmogžudystėje.

Išgirdusi išteisinamąjį nuosprendį aukos motina Ona Vyga Pašiškevičienė apsiverkė, tačiau nukentėjusiąja pripažinta moteris turėjo teisę pateikti skundą aukštesnės instancijos teismui, tokią galimybę svarstė ir Šiaulių apygardos prokuratūra.

Netrukus skundas dėl nuosprendžio iš tiesų buvo pateiktas Lietuvos apeliaciniam teismui sostinėje.

Apeliaciją išnagrinėjusi teisėjų kolegija, kurią sudarė Albinas Bielskis (pirmininkas), Valdimaras Bavėjanas, Svajūnas Knizleris, nusprendė, kad visi teisiniai priekaištai nepagrįsti.

Ankstesnis Šiaulių apygardos teismo išteisinamasis nuosprendis pripažintas pagrįstu ir teisėtu.

Formaliai po jo įsiteisėjimo prokuratūra ir nužudytosios artimieji dar turi teisę kreiptis kasacine tvarka į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius