Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 11 /13:04

Šiurpiosios AMOK pratybos Klaipėdos muzikiniame teatre: teroru patikėjusią moterį ištiko panika

Ketvirtadienį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai dalyvavo taktikos mokymuose AMOK, kurių tikslas – patikrinti įvairių policijos struktūrinių padalinių pasirengimą išskirtinėse situacijose ir tobulinti įkaitų išlaisvinimo įgūdžius. Pasak liudininkų, vieną klaipėdietę, iš tiesų patikėjusią teroristų išpuoliu, ištiko panikos priepuolis.
Klaipėdoje AMOK pratybų metu inscenizuotas teroro aktas Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.
Klaipėdoje AMOK pratybų metu inscenizuotas teroro aktas Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Ryte, apie 9 valandą, Danės gatvėje pasirodė du teroristus primenantys vyrai. Jie įsmuko į Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą. Jau lauke buvo girdėti šūviai, sprogimai.

Netrukus įvykio vietoje pasirodė policijos pareigūnai, greitosios pagalbos medikai, ugniagesiai, iškviesti „Aro“ išminuotojai.

Kas vyko viduje – praeiviai galėjo tik spėlioti. Buvo girdimi šūviai. Vienas po kito iš pastato lėkė išsigandę žmonės.

Apie „Stop“ juosta aptvertą pastatą ėmė rinktis smalsuoliai. Iš pastato iššliaužė „sužeistas“ vyras. „Krauju“ apvarvėjusį vyrą pasitiko policijos pareigūnai. Greitosios pagalbos medikai išsyk išvežė jį iš vietos.

VIDEO: Praeivius šiurpinusios pratybos Klaipėdos muzikiniame teatre iš arti: kas dėjosi pastato viduje?

Netrukus iš teatro pastato išbėgo būrys klykiančių moterų. Viena – aiškiai „sužeista“ blaškėsi po gatvę.

Po gero pusvalandžio pastatą šturmavo bendros „Aro“, policijos pareigūnų pajėgos.

Iš pastato išvežtas vienas „teroristas“, kitas, kaip paaiškėjo, buvo nukautas. Išlaisvinti įkaitais paimti žmonės.

AMOK išpuoliai – žaibiški

AMOK kodas šifruojamas kaip „spontaniškas smurto proveržis“, šis grėsmių likvidavimo planas skiriamas iškilus netikėtai grėsmei visuomenei, kuomet vienas ar keli asmenys paima įkaitus ir juos sužaloja arba net nužudo. Pasak specialistų, AMOK nusikaltėliai, skirtingai nei tiesiog įkaitus paėmę asmenys siekiantys sau naudos, dažniausiai nelinkę derėtis, jų tikslas – sužaloti ar nužudyti.

Patys agresoriai dažniausiai po įvykdytų išpuolių neišgyvena – jie arba pakelia ranką prieš save, arba būna nukauti pareigūnų.

A.Jašinskienės/15min.lt  nuotr./Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Alfonsas Motuzas
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Alfonsas Motuzas

Kadangi AMOK išpuoliai būna žaibiški ir trunka itin trumpai, geras pareigūnų pasirengimas yra būtinas, o remiantis policijos patrulių veiklos instrukcija, patruliai, gavę informacijos apie objekte paimtus įkaitus, užsibarikadavusį ginkluotą asmenį (-is), nedelsdami informuoja policijos budėtoją ir užtikrina, kad kiti asmenys būtų patraukti nuo įvykio vietos saugiu atstumu, o įvykio vieta aptverta. Jei pastebėtas destruktyvus ar mirtinai pavojingas agresorių elgesys, girdėti šūviai, pareigūnai privalo laikydamiesi teisės aktų nedelsiant surasti įtariamąjį ir jį neutralizuoti.

Anot Klaipėdos apskr. VPK viršininko Alfonso Motuzo, tokios pratybos būtinos siekiant užtikrinti pareigūnų pasiruošimą ekstremalioms situacijoms ir pamatyti realią pareigūnų parengties būseną, jų gebėjimą operatyviai reaguoti ir atlikti savo pareigą maksimaliai sumažinant agresorių daromą žalą.

Patikėjo tikroviškumu

Visą operaciją stebėjo būrys smalsuolių.

Kai kurios moterys patikėjo, jog teroro aktas iš tiesų vyksta. Viena moteris vis braukė ašaras ir atkakliai bandė kažkam prisiskambinti.

Kai žurnalistai ją ramino sakydami, jog tai – tik pratybos, ji nepatikėjo. Net ir atsikvošėjusi ji negalėjo sulaikyti ašarų. Moterį raminti ėmė policijos pareigūnai.

Dar viena praeivė, matydama, kaip iš pastato šliaužia „sužeistas“ žmogus, ėmė garsiai šaukti pareigūnams, kad šie „kažką darytų ir padėtų žmogui“.

Anot A.Motuzo, derėtų pasvarstyti į AMOK pratybas įtraukti ir psichologus. Pasak jo, kartais matomas vaizdas atrodo iš tiesų tikroviškai, jautresni žmonės gali patirti didžiulį stresą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius