Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Plungės savivaldybė kreipiasi į teismą dėl sunkios ligos veidą praradusio vyro gydymo

Plungės rajono savivaldybės administracija kreipiasi teismą dėl priverstinio gydymo Alksnėnų kaime rastam vyrui smarkiai apirusiu veidu. Meras Audrius Klišonis penktadienį BNS sakė, kad į teismą taip pat kreipiamasi prašant panaikinti globą vyro 81 metų motinai.
Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas lankėsi Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyje
Greitoji pagalba / 15min nuotr.

„1992 metais jo motinai buvo priskirta vaiko, kuris dabar jau yra 50-metis vyras, globa. Mama yra jo globėja“, – BNS sakė A.Klišonis.

Jo žiniomis, globa buvo skirta dėl vyrui diagnozuotų centrinės nervų sistemos sutrikimų.

Pasak mero, šie sprendimai priimti per pasitarimą ketvirtadienį, tuomet įvertintas šalį sukrėtęs įvykis.

Abu kreipimaisi teismą turėtų pasiekti artimiausiu metu.

„Teisėjo sprendimas, ką paskirti: ar tai būtų savivaldybės institucija, ar skyrius. Jo globėjas gali būti ir juridinis asmuo. Dėl ko mes inicijavome du sprendimus? Globą panaikinti būtų paprastesnis variantas, bet gali užtrukti ir iki pusės metų, šalys gali skųsti. Mes tiek laiko neturime, dėl to inicijuojamas klausimas dėl paėmimo gydymui“, – BNS sakė A.Klišonis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrius Klišonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrius Klišonis

Jis teigė esąs dėkingas socialiniams darbuotojams, kurie išaiškino šį atvejį.

Pagalbą suteikti vyrui mėginta ir anksčiau, tačiau ir jis, ir jo mama jos atsisakydavo. Vyras ketvirtadienį pagalbos taip pat atsisakė, jis kol kas yra savo namuose. Medikai sako, kad jei vyras būtų gydomas slaugos ligoninėje, jis turi būti gydomas atskirai nuo kitų ligonių, kad infekcija neplistų.

Plungės rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja Genovaitė Vasylienė BNS yra sakiusi, kad šeima buvo žinoma seniūnijai ir socialiniams darbuotojams, tačiau jokios pagalbos namuose priimti nesutikdavo, visus reikalus moteris susitvarkydavo atėjusi į seniūniją. Aplankyti atvykusių savivaldybės darbuotojų moteris į namus neįsileisdavo mažiausiai penkerius metus.

Kaip BNS pasakojo Šateikių seniūnijos, kuriai priklauso ir šis kaimas, seniūnas Zigmantas Strumyla, pirmą kartą užeiti į namus, kur gyveno 1967 metais gimęs vyras ir jo 1937 metais gimusi motina, mėginta prieš pusantrų metų. Tačiau ir pats vyras, ir vėliau grįžusi jo motina pagalbos atsisakė. Tuomet vyras, seniūno duomenimis, dar pats judėjo, tačiau kaktoje turėjo žaizdą.

„Kai važiuodavome, mūsų paprasčiausiai neįsileisdavo: viskas gerai. Dar prieš mėnesį su ja kalbėjome, sakė, kad viskas gerai, mano vaikas valgo, viskas normalu“, – pasakojo seniūnas.

Pasak Z.Strumylos, dar kartą į namus seniūnijos darbuotojai buvo užėję prieš šventes, tačiau nors motina prie sūnaus svečių neleido, pro durų plyšį pavyko pastebėti, kad kažkas su juo yra negerai, todėl trečiadienį pas moterį atvykta su policija. Tuomet ji taip pat nenorėjo įsileisti žmonių.

Kai važiuodavome, mūsų paprasčiausiai neįsileisdavo: viskas gerai. Dar prieš mėnesį su ja kalbėjome, sakė, kad viskas gerai, mano vaikas valgo, viskas normalu, – teigė Z.Strumyla.

Klaipėdos apskrities policijos duomenimis, lovoje gulinčio vyro veidas buvo supuvęs, be nosies, žandų, akių, tačiau asmuo buvo gyvas.

Vyro mama teigė prižiūrinti sūnų, o jo veidas esą apiręs dėl neaiškios ligos. Tai, kad vyras iš tiesų serga odos liga, kuri galėjo sukelti tokius padarinius, policijos pareigūnams patvirtino ir medikai, apžiūrėję vyrą.

Pasak seniūno, vyro motina labai prieštaravo, kad jis būtų vežamas į ligoninę, dėl neadekvačios būklės jos apklausti trečiadienį pareigūnams nepavyko.

Policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus gyvybei.

Tyrimą kontroliuojanti Klaipėdos apylinkės prokurorė Irena Dačkauskienė BNS sakė, kad specialistai turės nustatyti vyro sveikatos būklę.

„Mes vertinsime, ar padaryta nusikalstama veika, ar ne. Kai gausime išvadą, tada spręsime kas kaltas, kad taip atsitiko“, – BNS sakė I.Dačkauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius