-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 09 /15:11

Remigijus Jakštys sulaukė nuosprendžio dienos: teismas paskelbė sprendimą trijų vaikų tvirkinimo byloje

Kauno apylinkės teismas popietę paskelbė nuosprendį seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius kaltinamam Remigijui Jakščiui. Prokuroro anksčiau siūlyta bausmė: trejų metų laisvės atėmimas. Penktadienį paaiškėjo ir teismo vertinimas: jis beveik sutapo su valstybinio kaltinimo požiūriu, be to, iš nuteistojo priteisti 22 tūkst. eurų trijų tvirkintų vaikų patirtai žalai atlyginti.

Byloje Kauno apylinkės teisme R.Jakštys buvo kaltinamas aplaidžiu buhalterinės apskaitos tvarkymu bei šešiomis veikomis, susijusiomis su vaikų tvirkinimu bei lytinės aistros tenkinimu pažeidžiant nepilnamečių asmenų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą.

Dėl to ši trijų berniukų galimo tvirkinimo byla buvo nagrinėjama už uždarų durų, tačiau nuosprendžio rezoliucinė dalis ir motyvuojantys komentarai penktadienį skelbiami viešai.

14 val. į posėdį nei kaltinamasis R.Jakštys, nei kiti proceso dalyviai neatvyko, todėl formalaus, oficialaus paskelbimo teismo salėje nebuvo. Tačiau esminės naujienos visuomenei netrukus buvo praneštos ir pakomentuotos.

Teismas: visi kaltinimai pasitvirtino

Teismo nuosprendis: pasitvirtino visi R.Jakščiui šioje byloje pareikšti kaltinimai, Kauno apylinkės teismo teisėja Vita Padriezaitė juos įvertino 3 metų ir 1 mėnesio laisvės atėmimo bausme. Anot teisėjos, bausmė bus atliekama pataisos įstaigoje, bet tik tuo atveju, jei nuosprendis įsiteisės (jo galimam apskundimui dabar yra 20 dienų).

„Nuosprendis toks, kad kaltinamasis Jakštys buvo pripažintas kaltu pagal visus inkriminuotus Baudžiamojo kodekso straipsnius“, – žurnalistams sakė kaltinimą byloje palaikęs prokuroras Andrius Kiuršinas.

„Galutinė subendrinta – treji metai ir vienas mėnuo laisvės atėmimo“, – pridūrė jis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrius Kiuršinas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrius Kiuršinas

Nuosprendžiu taip pat priteistas žalos atlyginimas nukentėjusiems jaunuoliams: vienam 8000 eurų ir po 7000 eurų kitiems dviem.

Taip pat kaltinamajam nurodyta atlyginti trijų nukentėjusiųjų atstovavimo teisme išlaidas (už advokatų paslaugas).

Atsilygindavo ir eurais, ir kitaip

Šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažinti trys asmenys: du iš jų buvo 15, vienas – 17 metų.

Pasak teisėjos, nustatyta, jog vienam iš nukentėjusiųjų byloje „buvo teikiamas ir piniginis bei kitokio pobūdžio atlygis“. Nuteistasis mokėjo už nepilnamečio maistą, keliones ir panašiai, taip, teismo vertinimu, siekdamas įvykdyti nusikalstamus veiksmus.

Teisėja V.Padriezaitė pabrėžė, kad nuteistojo R.Jakščio kaltę pagrindė tiek byloje surinktų duomenų visuma, tiek jo paties duoti parodymai bei nuoširdus prisipažinimas.

„Reali laisvės atėmimo bausmė iš mano pusės buvo prašoma atsižvelgiant į kaltinamojo elgesį proceso metu, kad vykstant kitam procesui, kuriame jis buvo nuteistas, buvo toliau daromi analogiški nusikaltimai, toliau nukenčia nepilnamečiai asmenys ir aš manau, kad ta bausmė, kuri buvo paskirta už praeitus nusikaltimus, tikrai nepasiekė savo tikslų“, – argumentavo prokuroras A.Kiuršinas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vita Padriezaitė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vita Padriezaitė

Užsitikrino sutrumpintą procesą

Kaip skelbė Kauno apylinkės teismas, gegužės 10 dieną įvykusio teisiamojo posėdžio metu buvo pagarsintas kaltinamasis aktas, pradėtas įrodymų tyrimas ir apklaustas kaltinamasis.

15min šaltinių duomenimis, R.Jakštys sutiko su jam mestais kaltinimais, prisipažino atlikęs nusikalstamas veikas.

Tad nuspręsta bylą nagrinėti sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka. Procesą kuruojantis prokuroras buvo siūlęs kaltinamajam skirti galutinę 3 metų laisvės atėmimo bausmę.

R.Jakštys pripažintas kaltu dėl lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę.

Kol nuosprendis neįsiteisėjęs, R.Jakščiui yra paskirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra su apykoje, leidžiant iš namų išeiti ne ilgiau kaip valandai.

R.Jakštys jau yra nuteistas panašaus pobūdžio byloje, kurioje nukentėjusiaisiais buvo pripažinti keturi nepilnamečiai.
Šioje byloje jam skirta laisvės apribojimo bausmė, vėliau pakeista į 90 parų areštą.

Teismas R.Jakščiui buvo uždraudęs bendrauti su nepilnamečiais.

Neseniai Kauno gyventojams pranešus apie nepilnamečio apsilankymą pas R.Jakštį, pareigūnai paauglį rado pasislėpusį name esančioje nišoje. Po šio įvykio atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl jaunesnio negu 16 amžiaus asmens galimo tvirkinimo.

VIDEO: Prokuroro komentaras: kuo R.Jakštys nusipelnė 3 metų kalėjimo

Apie tai, kad nepilnamečių tvirkinimu ir kitais nusikaltimais kaltu pripažintas buvęs jaunimo mentorius, pranešimą penktadienio popietę paviešino ir Lietuvos Respublikos prokuratūra.

Kauno apylinkės teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, viešos įmonės direktorių, „jaunimo mentorių“ R.Jakštį pripažino kaltu dėl jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimo, savo lytinės aistros tenkinimo su nepilnamečiais taip pažeidžiant jų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, savo lytinės aistros tenkinimo su nepilnamečiu už materialinį atlygį, aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir skyrė jam galutinę subendrintą 3 metų 1 mėnesio laisvės atėmimo bausmę.

Taip pat jam skirta baudžiamojo poveikio priemonė – keturis metus po bausmės atlikimo R.Jakštys įpareigotas pranešti apie gyvenamosios vietos pakeitimą ar išvykimą iš jos.

R.Jakštys jau anksčiau, 2021 m., buvo teistas už nepilnamečių tvirkinimą ir teismo skirtos bausmės dar nėra pilnai atlikęs.

15min archyvo nuotraukų koliažas/Remigijus Jakštys
15min archyvo nuotraukų koliažas/Remigijus Jakštys

Baudžiamosios bylos duomenimis, nuteistasis R.Jakštys naujus nusikaltimus kelių nepilnamečių asmenų atžvilgiu ne kartą darė net ir vykstant ankstesniam teismo procesui bei priėmus apkaltinamąjį nuosprendį teisme.

Išnaudojo jaunuolių pasitikėjimą

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai teigti, kad seksualiniai nusikaltimai prieš nepilnamečius (Baudžiamojo kodekso 153 str. 1 d., 151(1) str. 1 d., 151(1) str. 2 d.) buvo padaryti nuo 2021 m. rugpjūčio iki 2022 m. vasario mėnesio pasinaudojant jų pasitikėjimu R.Jakščiu kaip ugdymo praktikos vadovu.

Nuteistasis R.Jakštys nuo 2018 m. balandžio mėn. iki 2022 m. sausio mėn. dirbo viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ generaliniu direktoriumi ir aplaidžiai tvarkė buhalterinę apskaitą.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo gautos specialistų išvados, apklausta daug liudytojų, atlikti kiti procesiniai veiksmai.

Sankcijos poveikio nepadarė

Tiek atliekant ikiteisminį tyrimą, tiek ir bylą perdavus į teismą, R.Jakštys ne kartą pažeisdavo jam paskirtų kardomųjų priemonių – nebendrauti su nepilnamečiais vaikais reikalavimą, tuo pažeisdamas ir kito apkaltinamojo nuosprendžio analogišką reikalavimą, todėl jam šiame procese net du kartus buvo griežtinamos kardomosios priemonės.

Jam šiame procese net du kartus buvo griežtinamos kardomosios priemonės.

Atsižvelgiant į tai, kad R.Jakščiui ankstesnėje byloje paskirta bausmė (laisvės apribojimas) visiškai nepasiekė savo tikslų, ikiteisminį tyrimą kontroliavęs ir valstybinį kaltinimą teisme palaikęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroras teismo prašė kaltinamajam skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

Ikiteisminį tyrimą atliko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-ojo skyriaus pareigūnai, tyrimą kontroliavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Kauno apygardos prokuratūros 1 Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius