Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 21 /13:57

STT tiria stambią korupciją Santaros klinikose: minimas ligoninės vadovas Kęstutis Strupas ir kyšiai dėl viešųjų pirkimų

Santaros klinikose – korupcijos skandalas. Trečiadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl galimos stambaus masto korupcijos, kyšininkavimo ir papirkimo Santaros klinikose. 15min žiniomis, tyrimas susijęs su viešaisiais pirkimais, ten minima ir Santaros klinikų generalinio direktoriaus profesoriaus Kęstučio Strupo bei klinikų Informatikos ir plėtros centro direktoriaus Romualdo Kizlaičio pavardės.
Kęstutis Strupas
Kęstutis Strupas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
VIDEO: Spaudos konferencija Generalinėje prokuratūroje

15min žiniomis, su šiuo ikiteisminiu tyrimu susijęs ne tik generalinis direktorius K.Strupas, taip pat – kiti administracijos darbuotojai.

Tyrimas susijęs su Santaros klinikų vykdytais viešaisiais pirkimais. Kol kas neaišku, kurioje srityje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuščias Kęstučio Strupo kabinetas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tuščias Kęstučio Strupo kabinetas

Daugiau informacijos apie vykstantį tyrimą bus paskelbta trečiadienį spaudos konferencijos metu.

Trečiadienį STT pranešė apie ikiteisminį tyrimą Santaros klinikose. Tyrimą kuruoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyrius.

Teigiama, kad šiuo metu „atliekami reikalingi procesiniai ikiteisminio tyrimo veiksmai, detalesnė informacija nėra teikiama, siekiant nepakenkti ikiteisminiam tyrimui.“

Santaros klinikos kol kas jokios informacijos neteikia. Klinikų atstovai neoficialiai teigė, kad jiems ši žinia – kaip perkūnas iš giedro dangaus.

Su klinikų vadovu K.Strupu nepavyksta susisiekti. Jo nėra darbo kabinete. Darbo kabinete nėra ir jį pastaruoju metu, kol atostogavo pavadavusio direktoriaus plėtrai Justino Ivaškos.

Sulaikytas ir R.Kizlaitis

BNS žiniomis, pareigūnai sulaikė ilgametį ligoninės Informatikos ir plėtros centro direktorių Romualdą Kizlaitį. Su juo 15min taip pat nepavyko susisiekti. R.Kizlaitis daug metų Santaros klinikose buvo atsakingas už elektroninės sveikatos sistemos kūrimą. Santaros klinikos nepritarė Sveikatos apsaugos ministerijos diegiamai, bet daug metų strigusiai ir korupcijos skandalų persekiotai e.sveikatos sistemai ir kūrė savąją.

Santaros klinikų nuotr./Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis
Santaros klinikų nuotr./Santaros klinikų Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis

Santaros klinikos gali pasigirti tokiomis informacinėmis sistemomis kaip laboratorijos informacinė sistema, PACS (radiologijos vaizdų archyvavimo ir perdavimo sistema), finansinės apskaitos, darbuotojų apskaitos sistemos, dokumentų valdymo ir daug kitų sistemų, būtinų kokybiškam sveikatos priežiūros įstaigos darbui.

Per pastaruosius metus Santaros klinikose buvo sukurta elektroninė ligos istorija, kurioje kaupiami laboratorinių ir instrumentinių tyrimų aprašymai, operacijų protokolai, epikrizės ir kiti elektroniniai klinikiniai dokumentai, vaizdai. Dauguma dokumentų kaupiami duomenų bazėje ir gali būti peržiūrimi kompiuteryje gerokai anksčiau, negu gydantį gydytoją pasiekia popierinė versija.

Pastaruoju metu R.Kizlaitis buvo ir SAM Informacinių technologijų plėtros programos koordinacinės tarybos narys.

Vienas garsiausių šalies medikų

Korupcijos skandale minimas biomedicinos mokslų daktaras, akademikas, profesorius K.Strupas yra vienas garsiausių šalies medikų, žinomas pilvo chirurgas, atlikęs daugybę unikalių ir itin sudėtingų operacijų.

K.Strupas taip pat Vilniaus universiteto Medicinos fakultete studentams skaito paskaitas apie pilvo chirurgiją, transplantologiją, endokrininę chirurgiją, vadovauja studentų moksliniams darbams. K.Strupas yra ir Lietuvos mokslų tarybos ekspertas. Jis Santaros klinikoms vadovauja nuo 2013 m.

K.Strupas yra pelnęs daug apdovanojimų. Be kitų, 2012 m. jis paskelbtas „Profesijos riteriu“ už nuopelnus tobulinant pilvo organų chirurgiją, pasiekimus ir inovacijas onkologinėje chirurgijoje, kepenų, kasos ir inkstų transplantacijas, ilgametį ir pasišventusį darbą. 2007 m. jis Lietuvos prezidento apdovanotas Karininko Kryžiaus ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“.

Ministras A.Veryga sužinojo ryte

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė 15min perdavė ministro poziciją šiuo klausimu: „Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šiandien ryte buvo informuotas apie šio tyrimo faktą. Galime užtikrinti, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kaip ir iki šiol, taip ir šiuo konkrečiu atveju, yra pasirengusi bendradarbiauti su STT ir kitomis teisėsaugos institucijomis, teikdama joms reikalingą informaciją, kuri padėtų sklandžiai atlikti pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimos stambaus masto korupcijos, kyšininkavimo ir papirkimo Santaros klinikose.

Susidariusi situacija Santaros klinikų atžvilgiu bus vertinama principingai.

SAM yra suinteresuota, kad korupcija sveikatos sektoriuje mažėtų, nepaisant jos masto, kuri, deja, šiandien yra vis dar didelė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius