Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po nelaimės Vilniuje ugniagesiai pataria vengti netvirto ledo

Ugniagesiai gelbėtojai po Vilniuje įvykusios nelaimės pataria vengti netvirto ledo. Gelbėtojai taip pat pataria, kaip elgtis įlūžus ledui.
Įvykio vietoje
Užšalęs ežeras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip rašoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pranešime, penktadienį Vilniuje, Balsio ežere įlūžusiam žvejui į pagalbą pirmieji atskubėjo du netoliese treniravęsi bėgikai, kurie taip pat įlūžo. Atvykę ugniagesiai gelbėtojai vieną jų ištraukė iš ledinio vandens, kitas pats pasiekė krantą, o ištrauktas žvejys buvo be sąmonės. Jis skubiai nugabentas į ligoninės reanimacijos skyrių.

Deja, vyro, gimusio 1948 m., gyvybės medikams išgelbėti nepavyko.

Šį gruodį tai jau antrasis atvejis, kai ugniagesiams teko vykti gelbėti žvejų. Statistikos duomenimis, šiais metais ugniagesiai 27 kartus vyko ant užšalusių vandens telkinių, kur išgelbėjo 57 piliečius ir ištraukė 5 nuskendusius gyventojus.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena gyventojams, kad ledas atodrėkio metu ant šalies vandens telkinių šiuo metu nėra tvirtas. Be to, dera žinoti, kad sniegu padengtas ledas dažnai yra gan pavojingas. Deja, nekantrūs žvejai nelinkę laukti, kol smarkiau pašals ir ledas sutvirtės. Besirengiantiems į žvejybą ar ketinantiems pačiužinėti ant ledo būtina žinoti, kad lipti ant jo galima, kai ledo storis siekia daugiau kaip 10-12 cm. Kaip rodo ledo storio matavimai, pavyzdžiui, Totoriškių ežere, jo storis tėra vos 4 cm.

Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur įšąla medžių šakos, lentos, kiti daiktai, taip pat arti krūmų, medžių, nendrių. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai, vanduo iš gamyklų, yra šaltinių.

Jei vis dėlto įlūžote, nepasiduokite panikai ir nepraraskite savitvardos. Ropškitės ant ledo į tą pusę iš kur atėjote, o ne plaukite pirmyn. Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas. Pasistenkite kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą. Užšliaužus ant ledo, negalima tuojau pat stotis. Būtina nuo eketės nusiridenti kuo toliau į tą pusę, iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis. Tik išlipus ant kranto reikia bėgti, kad sušiltumėte ir kuo greičiau pasiektumėte šiltą vietą.

Jeigu pamatėte skęstantį žmogų, tuoj pat šaukite jam, kad skubate į pagalbą. Gelbėjant reikia veikti greitai ir ryžtingai, nes žiemą vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę rūbai neleidžia jam ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje. Artintis prie eketės reikia labai atsargiai, geriausia šliaužte. Palčiai ištiesus rankas. Jei yra galimybė po savimi padėkite slides ar lentą ir šliaužkite ant jos. Jei mėginsite skęstančiajam paduoti ranką ir jį ištraukti, jokiu nešliaužkite prie pat eketės krašto, nes ledas įlūš, Ledas išlaiko žmogų tik už 3 – 4 m nuo eketės krašto, todėl skęstančiajam reikia ištiesti slidę, slidžių lazdą, lentą ar numesti virvę. Gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus.

Ištraukus žmogų ant ledo, reikia su juo kuo toliau šliaužti nuo pavojingos vietos ir kaip galima greičiau skendusįjį pristatyti į šiltą vietą. Čia nukentėjusį ištrinti, pagirdyti karšta arbata, perrengti sausais rūbais, suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius