Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po kratų Pravieniškėse kaliniams paskelbus apie pažeidžiamas teises, Kalėjimų departamentas aiškina situaciją

Pareigūnai kalėjimuose intensyviai vykdo kratas, siekia užbaigti nuteistųjų viešpatavimą ir galiausiai atsiimti kalėjimų kontrolę. Po eilinės kratos Pravieniškėse praėjusią savaitę nuteistieji pradėjo skelbti apie pažeidžiamas žmogaus teises, naudojamą smurtą ir niokojamus jų asmeninius daiktus. Kalėjimų departamentas paaiškino pareigūnų elgesį. 
Krata Pravieniškių pataisos namų-atvirojoje kolonijoje
Krata Pravieniškių pataisos namų-atvirojoje kolonijoje / Kalėjimų departamento nuotr.

Didelį kalinčiųjų pykti sukėlė neva sunaikinta jų pačių sukurta ir norvegų finansuota „žalioji oazė“, jie pateikė nuotraukas, kaip ši atrodė prieš ir po įvykio.

Apsodinta poilsio erdvė ir erdvė be augalų Pravieniškių pataisos namuose
Apsodinta poilsio erdvė ir erdvė be augalų Pravieniškių pataisos namuose

Tačiau Kalėjimų departamento atstovė Simona Banėnienė aiškino, kad nuotraukose užfiksuota visai ne „žaliosios oazės“ projekto erdvė, – lauko baldai pagaminti pačių nuteistųjų stalių ceche.

„Šiuo metu, Pravieniškių pataisos namų teritorijoje, siekiant užkardyti draudžiamų daiktų patekimą į teritoriją ir užtikrinti tinkamą nuteistųjų priežiūrą yra šalinama ta augmenija, kurios aukštis ar tankumas trukdo nuteistųjų priežiūrai.

Įkalinimo įstaigose yra skirtos kitos specialios vietos projektui „žalioji oazė“, kurio tikslas yra skatinti teigiamus nuteistųjų ir suimtųjų asmenybės pokyčius per agrokultūrinę veiklą. Nuteistieji Pravieniškių pataisos namų teritorijoje gali auginti gėles, daržoves, jie bus skatinami daryti tai ir toliau, suteikiant didesnes galimybes prasmingam užimtumui atliekant bausmę. Sodinukais, sėklomis dalijasi ir nuteistųjų artimieji, ir pataisos darbuotojai, perkama iš nuteistųjų socialinės paramos fondo“, – aiškino ji.

Sunaikinti asmeniniai daiktai

Kitas kalinčiųjų nusiskundimas – per kratas buvo sunaikinti ir sugadinti jų asmeniniai daiktai, kaip įrodymą jie pateikė ir sujauktas gyvenamųjų patalpų nuotraukas.

„Sporto inventorius suniokotas, su bulgarke staklės supjaustytos. Viduje visi baldai sulaužyti, daiktai išmesti, rūbai supilti, duše viskas išgriauta“, – 15min pasakojo nuteistasis.

Tačiau KD atstovė aiškina, kad kitaip rasti draudžiamų daiktų tiesiog neįmanoma, nes nuteistųjų išmanumas tikrai stebina ir slėptuves jie įsirengia būtent savo asmeniniuose daiktuose ir balduose. 15min jau skelbė apie neribotą nusikaltėlių fantaziją įrengiant slėptuves.

„Ieškodami slėptuvių, kuriose gali būti laikomi draudžiami daiktai, pareigūnai detaliai tikrina viską, o radę slėptuves – išardo. Dažniausiai slėptuvės būna balduose, plytelėse, palangėse, bet taip pat ir buities prietaisuose, higienos priemonėse“, – aiškino S.Banenienė.

Kratų metu pareigūnai rado 7 mobiliojo ryšio telefonus, 15 SIM kortelių, 10 litrų raugo, 1 išmanųjį laikrodį. Tą pačią dieną skirtingu laiku, skirtingose patalpose pareigūnai rado įrengtas slėptuves, kuriose buvo apie 100 paketėlių su įvairių spalvų milteliais, galimai narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Taip pat kaliniai skundėsi, kad su šiukšlėmis po kratų buvo išvežtas ir jų sporto inventorius, tačiau KD atstovė ramina nuteistuosius – bus sprendžiamas klausimas dėl treniruoklių įrengimo.

„Nėra numatyta, koks sportinis inventorius gali būti Drausmės grupėje. Įvertinant bendrąją praktiką, sportui yra skirta tinklinio, futbolo aikštelė, prisitraukimams – skersinis. Dėl nuteistųjų saugumo užtikrinimo savadarbiai svarmenys buvo paimti. Pataisos įstaigos administracija spręs klausimą dėl treniruoklių įrengimo“, – sakė ji.

Skundėsi dėl smurto

Anot nuteistųjų, šeštadienį per kratas prieš juos Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai naudojo ir smurtą.

„Visi yra provokuojami pačių VST pareigūnų, kad kiltų riaušės“, – teigė kalinys ir pridūrė, kad nuteistieji bandė patekti pas medikus, tačiau buvo išprašyti lauk ir pagalbos nesulaukė. Jie spėja, kad neužregistruojant sužalojimų neva norima nuslėpti smurtą.

VIDEO: Nuteistųjų nufilmuoti vaizdai po kratų Pravieniškėse

Tačiau KD atstovė tikina, kad kratos metu spec. priemonės naudotos nebuvo ir niekas iš kalinių į medikus nesikreipė.

Buvo tik atvejis, kai kitą dieną, sekmadienį, pats nuteistasis, reikšdamas nepasitenkinimą vykstančiomis kratomis, save susižalojo.

Kaliniai taip pat buvo nepatenkinti, kad jiems visos kratos metu, beveik tris valandas liepta stovėti lauke.

Kalėjimų departamento nuotr./Krata Pravieniškių pataisos namų-atvirojoje kolonijoje
Kalėjimų departamento nuotr./Krata Pravieniškių pataisos namų-atvirojoje kolonijoje

„Jėga išrikiuoti visi prie sienos iškeltomis rankomis, neleido nuo lietaus užsidengti net gobtubu, eiti į tualetą, nedavė vandens, pjudė tarnybinius šunis“, – teigė kalinys.

Anot S.Banėnienės, kaliniai išties buvo priversti stovėti lauke: „Kol vyko kratos, oro sąlygos tądien keitėsi kelis kartus, todėl tuo pačiu metu ir pareigūnai, ir nuteistieji buvo lauke.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius