Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pravieniškėse kalintis vyras – apie kratas: „Brangiu maistu artimus laisvėje maitinsime?“

Rugpjūčio 9 d. antrajame Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos sektoriuje esančiose nuteistųjų gyvenamosiose ir buitinėse patalpose vykdytos kratos. Susverti visų 200 kalinių daiktai – 30 kg viršijusi dalis atimta ir perduota į sandėlius. Kratos kartojosi ir rugpjūčio 11 d. Nuteistieji niršta, kad turi atsisakyti net maisto, kurį brangiai įsigijo įkalinimo įstaigos parduotuvėje.
Kratos Pravieniškių pataisos namų 2-ojoje atviroje kolonijoje
Kratos Pravieniškių pataisos namų 2-ojoje atviroje kolonijoje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Mūsų pirktą maistą vietinėje parduotuvėje konfiskavo, motyvuodami tuo, kad galimas tik 30 kg svoris asmeniui. O mes juk apsiperkam kažko daugiau „į priekį“ – deficitinių prekių. Tokias prekes parduotuvėje retai rasi, tai kai atsiranda, perkame daugiau. Dabar mūsų maisto likimas neaiškus. Manau, jis bus perduotas artimiesiems. Tai kaip čia išeina: limitas apsipirkimui parduotuvėje – 114 eurų, o tos prekės atsidurs laisvėje? Mes dar apiperkame laisvėje esančius artimuosius kosminėmis vietinėmis kainomis?“, – stebėjosi į 15min besikreipęs kalinys.

Tai kaip čia išeina: limitas apsipirkimui parduotuvėje – 114 eurų, o tos prekės atsidurs laisvėje? Mes dar apiperkame laisvėje esančius artimuosius kosminėmis vietinėmis kainomis?, – stebėjosi į 15min besikreipęs kalinys.

Pasak jo, su tokia problema – maisto įskaitymu į 30 kg galimų turėti su savimi daiktų limitą susidūrė beveik visi nuteistieji. Svorio limitas viršytas nuo kelių iki kelių dešimčių kilogramų. Brangindami drabužius, parfumeriją, higienos prekes, ne vienas turėjo atsisakyti deficitinio maisto.

„Po kratų visi liko su minimaliu daiktų ir maisto kiekiu. Ir visa tai, ką dabar nusiperkame vietinėje parduotuvėje, jau yra laikoma viršsvoriu. Tai negalime pirkti“, – problemą plėtojo vyras.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kratos Pravieniškių pataisos namų 2-ojoje atviroje kolonijoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kratos Pravieniškių pataisos namų 2-ojoje atviroje kolonijoje

Pasiūlė rimčiau nusikalsti?

Kratų metu, pasak jo, buvo akimirka, kai paprieštaravus tokiai tvarkai, vienas kaukę dėvintis pareigūnas patarė: „Nori daugiau svorio turėti? Nusiteisk iki gyvos galvos, tuomet turėsi 50 kg.“

„Tai čia sveiko proto pareigūnai, kurie mums turi būti pavyzdžiu? Aš mažiau nei pusantrų metų įkalinimo bausmę gavęs už neatsargumą, o jis į mane žiūri kaip į būsimą žudiką. Kokie čia pataisos namai? Jų dar nepastatė Lietuvoje, tik pakeisti pavadinimai, nes kitaip skandinavai negalėtų lietuvių atiduoti į Lietuvą atlikti bausmės, nes būtų traktuojama, kad perduoda į blogesnes sąlygas. Nebūtų ir jokių paramų. Iš griežto režimo kalėjimų stebuklingai virto pataisos namais. Nepakeitus nieko! Nei administracijos, nei sąlygų – nieko“, – teigė nuteistasis.

Bausmę jis atlieka vadinamajame pavojingiausiame 2-ojo sektoriaus 1-ajame lokaliniame sektoriuje, kuriame, anot Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos laikinojo vadovo Dainiaus Sušinsko, kali rezonansinius nusikaltimus įvykdę, dirbti nenorintys bei subkultūrą pripažįstantys nuteistieji.

„Pabendrautumėte su tuo mūsų pirmu lokaliniu, nustebtumėte, kokia čia paprasta liaudis šiuo metu sėdi. Nesakau, kad geri, bet ne tokie, kokius mus piešia viešumoje. Taip, kaliniai nėra šventi, bet ką kalba ir kas dabar vyksta su tomis kratomis ir panašiai, visa tai tėra mažiau nei 5 proc. tiesos. Visos tos viešai publikuojamos mafijų kronikos vyko seniai. Iš tų laikų gal 10 proc. žmonių likę ir su ta byla nesusiję išvis.

O ir „Jūros šventė“ vyko kitame lokaliniame sektoriuje – trečiajame. Mes su kitais lokaliniais sektoriais jokių reikalų neturime, ypač su trečiuoju, nes ten sėdi itin žemo intelekto žmonės ir, patikėkit, laisvėje su jais nenorėtumėte susitikti. Pradedant pedofilais, baigiant močiučių žudikais“, – patikino pašnekovas.

Kalinys: „Vyksta „sostų karai““

Visai tai, kas šiuo metu vyksta, jis pavadino „sostų karais“. Pasak kalinio, bandoma išprovokuoti nuteistuosius, kad būtų galima viską „nurašyti“ ant dabartinio Pravieniškių pataisos namų vadovo. Neva D.Sušinskas nesusitvarko su kaliniais.

„Visuomenę nuteikia, piešia portretą senos bylos vardu. Dabar viso to nebėra: jokių mafijų, mokesčių. Žmonės gyvena savo gyvenimus, atlikinėja bausmes. Visas kriminalas.

Per pastaruosius keletą metų ar įvyko kažkokių masinių riaušių, sumušimų žmonių, kalinių tarpusavio nesutarimų? Jei peržvelgtų statistiką, net neabejoju, kad nuobaudų tiek sunkumas, tiek dažnumas yra sumažėjęs, nes visai kiti žmonės sėdi. Visai kitas požiūris į bausmes.

Taip, mes nedirbame, bet ne dėl to, kad bijome darbo, o dėl to, kad algos prasilenkia su logika, nekalbant apie darbo vietos saugumą. Maksimalios algos siekia 70-80 eurų, o rizika likti be pirštų, rankų – didelė. Dirbti yra norinčių, netgi nemažai. Bet jie realiai tiek darbo vietų net neturi“, – teigė nuteistasis.

Jis atsiuntė vieno kalinio užmokesčio už darbą išrašą, jau sklandantį viešoje erdvėje. Jame nurodoma, kad nuteistasis per mėnesį turėjo išdirbti 19 dienų – 148 valandas, tačiau plušo keliomis valandomis daugiau. Uždirbta suma gamyboje – 155,4 euro. Tačiau atlikus įvairius atskaitymus, išmokėti tik 54,39 euro.

„Kalinių sąjungos“ grupės nuotr./Viešoje erdvėje sklandantis kalinio algalapis
„Kalinių sąjungos“ grupės nuotr./Viešoje erdvėje sklandantis kalinio algalapis

Kelti riaušių nenusiteikę

Po rugpjūčio 9 dieną vykdytų kratų į Pravieniškes atskubėjęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pareiškė, kad įkalinimo įstaigų sistemai atėjo metas keistis. Užsiminė jis apie galimų spec. būrių steigimą, kurie reaguotų į krizines situacijas.

„Nuo rytojaus sustipriname Pravieniškių pataisos namus. Įvedame vidaus pulkus. Gavome informacijos, kad gali būti incidentų ir šį, ir kitą savaitgalį. Kad planuojami provokaciniai veiksmai. Priėmėme sprendimą sustiprinti Pravieniškių pataisos namų vadovybės korpusą. Bus stiprinama Kriminalinė žvalgyba. Priežiūros pareigūnų skaičius didės jau nuo rytojaus. Bus pareigūnų tiek, kiek reikia. Daugiau nei kitose įstaigose, bet čia ir kalinių didžiausia koncentracija. Į Pravieniškes atvyks 33 pareigūnai. Dabar vienos pamainos metu tedirba 9.

Be to, kitą savaitę Pravieniškėse atidarysime du naujus korpusus, kuriuose bus kamerinio tipo patalpos. Pavojingiausi kaliniai bus izoliuoti, vyks nuteistųjų perskirstymas. Tai ir sukelia pasipiktinimo bangas“, – tai, kas nuspręsta, rugpjūčio 9 dieną pristatė teisingumo ministras.

Pasak į 15min besikreipusio kalinio, tokiu būdu akivaizdžiai mėtomi mokesčių mokėtojų pinigai.

„Skiriami pinigai malšinti neegzistuojančiai, ministro žodžiais, nepaprastajai situacijai. Neišpūtus tokio burbulo, nesuprastų pensininkai, kodėl jiems iki šiol negrąžintos pensijos, o skiriami tokie dideli pinigai Kalėjimų departamentui.

„Sostų karuose“ kaliniai yra pėstininkai šachmatų lentoje. Kokios riaušės? Net minčių nėra apie tai. Kam be reikalo kažką daryti, juk vis tiek baigsis viskas taip, kad mes kalti. Beje, pats ministras pripažino, kad nėra darbuotojų ir technikos, tai kaip tas Sušinskas gali viską sužiūrėti?“, – retoriškai klausė nuteistasis, pabrėžęs, kad kaliniai nepalaiko nei D.Sušinsko, nei ministro.

15min primena rugpjūčio 9 dieną atliktų kratų rezultatus: aptikta 55 litrai raugo, 1 litras alkoholio, 8 mobiliojo ryšio telefonai, 1 laisva rankų įranga ir 1 SIM kortelė. Kratos antrajame sektoriuje vykdytos ir rugpjūčio 11 dieną. Jų metu pareigūnai rado 7 mobiliojo ryšio telefonus, 15 SIM kortelių, 10 litrų raugo, 1 išmanųjį laikrodį. Taip pat aptiktos įrengtos slėptuvės, kuriose buvo apie 100 paketėlių su įvairių spalvų milteliais, galimai narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius