-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policininko, advokato ir medžioklės vadovo teismas Ukmergėje: po skandalingos medžioklės – netikėta gynyba

Teismas atvertė administracinio nusižengimo bylą dėl didelį atgarsį sukėlusios medžioklės, kai aplinkosaugininkai sulaikė sostinės advokatą ir Ukmergės policininką, kartu su dviem vietos medžiotojais visureigiu gabenusius neleistinai nušautą taurųjį elnią. Žvėrį nušovęs šaulys jau nubaustas atskiroje byloje, o šiame teisme trijulei inkriminuojamas neteisėtas grobio gabenimas. Advokatas su policininku tvirtino medžioklėje nedalyvavę ir pateikė netikėtą gynybinę versiją.
Bylos nagrinėjimas Ukmergėje: atsakomybėn traukiamas advokatas Laimonas Judickas
Bylos nagrinėjimas Ukmergėje: Laimonas Judickas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip jau skelbė 15min, medžioklė, kurioje buvo sulaikytas advokatas, policininkas ir du klubo „Lėnas“ medžiotojai, jau turi pirmą teisinį įvertinimą. Vienas iš medžiotojų Giedrius Aniūnas pripažintas kaltu dėl dviejų pažeidimų, jam paskirta piniginė nuobauda, specialiosios teisės (medžioti) atėmimas ir medžioklės įrankių konfiskavimas.

Šiandieną prieš teismą Ukmergėje teko stoti ir kitiems trims sulaikytiesiems. Tai sostinės advokatų kontoros „Triniti Jurex“ advokatas Laimonas Judickas ir Ukmergės rajono policininkas Edvardas Balčiūnas bei Ukmergės rajono medžiotojų klubo „Lėnas“ narys Aleksas Gečiauskas. Šis formaliai buvo medžioklės vadovas, atsakingas už dokumentų pildymą.

Atsakomybėn traukiamas Vilniaus advokatas teisme kategoriškai paneigė dalyvavęs medžioklėje ir pranešė netikėtą įvykio versiją: į Ukmergę jis buvo atvykęs gelbėti iki tol net nepažinoto policininko, kuriam reikėjo jo, kaip advokato, paslaugų. Kol vyko medžioklė, tos paslaugos esą ir buvo teikiamos: prisidėti prie medžioklės net nebuvo kada, mat pareigūnui buvo labai neramu dėl jo sūnaus ateities.

„Tai yra pareigūnas, turintis šeimoje problemų. Aš atvykau pas Balčiūną padėti, kalbėti su juo kaip su klientu, teisiniais klausimais“, – pareiškė advokatas L.Judickas, pabrėždamas, kad motyvas ir tikslas šio įvykio turi būti svarbus aiškinantis, ar tikrai buvo padaryti pažeidimai, ar ne.

Tokio siužeto versiją Ukmergės teismui patvirtino ir ketvirtadienio posėdyje apklaustas policininkas E.Balčiūnas.

Suprasti akimirksniu

  • Advokatų kontoros „Triniti Jurex“ advokatas Laimonas Judickas sausio 22 d. viešai patvirtino, kad buvo vienas iš keturių sulaikytų asmenų, apie tai teisininkas pateikė komentarą agentūrai BNS.
  • „Automobilyje, manau, kad buvo teisėtai sumedžiotas elnias. Mano manymu, teisėtai. Kaip vėliau paaiškės, nežinau. Iki to momento, kol neprasidėjo tyrimas, aš kitokių duomenų neturėjau ir, manau, kad tai pasitvirtins. 2021 metais medžioklėje nedalyvavau ir nieko nesu sumedžiojęs“, – sausį kalbėjo advokatas.
  • L.Judickas teigė medžioklėje nedalyvavęs, o buvo tiesiog „atvažiavęs į svečius“, nes vienas iš automobilyje buvusių medžiotojų yra „ketvirtį amžiaus“ jo pažįstamas draugas.
  • Advokatas L.Judickas, kuriam kartu su medžioklės vadovu ir drauge važiavusiu policininku iškeltoje byloje inkriminuojami tik 1 pažeidimas (ANK 290 str. 7 d. – neteisėtai sumedžioto gyvūno gabenimas), siūlė palaukti teisminio situacijos įvertinimo. Apie važiavimą pas klientą E.Balčiūną dėl pastarojo sūnaus klystkelių tuo metu L.Judickas neužsiminė.

Tiek advokatas L.Judickas, tiek policininkas E.Balčiūnas šiandieną teisme sakė pripažįstantys faktines įvykio aplinkybes, bet neigia jų vertinimą. Kitaip tariant, neigdami, kad dalyvavo medžioklėje, jie kratosi atsakomybės ir dėl jiems inkriminuojamo pažeidimo – žvėries gabenimo.

L.Judicko supratimu, tai, kad visi vyrai padėjo įkelti elnią į visureigį, kurio bagažinė buvo paruošta grobiui, užklojant ją plėvele, taip pat aplinkybė, kad jis vairavo visureigį, nesieja jo ir automobilyje buvusio policininko su medžiokle.

Esminis akcentas, kurio gindamiesi šioje byloje mėgina laikytis advokatas su policininku, yra tas, jog nedalyvavę medžioklėje jie negalėjo sužinoti ir esminės faktinės aplinkybės: elnias sumedžiotas neteisėtai. Nei medžioklės vadovas, nei šaulys jiems esą to nepasakė. Tad tiek padėdami grobį krauti, tiek jį veždami, L.Judickas su E.Balčiūnu esą galvojo, kad žvėries gabenimas yra teisėtas.

Visiems keturiems asmenims surašyti protokolai pagal ANK 290 str. 7 d. už neteisėtai sumedžioto žvėries gabenimą – kiekvienam gresia bauda iki 1800 eurų. Tuo metu G.Aniūnui jau yra paskirta minimali 800 eurų nuobauda.

Byloje užfiskuotais duomenimis, vėlai vakare reido metu Ukmergės rajone Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sustabdė visureigį, kuriuo vyko 4 asmenys iš skirtingų šeimos ūkių, nesilaikydami karantino sąlygų reikalavimų.

Visi keturi sulaikytieji atrodė kaip medžiotojai: vilkėjo specialią aprangą.

Teismui pateiktuose inspektorių paaiškinimuose užfiksuota, kad visi keturi sulaikytieji atrodė kaip medžiotojai: vilkėjo specialius itin šiltus ne itin aktyviam laisvalaikiui gamtoje skirtus drabužius, puikiai tinkančius medžioklei. Atidarę visureigio dureles, tikrintojai pamatė ant kilimėlių kraujo dėmes. Atidarius automobilio bagažinę paaiškėjo ir tai, kas sumedžiota.

Jei nusižengimai pasitvirtintų, visiems trims asmenims grėstų piniginės nuobaudos. Tačiau būtent L.Judickui yra labai svarbu, ar jis bus siejamas su šia medžiokle ir baudžiamas, ar ne. Mat viena iš teisme privalomų skirti sankcijų tokių pažeidimų atvejais – transporto priemonės konfiskavimas. Kaip žinoma, neteisėtai sumedžiotas tauriojo elnio patinas buvo gabenamas būtent šio sostinės advokato visureigiu.

Svarstymo metu paaiškėjo, kad aplinkosaugininkai, sulaikę įtariamus pažeidėjus, šį epizodą nufilmavo. „Teismas įpareigoja pateikti vaizdo įrašą, kad būtume ištyrę visas aplinkybes“, – paskelbė teisėjas, kartu konstatuodamas, kad laukiant papildomų įrodymų, reikia padaryti bylos nagrinėjime pertrauką.

VIDEO: Ukmergėje prieš teismą stojo advokatas, policininkas ir medžioklės vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius