-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorai ir įstatymai gina šeimoje smurtą patiriančias moteris

Panevėžio apygardos prokurorai, gindami nuo smurto artimoje aplinkoje (sutuoktinių ir šeimos narių) nukentėjusias moteris, prašo teismo įpareigoti smurtautojus gyventi skyrium nuo nukentėjusiųjų – tokios kardomosios priemonės-įpareigojimai paskiriamos agresyviais išpuoliais ir sunkiais sveikatos sutrikdymais kaltinamiems asmenims nusikaltimų žmogaus gyvybei ir sveikatai baudžiamosiose bylose, kol jos sulaukia verdikto ir kaltininkui paskiriama įstatymų numatyta bausmė.
Smurtas prieš moteris vyrauja net ir itin išsivysčiusiose valstybėse.
Smurtas prieš moteris vyrauja net ir itin išsivysčiusiose valstybėse. / BFL nuotr.

Tokia kardomoji priemonė – įpareigojimas gyventi skyrium nuo nukentėjusių šeimos narių – Panevėžio prokurorų perduotoje ir jau pradėtoje nagrinėti apygardos teisme baudžiamojoje byloje buvo paskirta 39-erių metų kėdainiškiui R.C. 

Sutuoktinis, mušęs ir spardęs ant žemės parblokštą sutuoktinę ir jos motiną, kaltinamas sunkiai sutrikdęs artimo šeimos nario sveikatą – vyro suduotų smūgių žymės žiauriai sužalotame nukentėjusiosios veide užfiksuotos po smurto išpuolio padarytose teismo medicinos ekspertų nuotraukose.

Dar vienas smurtavęs sutuoktinis sulaukė tokio paties įpareigojimo kartu su kitomis paskirtomis kardomosiomis priemonėmis neseniai nagrinėti teismui perduotoje baudžiamojoje byloje, kurioje baudžiamąja tvarka už neteisėtą laisvės atėmimą teks atsakyti 46-erių metų anykštėnui V.G.

„Šiandien įsigaliojantis apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas suteikia daugiau teisių apsaugoti moteris ir vaikus nuo linkusių smurtauti vyrų ir jų agresyvių išpuolių šeimose, tačiau prokurorai ir iki šiol prašydavo teismo, kad tokiems smurtautojams, kol byla sulaukia verdikto ir kaltininkas įstatymų numatytos bausmės, kartu su kitomis kardomosiomis priemonėmis būtų paskirtas įpareigojimas gyventi skyrium nuo nukentėjusiųjų.

„Tokia kardomoji priemonė – įpareigojimas gyventi skyrium nuo nukentėjusiųjų – skiriama tam, kad šeimos nariai namuose galėtų jaustis saugiau“, – teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis.

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant su smurtu šeimoje susijusias bylas teisme palaikantis Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis sako, kad nusikaltimų artimoje aplinkoje, kai nukenčia moterys ir vaikai, sutrikdoma jų sveikata ar net gresia realus pavojus jų gyvybei, negalima vertinti vien kaip šeimos narių buitinių konfliktų, nors smurtauti linkusiems kaltininkams nukentėjusioji pusė ir sutiktų atleisti.

Prokurorams įstatymai suteikia teisę valstybės vardu ginti visas nuo smurto nukentėjusias aukas, už agresyvius išpuolius prieš artimus šeimos narius ir tyčinį sveikatos sutrikdymą yra įstatymų numatyta griežta baudžiamoji atsakomybė. Valstybinį kaltinimą palaikiusio prokuroro pasiūlytą ir paskirtą griežtą aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę už pasikėsinimą žiauriai nužudyti artimą šeimos narį Kėdainių miesto gyventojui V.S. patvirtino ir aukštesnės instancijos teismas.

Nors šioje nusikaltimų žmogaus gyvybei baudžiamojoje byloje nukentėjusioji prieš posėdį ryžosi atleisti savo šešiasdešimtmečiui sutuoktiniui, tačiau žiaurų nusikaltimą – padegti žmoną kartu su jai priklausiusiu kiosku – sumaniusiam vyrui baudžiamosios atsakomybės nepavyko išvengti.

Dviejų mažamečių vaikų akivaizdoje kelias dienas mušęs jų motiną ir nužudęs žmoną 47-erių metų kupiškėnas A.V. laisvės neteko 16 metų – tokia, dvejais metais švelnesnė, negu buvo siūlyta valstybės kaltintojo, laisvės atėmimo bausmė buvo paskirta Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo skyriaus prokurorų perduotoje baudžiamojoje byloje.

Smurto išpuoliai prieš moterį – sutuoktinę ir vaikų motiną mažamečių akivaizdoje, grasinimai nužudyti ir realia tikrove tampantys pasikėsinimai tą padaryti – tokie kaltinimai buvo pateikti Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorų ir rajonų apylinkių kolegų šiuo metu tiriamose, perduotose teismui ir jau išnagrinėtose baudžiamosiose bylose.

Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorai šiemet perdavė nagrinėti teismui 46 baudžiamąsias bylas, tarp jų – 26 bylos, susijusios su nusikaltimais žmogaus sveikatai ir gyvybei.

Už smurtinius nusikaltimus – sunkų sveikatos sutrikdymą įstatymai numato laisvės atėmimo bausmę iki 12 metų, už nesunkų – iki 5 metų, už pasikėsinimą nužudyti ar nužudymą – nuo 7 iki 15 metų, už žmonos ar kito artimo šeimos nario nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis  – nuo 8 iki 20 metų arba net iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius