-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 01 19 /14:29

Šiauliuose negyvo rasto kūdikio motina – įtariamoji jo žudikė

Metų pradžioje, paryčiais, apie 4 val. 13 min. Šiauliuose, bute, rastas mirusio naujagimio (gim. 2022 m.) kūnas bei susižalojusi motina (gimusi 1998 m.), kuri tąsyk išvežta į ligoninę. Kūdikis buvo vos šešių dienų amžiaus. Atliekamame naujagimio žmogžudystės tyrime įvyko svarbus procesinis postūmis. Tuo metu tiksli kūdikio mirties priežastis oficialiai dar nėra nustatyta.
Šiauliuose negyvo rasto kūdikio motina – įtariamoji jo žudikė
Asociatyvi nuotr. / 123RF ir Kauno apskr. VPK nuotr.

Pradžioje įtarimai niekam nebuvo pareikšti. Jauna moteris tuo metu buvo Skubios pagalbos skyriuje, jai atlikti tyrimai, užtikrinta, kad pacientės būklė išliktų stabili.

Šiaulių apygardos prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Gelžinytė sausio 19 d. pranešė, kad žuvusio kūdikio motinai jau yra pareikšti įtarimai. Kada tiksliai šis procesinis veiksmas buvo atliktas, nepatikslinama.

Kaip jau skelbta, Šiaulių apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriuje dėl šio įvykio yra pradėtas ikiteisminis tyrimas Baudžiamojo kodekso (BK) 129-ojo straipsnio 2 dalies 1 punktą.
Minimo BK straipsnio formuluotė apibrėžia atsakomybę už sunkų nusikaltimą – gyvybės atėmimą bejėgiam mažyliui. Tas, kas nužudė bejėgiškos būklės žmogų, gali būti baudžiamas laisvės atėmimu nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos, rašoma kodekse.

Pastaruoju metu buvo atliekami visi būtini ikiteisminio tyrimo procesiniai veiksmai, siekiant išsiaiškinti šio įvykio aplinkybes, tačiau itin smulkiai šio nutikimo aplinkybių teisėsauga visuomenei neatskleidė.

Savo ruožtu medikai žiniasklaidai taip pat nebuvo atskleidę, dėl kokių konkrečiai sužalojimų nukentėjusiajai (tuo metu dar nebuvusiai įtariamąja) buvo prireikė gydymo bei priežiūros.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Kaip žinoma, ką tik pasibaigusių 2022 metų pabaigoje didelį visuomenės atgarsį sukėlė kita su mažu vaiku susijusi istorija, kuomet ligoninėje dėl rimtų sumušimų atsidūrė dvimetė. Viena iš dvynių mergaičių patyrė smurtą artimoje aplinkoje per Kūčių vakarą Raseiniuose, o vėliau teismas leido suimti du įtariamuosius: mažylės motiną ir pastarosios draugą.

Šuo metu tiksli kūdikio mirties priežastis, Šiaulių apygardos prokuratūros atstovės žiniomis, dar nėra nustatyta – teismo medicinos ekspertai šią vieną svarbiausių bylos aplinkybių dar aiškinasi ir ateityje turėtų pateikti konkrečią išvadą.

Krizinis nėštumas
Jei patiriate krizinį nėštumą
Gyvybės langeliai
Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namai-pagalbos centras „Šeimos slėnis“
Žolyno g. 47 ,Vilnius
Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinika
Architektų g. 77, Šiauliai
Kauno Prano Mažylio gimdymo namai
V. Putvinskio g. 3, Kaunas
Respublikinės Kauno ligoninės akušerijos ginekologijos klinika Krikščioniškieji gimdymo namai
Miško g. 27, Kaunas
Algimanto Bandzos socialinių paslaugų namai
Staniūnų g. 41, Panevėžys
Marijampolės miesto ligoninė
Palangos g. 1, Marijampolė
Tauragės ligoninė
V. Kudirkos g. 2, Tauragė
Jonavos ligoninė
Žeimių g. 19, Jonava
Klaipėdos universitetinė ligoninė
Liepojos g. 41, Klaipėda

15min Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriuje ketvirtadienio popietę pasidomėjo, ar įtariamajai yra skirta kokia nors kardomoji priemonė.

Tais atvejais, kai užtenka asmens dokumento paėmimo ar rašytinio pasižadėjimo neišvykti, atitinkamą sprendimą priima bylą kuruojantis prokuroras. Jei, pareigūnų vertinimu, įtariamasis gali bėgti, slėptis nuo teisėsaugos, trukdyti tyrėjams ar net daryti naujus nusikaltimus – gali būti kreipiamasi į teismą dėl griežčiausios kardomosios priemonės (suėmimo) skyrimo.

Koks modelis pasirinktas šiuo atveju, visuomenė bent kol kas neinformuojama. „Apie tai informacijos dabar neteikiame“, – teigė R.Gelžinytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius