Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kauno įmonės reikalaujama sumokėti už KET pažeidimą – tai sukčių laiškai „iš Nyderlandų“?

Rugsėjo 12 dieną Kauno apskrities policija išplatino perspėjimą apie apgaulingus el. laiškus įmonių buhalteriams – vadovo vardu prašoma atlikti skubų tarptautinį pavedimą. Susipažinusi su šiuo perspėjimu, į 15min redakciją kreipėsi vienos Kauno įmonės administratorė, įvardijusi kitokį sukčiavimo būdą. Reikalaujama sumokėti baudą už neva tai Nyderlanduose padarytą KET pažeidimą.
Kauno įmonės gauti sukčių laiškai iš Nyderlandų
Kauno įmonės gauti sukčių laiškai iš Nyderlandų / 15min skaitytojo nuotr.

„Mūsų įmonės vardu ateina laiškai (gavau jau tris), kad įmonės mašina Nyderlanduose įvykdė Kelių eismo taisyklių pažeidimą, yra nurodytas tik mašinos valstybinis numeris (jis teisingas), reikia sumokėti 122 eurų. Pirmas laiškas surašytas nelabai taisyklinga lietuvių kalba. Labai juokingai skambėjo jų nurodytas tinklalapis www.cjib.nl/nuobauda. Nelindome į tą puslapį, nes bijome virusų.

Mūsų įmonės mašina niekada Nyderlanduose nėra buvusi.

Antras laiškas jau parašytas olandų kalba. Laiško išsiuntimo data – šių metų liepos 24 diena, gavimo Kauno 9-jame pašte data – taip pat liepos 24 diena. Sumokėti reikalauja jau 178,50 euro. Trečias laiškas parašytas rugsėjo 11 dieną ir aš jį gavau rugsėjo 11 dieną. Laiškas be pašto antspaudo ir jau reikalaujama sumokėti 348 eurų.

Mūsų įmonės mašina niekada Nyderlanduose nėra buvusi. Gal teko girdėti apie tokius sukčiavimo būdus?“, – retorinį klausimą iškėlė į 15min redakciją besikreipusi vienos Kauno įmonės administratorė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.).

Pasak jos, įmonei priklauso vienintelis automobilis, kuriuo važinėja tik direktorius. Į Nyderlandus jis niekuomet nevažiavo.

„Į policiją nesikreipėme, kreipėmės į Valstybinę kelių transporto inspekciją. Patikino, kad tai – ne jų kompetencija. Net nepažiūrėję į laiškus pasiūlė kreiptis į Nyderlandų ambasadą. Į sukčių laiškus neatsakėme. Kas sukėlė įtarimą?

Negali laiškas būti išsiųstas iš Nyderlandų liepos 24 dieną ir tą pačią dieną būti užantspauduotas Kauno 9-jame pašte. Laiškuose nurodytas tik valstybinis numeris, net mašinos markė nenurodyta. Nėra pateikta jokių nuotraukų, o ir negali būti, nes automobilis Nyderlanduose niekada nebuvo. Kur sukčiai galėjo nužiūrėti tikrą valstybinį numerį? Stovi automobilis prie ofiso, o prie stovėjimo vietos nurodytas įmonės pavadinimas. Iš kur jie gavo tokių „oficialių“ vokų – nežinau“, – teigė sukčių laiškų galimai sulaukusios įmonės atstovė.

Kauno apskrities policijai toks galimas sukčiavimo būdas nėra girdėtas.

„Patikrinus pateiktus duomenis, galime patvirtinti, kad pranešime nurodyta interneto svetainė ir mokėjimo sąskaita – tikros ir yra administruojamos Teisingumo ministerijos Olandijoje. Laiškuose yra visa informacija apie galimą apskundimą. Be to oficialiame puslapyje informacija yra išversta ne tik į lietuvių, bet ir kitas užsienio šalių kalbas. Taip pat galima prašyti pateikti pažeidimo nuotraukas, su jais kontaktuoti ir išsiaiškinti visas įvykio aplinkybes“, – teigiama Kauno apskrities policijos atsakyme 15min redakcijai.

Pasak laikinosios sostinės teisėsaugos, iš viešų šaltinių ir pačių Olandijos atstovų pranešimų matyti, kad pasitaiko, jog sukčiai siunčia elektroninius laiškus su netikromis sąskaitomis jų vardu, tačiau, kad būtų siunčiami popieriniai melagingi laiškai – duomenų nėra.

„Pareigūnai dėkoja pilietiškiems gyventojams už jų teikiamą informaciją ir ragina visuomet informuoti apie pastebėtus galimai daromus pažeidimus bendruoju pagalbos telefonu 112 arba naudojantis elektroniniu policijos paslaugų portalu www.epolicija.lt, taip pat informaciją galima pateikti nuvykus į artimiausią policijos komisariatą“, – teigia Kauno apskrities policijos atstovai.

15min susisiekė ir su Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėju Ramūnu Matoniu. Šis patikino, kad toks būdas nėra naujas, tyrėjams jis žinomas jau seniai – kelerius pastaruosius metus.

„Tiesiog šiuo metu sukčiai dažniau naudoja tokį būdą. Tačiau vertinant bendrai visus sukčiavimus, dominuoja telefoniniai sukčiavimai bei sukčiavimai, kuomet yra užvaldomas žmonių iš anksto už tariamas prekes pervestas avansas“, – paaiškino R.Matonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius