Prokuratūra nutraukė tyrimą dėl buvusio teisėjo A.Kruopio – duomenų nepakako

Buvusio Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo Aloyzo Kruopio atžvilgiu vykdytas ikiteisminis tyrimas dėl įtarto kyšininkavimo buvo nutrauktas nesurinkus pakankamai nusikaltimą pagrindžiančių duomenų. Tokį sprendimą priėmė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento prokuroras.
Teisėjas Aloyzas Kruopys
Teisėjas Aloyzas Kruopys / Rūtos Strakšaitės nuotr.

Įtariamojo statusas A.Kruopiui Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT), atlikusioje tyrimą, buvo suteiktas 2020 metų spalio mėnesį. Įtarimas dėl kyšininkavimo buvo grindžiamas pirminiais tyrimo duomenimis apie tai, kad A.Kruopys, tuo metu ėjęs teisėjo pareigas, galimai susitarė ir priėmė 2000 eurų kyšį už pageidaujamo teisėjo paskyrimą teisėjų kolegijos pranešėju vienoje baudžiamojoje byloje.

Prokuroro sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą A.Kruopiui buvo priimtas įvertinus tai, kad ikiteisminio tyrimo eigoje atliktų procesinių veiksmų metu nebuvo gauta pakankamai duomenų, kuriais būtų galima pagrįsti kaltinimus dėl įtartos nusikalstamos veikos.

Prokuroro vertinimu, šio ikiteisminio tyrimo metu STT pareigūnai atliko daug procesinių veiksmų siekdami užtikrinti, kad tyrimas būtų išsamus ir visapusiškas, tačiau jų rezultatai neleido konstatuoti tikslių įtartų nusikalstamų veikų padarymo aplinkybių ir nesuteikė kaltinimams pagrįsti būtinų duomenų.

Prokuratūra primena, kad itin didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl galimos plataus masto korupcijos teisinėje sistemoje buvo pradėtas 2019 metų vasarį. Per dvejus metus nuo šio ikiteisminio tyrimo buvo atskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduota 12 baudžiamųjų bylų. Teismams perduotose nagrinėti baudžiamosiose bylose šeši asmenys yra pripažinti kaltais, jiems skirtos įvairaus dydžio baudos.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas ir Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas A.Kruopys iš pareigų pasitraukė pernai rugsėjį, jo atleidimui tuomet pritarė ir Seimas. Iki tol buvo skelbiama, kad vadinamajame teisėjų korupcijos ikiteisminiame tyrime jam buvo suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius