Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinėje merginos mirtimi pasibaigusios avarijos kaltininką prašoma teisti kaip žudiką

Trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme turėjo būti atversta byla, kur kaltinimai dėl merginos žūties avarijoje pateikti Raimundui Savukynui. Bet nagrinėjimas taip ir neprasidėjo, mat nukentėjusiųjų advokatas paprašė kaltinti vyrą ne kaip kelių eismo saugumo taisyklių pažeidėją, o kaip žudiką.
Raimundas Savukynas kaltinamasis
Raimundas Savukynas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min jau anksčiau rašė, kad ši tragiška avarija vėl įžiebė diskusiją, ar žiaurias avarijas sukeliantys girti vairuotojai turėtų būti teisiami kaip žudikai.

Prokuratūros vertinimu, šioje byloje nepakanka duomenų ir nebuvo nustatyta tokių ypatingų aplinkybių, dėl kurių „CityBee“ vairuotojo poelgis bei jo padariniai galėtų būti kvalifikuojami kaip nužudymo, nors ir netyčinio, veiksmai.

Tą patį po teismo posėdžio pakartojo ir kaltinimą palaikantis prokuroras Tomas Čepelionis. Anot jo, jei kiekvieną tragišką avariją pradėsime traktuoti kaip nužudymą, tai gali suformuoti neigiamą praktiką.

Nors tokių precedentų yra buvę, paskutinis toks atvejis, kai 2015 metais girtas BMW vairuotojas Vilniuje perėjoje slysdamas šonu nudaužė 5 žmones.

Mato ypatingas aplinkybes

15min primena, kad vienos didžiausių Baltijos šalyse spaustuvių direktoriaus pavaduotojas Raimundas Savukynas „CityBee“ automobiliu „VW Golf“ Vilniaus gatvėmis lėkė daugiau nei 130 km/val. greičiu 2018 m. balandžio 22-osios naktį.

Girto vairuotojo kelionė baigėsi tragiškai. Pilaitės ir Laisvės prospektų sankryžoje jis dideliu greičiu rėžėsi į prie šviesoforo sustojusius automobilius.

Eismo įvykio metu žuvo pavėžėjimo įmonės automobiliu važiavusi jauna mergina, o jo vairuotojas ir dar vienas keleivis patyrė nesunkius sužalojimus. Kitame automobilyje buvę žmonės nenukentėjo, tačiau transporto priemonė buvo apgadinta.

Avariją sukėlęs 54 metų R.Savukynas į alkoholio matuoklį įpūtė 1,51 promilės, vidutinio laipsnio jo apsvaigimas vėliau patvirtintas ir ištyrus kraują.

Nukentėjusiojo advokato Aido Mažeikos nuomone, šiuo atveju yra ypatingų aplinkybių, dėl ko R.Savukyno sukelta avarija negali būti traktuojama kaip netyčinis nusikaltimas. Jis įsitikinęs, kad vairuotojas turi būti teisiamas dėl nužudymo ir dar dviejų žmonių nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

„Mūsų nuomone, Savukynas pažeidė daugiau kelių eismo taisyklių punktų, nei nurodyta pirminiame kaltinime, – sakė A.Mažeika. – Nemanau, kad tai eilinis eismo įvykis. Turėjau ne vieną eismo įvykio bylą.“

Advokatas teismo posėdyje vardijo aibę aplinkybių, dėl ko, jo nuomone, tai – neeilinė avarija: daugiau nei dvigubai viršytas greitis, raudono šviesoforo signalo ignoravimas, neatsižvelgimas į kelio sąlygas, be abejo, vidutinis vairuotojo girtumas ir kitos aplinkybės.

„Toks greitis šiandien per didelis net automagistralėse. Važiuoti tokiu greičiu Vilniaus mieste, naktį, kai ribotas matomumas yra visiškai nepriimtina“, – sakė A.Mažeika.

Pats R.Savukynas nuo komentarų susilaiko, tačiau jo advokatas Augustinas Vaičiūnas teismo metu priminė, kad ikiteisminis tyrimas truko beveik metus.

„Tyrimas buvo perimtas iš Kelių policijos ir perduotas Vyriausiajam policijos komisariatui, tyrimas buvo išsamiai atliktas ir tokių faktinių aplinkybių, kad tai būtų nužudymas, nebuvo nustatyta“, – sakė jis.

Dabar teisėja spręs, ar priimti šį nukentėjusiųjų prašymą. Verta paminėti, kad teismas, pagal Baudžiamojo proceso kodeksą, nelabai turi kito pasirinkimo. Tad labai tikėtina, kad byla bus perduoda sunkius nusikaltimus nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius