-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksualiniais nusikaltimais kaltintą, bet nepakaltinamu pripažintą daną Schultzą prokuroras siūlo gydyti griežčiausiomis sąlygomis

Vilniaus teismas baigė nagrinėti rezonansinę baudžiamąją bylą, kurioje Skandinavų verslo centro vadovas Bjarke Gallas Berneris Schultzas buvo kaltinamas seksualiniu prievartavimu ir išžaginimu. Po to, kai teisiamąjį ekspertai pripažino nepakaltinamu, prokuroras siūlo danui taikyti vieną iš priverčiamųjų medicinos priemonių – stacionarinį stebėjimą griežtomis sąlygomis specializuotoje psichikos sveikatos įstaigoje.
Bjarke Gallas Berneris Schultzas
Bjarke Gallas Berneris Schultzas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas neviešuose posėdžiuose išnagrinėjo bylą, susijusią su Danijos piliečio 48 metų  B.G.B.Schultzo galimai įvykdytais seksualiniais nusikaltimais.

Kaip žinoma, danas kaltintas tuo, kad Vilniaus centre buvo įkalinęs lietuvaitę, žagino ją ir prievartavo. Pats B.G.B.Schultzas ne sykį yra kartojęs, kad dedasi nesuprantami dalykai, nes tai, kas vyko, buvo dviejų suaugusių žmonių bendravimas laisva valia.

15min.lt jau rašė, kad įtariamajam ištisus metus praleidusiam Lukiškėse nuo nelaisvės baisumų pašlijo sveikata. Ekspertai pripažino, kad danas šiuo momentu nebegali atsakyti už savo veiksmus, medikai uždraudė jam dalyvauti teismo posėdžiuose.

Todėl paskutiniame posėdyje bylą kuruojantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutauras Rudzevičius buvo priverstas prašyti danui ne apkaltinamojo nuosprendžio ir laisvės atėmimo bausmės, bet priverstinio gydymo.

Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) 403 straipsnyje, kuris reglamentuoja teismo nutartis, rašoma, jog išnagrinėjęs bylą dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo, teismas priima vieną iš šešių nutarčių.

Šiuo atveju teisėjų kolegija vadovaujasi straipsnio 3-iuoju punktu: „Bausmės vykdymą sustabdyti ir taikyti priverčiamąją medicinos priemonę, – jeigu įrodyta, kad po nusikalstamos veikos padarymo ar bausmės paskyrimo sutriko asmens psichika ir dėl to jis negali suvokti savo veiksmų esmės ar jų valdyti.“

Minėto BPK straipsnio 1 dalies 3-iame punkte numatytais atvejais teismas, remdamasis Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 98 straipsniu, gali taikyti vieną iš šių priverčiamųjų medicinos priemonių:

1) ambulatorinį stebėjimą pirminės psichikos sveikatos priežiūros sąlygomis;

2) stacionarinį stebėjimą bendro stebėjimo sąlygomis psichikos sveikatos priežiūros įstaigose;Teisininkas M.Paukštė mano, kad jo ginamasis gali būti gydomas namuose, nes nėra pavojingas.

3) stacionarinį stebėjimą sustiprinto stebėjimo sąlygomis specializuotose psichikos sveikatos priežiūros įstaigose;

4) stacionarinį stebėjimą griežto stebėjimo sąlygomis specializuotose psichikos sveikatos priežiūros įstaigose.

Už dano bylą atsakingas prokuroras L.Rudzevičius teismo prašo skirti būtent 4-ajame punkte numatytą priemonę – pačią griežčiausią.

Savo ruožtu užsieniečio interesams teisme atstovaujančio advokato Mindaugo Paukštės vertinimu, šiuo atveju visiškai pakaktų asmens ambulatorinio gydymo.

Teisininkas M.Paukštė anksčiau yra sakęs, kad jo ginamasis gali būti gydomas namuose, nes iš esmės nėra pavojingas.

Savo verdiktą B.G.B.Schultzui trijų teisėjų kolegija žada paskelbti kovo 7 dieną 15 val.

Kai teismas skirs kaltinamajam gydymą, kas pusę metų teisėjai galės kreiptis į medikus su klausimu, ar B.G.B.Schultzas dar nepasveiko. Teoriškai yra galimybė, kad kaltinamojo sveikatos būklė labai pagerės ir jis vėl galės stoti prieš teismą, kad atsakytų už savo veiksmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius