-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija paviešino vaizdo įrašuose užfiksuotus kyšių siūlytojus: kuo gundomi pareigūnai?

Trečiadienį Policijos departamente apdovanoti atspariausi korupcijai Lietuvos policininkai. Pareigūnų pagerbimo ceremonijos proga policija su 15 min pasidalijo vaizdo įrašais, kuriuose užfiksuoti įvairiausi bandymai paveikti kelių policijos pareigūnus.

Kelyje Vilnius–Kaunas motociklu greitį viršijęs pažeidėjas nori išsisukti nuo atsakomybės, todėl tiesiai šviesiai pradeda derėtis su policijos pareigūnais.

„Sutariam, ką nors žmoniškai, kad nei man, nei jums nebūtų skaudu“, – derasi kyšį siūlantis pažeidėjas.

Išbandė pareigūnų kantrybę

Vyras pradeda pasakoti pareigūnams, kad jis užsiimą kaminų įrenginėjimu, todėl neva galėtų padėti policininkams įsirengti kaminą, tačiau policijos pareigūnai spaudimui nepasiduoda. „Aš galiu jį nusipirkti parduotuvėje“, – trumpai į patrauklų pasiūlymą atsako vienas pareigūnų.

VIDEO: Pareigūnams įkliuvęs pažeidėjas kaip kyšį siūlė ir kamino įrengimą, ir pinigus

Pažeidėjas nesupranta pareigūno užuominų, kad šios derybos niekur neveda. Jis toliau siūlo pinigus, kad protokolas už greičio viršijimą nebūtų rašomas

„Aš matau, kad jūs nesate tas žmogus, kuriam reikėtų linkėti blogo, kas liečia baudžiamąją atsakomybę, aš jums to nelinkiu“, – pareigūnas bandė įtikinti pažeidėją, kad šis persigalvotų dėl bandymo papirkti valstybės tarnautoją.

Tačiau policininkų kantrybė baigėsi, kai atkaklus kyšio siūlytojas pinigus juos įkišo tarp automobilio dokumentų.

Skaudžios pasekmės

15min kalbėjosi su Vilniaus apskrities kelių patrulių rinktinės vadu Žydrūnu Adomaičiu apie vaizdo įrašuose užfiksuotus įvairiausius bandymus paveikti kelių policijos pareigūnus.

Pasak Vilniaus kelių patrulių rinktinės vado, policijos pareigūnai į kyšio siūlymus dabar žiūri nepalyginamai rimčiau ir juos fiksuoja, kaip to reikalauja įstatymai.

„Iš viso 2013-aisiais metais Vilniaus apskrityje buvo užfiksuota 30 kyšio siūlymo atvejų, 2014-aisiais metais – 130, o 2015-aisiais – 125, bet nesakyčiau, kad pažeidėjai anksčiau kyšius siūlė rečiau. Apie juos tiesiog nebuvo pranešama“, – iškalbinga statistika dalijosi Vilniaus kelių patrulių vadas.

„Tokie pažeidėjai, kurie bando išsisukti nuo atsakomybės, dažniausiai būna neblaivūs arba tiesiog neadekvatūs“, – sakė Ž.Adomaitis.

VIDEO: Pareigūnams įkliuvęs pažeidėjas kaip kyšį siūlė ir kamino įrengimą, ir pinigus

Atsižvelgdami į jų būklę, policijos pareigūnai perspėja, kad už tai gresia baudžiamoji atsakomybė. Vis dėlto, jeigu pažeidėjas toliau primygtinai policijos pareigūnui siūlo kyšį, jo veiksmai forminami pagal Baudžiamąjį kodeksą.

„Daugelis nežino, tačiau už bandymą papirkti valstybės pareigūną kyšio siūlytojas gali atsidurti už grotų – Baudžiamajame kodekse numatyta iki 7-erių metų laisvės atėmimo bausmė“, – apie skaudžias kyšio siūlymo pasekmes priminė Ž.Adomaitis.

Viliojantys pasiūlymai

Vilniaus kelių patrulių rinktinės vadas pastebi, kad pažeidėjai pasitelkia pačias įvairiausiais poveikio priemones, kurios skiriasi ne tik verte, bet ir pobūdžiu.

Pažeidėjai siūlo atiduoti ne vien piniginės turinį, bet ir mobiliuosius telefonus, iškepti tortą ar pavakarieniauti. Policijos pareigūnai taip pat sulaukia viliojančių pasiūlymų iš dailiosios lyties atstovių.

VIDEO: Kyšio pasiūlymas: „Nebauskit, vyrai, vakarienę duosiu“

Tačiau Ž.Adomaitis pažymi, kad jo vadovaujami sostinės patruliai pastaraisiais metais atsispiria ne tik šypseną keliantiems pasiūlymams – didžiausiais užfiksuotas Kelių eismo taisyklių pažeidėjo siūlytas kyšis sostinės pareigūnams siekė net 5000 eurų.

„Pareigūnams kyšius siūlo tokie pažeidėjai, kurie galbūt neturi, ką prarasti, kurie turi krūvas baudų ir jų nemoka, todėl bandymas siūlyti kyšį jų padėties per daug nekeičia ir apie pasekmes jie nesusimąsto“, – aiškino Ž.Adomaitis.

Atsakingi ne vien pareigūnai

Vilniaus kelių patrulių rinktinės vadas mano, kad šiandien daugybė policijos pareigūnų nusipelnė apdovanojimų už atsparumą korupcijai, nes jų požiūris į kyšius pastaraisiais metus labai pasikeitė.

Vis dėlto kovoje su korupcija atsakingi yra ne vien policijos pareigūnai.

„Policijos sistemoje išliko pareigūnai, kurie nepasiduoda pažeidėjų provokacijoms ir yra sąžiningi, todėl jie nepiktnaudžiauja tarnyba dėl trumpalaikės naudos, nes vis dėlto tai yra nusikaltimas – tiek duoti, tiek imti kyšį. Tačiau tą turi suvokti ir pažeidėjai“, – pabrėžė Vilniaus kelių patrulių rinktinės vadas Ž.Adomaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius