-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prorusiško veikėjo L.Ragelskio byla Vilniaus teisme: sumaištis tęsiasi, svarstymas – net neprasideda

Teisėjui ir prokurorui sostinėje trečiadienio rytą jau eilinį sykį nepavyko net pradėti nagrinėti baudžiamosios bylos, kurioje Laurynas Ragelskis kaltinamas tyčiojimusi iš baltarusių. Procesas atidėtas, naujas posėdis paskirtas gruodį. Šiandieną teismo salėje ietis vėl surėmė kaltinamasis ir jo rėmėja bei būrys baltarusių aktyvistų, reikalaujančių šioje byloje teisingumo. Bent viena incidento dalyvė nevaldė rankų, tad svarstoma kitą sykį kviesti į posėdį policiją ar bent apsaugą.

Teismui vėl nepavyko atversti L.Ragelskio bylos dėl viešos pagarbos vietos išniekinimo.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtą kartą atidėjo prorusiško aktyvisto Lauryno Ragelskio baudžiamąją bylą dėl kaltinimų kurstymu ir viešosios pagarbos vietos išniekinimo – prokuratūra taip įvertino jo veiksmus prie Baltarusijos ambasados Vilniuje.

Teismas bylą atidėjo jau ketvirtą sykį, nes kaltinamasis į posėdį ir vėl atvyko be advokato.

Trečiadienį surengus teismo posėdį paaiškėjo, kad kaltinamasis vėl neturi advokato.

„Pareiškiu, kad nebaigta advokato skyrimo procedūra, todėl reikalauju atidėti bylą, kad gynėjas galėtų susipažinti su byla“, – teismui sakė kaltinamasis.

Jis sakė teismo posėdžio išvakarėse gavęs raštą iš Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos, jame nurodoma, kad, norėdamas gauti valstybės skiriamą advokatą, jis turi pateikti metinę pajamų ir turto deklaraciją.

Kitos išeities vėl nebuvo – teismas atidėtas

Teisėjas Miroslavas Gvozdovičius priminė, kad L.Ragelskį dėl metinės pajamų ir turto deklaracijos tarnyba galėjo informuoti vos tik jam kreipusis dėl advokato, be to, kaltinamajam valstybė jau anksčiau buvo skyrusi gynėją ir kituose tyrimuose, todėl jam procedūra ir reikalavimai teikti deklaracijas turėjo būti žinomi.

Prokuroras Mantas Januškevičius paprašė atidėti bylos nagrinėjimą, nes gynėjo dalyvavimas būtinas. Teisėjas sutiko su šiuo siūlymu.

„Siekiant apginti teisėtus Lauryno Ragelskio interesus, teismas daro pertrauką iki gruodžio 12 dienos“, – paskelbė teisėjas M.Gvozdovičius.

Įtampa – ir lauke, ir posėdžių salėje

Teismo prieigose su plakatais stovėjo keletas baltarusių aktyvistų, jie laikė plakatus su užrašais „Gyvuok, Baltarusija“, „Ragelskį – už grotų“.

Teismo salėje taip pat sėdėjo baltarusių aktyvistai, tarp jų ir L.Ragelskio palaikytojos nuolat vyko apsižodžiavimai.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./L.Ragelskio rėmėja fiziškai trukdė dirbti teisme žiniasklaidos atstovams
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./L.Ragelskio rėmėja fiziškai trukdė dirbti teisme žiniasklaidos atstovams

Pats L.Ragelskis nuolat filmavo jo procesą stebėti atvykusius žurnalistus, prokurorą, baltarusių aktyvistus, tuo pačiu arba demonstratyviai tylėdamas, arba atvirkščiai – provokuodamas aplinkinius nepagarbiomis replikomis.

Išsišokimas prie ambasados

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2020 metų spalį vilnietis prie ambasados pastato Mindaugo gatvėje, įtariama, filmavo pats save, savo tyčiojimąsi, filmavo žmonių grupę paniekinančius vaizdo įrašus ir juos įkėlė į socialinį tinklą.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Lauryno Ragelskio sulaikymas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Lauryno Ragelskio sulaikymas

Taip pat įtariama, kad tų metų spalį L.Ragelskis tyčiojosi iš prie ambasados protestavusių žmonių, vyras taip pat kaltinamas niekinęs prie ambasados įkurtą memorialą – portretus su režimo nužudytųjų atvaizdais.

Anksčiau prie teismo protestavę baltarusiai BNS pasakojo, kad L.Ragelskio vaizdo įrašai juos įžeidžia, kaltinamasis nutekina duomenis Baltarusijos KGB, dėl to baltarusiai persekiojami, daromos kratos pas giminaičius tų, kurie nuo persekiojimo pabėgo į Lietuvą.

VIDEO: Peripetijos L.Ragelskio baudžiamojoje byloje: kaltinamojo susidūrimas su aktyvistais

L.Ragelskis anksčiau yra minėtas Valstybės saugumo departamento viešai skelbtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime. Žvalgybos teigimu, šis asmuo „kuruoja antivakarietiškų ir prorusiškų straipsnių“ iš įvairių interneto tinklapių platformą lietuvių kalba – Ldiena.lt.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Laurynas Ragelskis tęsė diskusiją su aktyvistais ir po posėdžio.
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Laurynas Ragelskis tęsė diskusiją su aktyvistais ir po posėdžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius