-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš ginkluotą Seimo lankytoją – apsaugininkų kontrataka

Didelį triukšmą sukėlusio eksperimento autorių, siekusį atskleisti parlamento rūmų apsaugos spragas, demaskavo Vadovybės apsaugos departamentas, vilniečiui skirta bauda.
Eksperimento akimirka
Eksperimento akimirka / Eksperimento iliustracija

Naujienų portalas 15min.lt pasakojo apie vilniečio Andriaus bei jo bičiulio drąsų, kiek įžūloką eksperimentą: Kovo 11-ąją per oficialų renginį jie pateko į Seimą, turėdami kovinius ginklus.

Ginkluoti valdžios rūmų lankytojai nufilmavo ir svetainėje Youtube.com išplatino vaizdus, kaip Seimo fojė ir kavinėje keletą sekundžių pademonstruojamas pistoletas.

Vienas eksperimento autorių konstatavo: „Tai Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnų aplaidus darbas, sukėlęs galimą grėsmę tiek Seimo narių gyvybei, tiek pačių VAD darbuotojų bei paprastų piliečių saugumui.“

Iš esmės tą patį, išgirdęs apie kovo 11-ąją atliktą eksperimentą, portalui 15min.lt buvo prisipažinęs VAD direktorius Raimundas Kairys: „Taip, čia yra mūsų galvos skausmas!“

Po 15min.lt publikacijos vadovybės apsaugininkus nuo „galvos skausmo“ išvadavo patys Seimo šeimininkai, nuo kurių ir priklausė liberali rūmų lankymo tvarka: per atvirų dienas į Seimą lankytojus be patikros įleisdavo pro priekinį įėjimą.

„Tenka pripažinti, kad Seimo atvirumas visuomenei bei siekis supaprastinti patekimą į parlamentą atsigręžė prieš mus pačius“, – buvo teigiama netrukus Seimo atstovų išplatintame pranešime, kurio pagrindinis tikslas buvo žinia: nuo šiol siekiant užtikrinti saugumą į Seimo rūmus įeinančius asmenis tikrins VAD darbuotojai.

Užsitraukė apsaugininkų nemalonę

Po eksperimento vienas jo dalyvių, vilnietis Andrius, užsitraukė saugumiečių nemalonę.

Pirmiausia VAD iniciatyva jis buvo iškviestas „ant kilimėlio“ pasiaiškinti, o po kelių dienų Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo skyriuje Andrius nubaustas už ginklo saugojimo, laikymo, nešiojimo ar gabenimo tvarkos pažeidimą. Pažeidėjui skirta minimali 100 litų bauda.

Beje, neoficialiomis žiniomis, kilus triukšmui Seimo ir Vyriausybės apsaugininkų kabinetuose buvo iškabintos Andriaus nuotraukos, jis įvardintas kaip „Persona non grata“ (nepageidautinas asmuo).

Kodėl nenubaudė V.Grigaravičiaus?

Vilnietis nemano, kad jos nusipelnė, ir pabrėžia nesantis piktavalis chuliganas.

„Noriu dar kartą pakartoti, kad visi šie mano veiksmai Seimo rūmuose kovo 11 dieną buvo tik švietėjiški ir pamokantys rūmus saugantį VAD, kurio atstovai išvadų akivaizdžiai nepadarė, nes jas, matyt, padarys tik tada, kai tokio pobūdžio provokacija baigsis šūviais Seime i Seimo narius, pareigūnus kitus nekaltus piliečius“, – svarsto nubaustas eksperimento dalyvis.

Andrius piktinasi, kad VAD vadovybei ir policijos licencijavimo skyriui iš karto parūpo ne darbuotojų aplaidumas, o tik tai, kaip nustatyti eksperimento iniciatoriaus asmenybę bei jį nubausti.

„Tai ir parodo mūsų antiteisinės valstybės statusą, kai policijos institucijos reklamuojasi šūkiais „Ginti. Saugoti. Padėti“, o realiai jiems terūpi viena – nubausti, neatsižvelgiant į jokias aplinkybes“, – įsitikinęs Andrius.

Jis siūlo suprasti, kad toks požiūris į visuomenės aktyvistus gali numalšinti norą būti pilietiškam, pamačius daromą nusikaltimą ar pažeidimą pranešti atsakingoms tarnyboms.

Andrius taip prisiminė atvejį, kai ginklą viešai demonstravo buvęs policijos generalinis komisaras, tačiau jokio skandalo dėl to nekilo.

„Lietuvoje taikomi dvigubi standartai. Kodėl Vytautas Grigaravičius nebuvo nubaustas licencijavimo skyriaus pareigūnų, kai TV3 laidoje „Kriminaliniai tyrimai“ viešai demonstravo savo vardinį „Walther“ ginklą?“, – retoriškai klausė vilnietis Andrius.

Eksperimento iliustracija/Eksperimento akimirka: lankytojas su ginklu įsiamžino apsaugininkų fone.
Eksperimento iliustracija/Eksperimento akimirka: Andrius su ginklu įsiamžino apsaugininkų fone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius