-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 28 /17:13

Sulaikyti paaugliai, Rukloje užpuolę ir akmenimis apmėtę 14-mečius sirus

Policija sulaikė paauglius, kurie penktadienį iškoneveikė, apstumdė ir akmenimis apmėtė du iš mokyklos einančius Sirijos piliečius.
Ruklos pabėgėlių priėmimo centras
Ruklos pabėgėlių priėmimo centras / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kauno apskrities policijai pavyko operatyviai nustatyti ir sulaikyti du įtariamuosius (14 ir 15 metų), kurie užpuolė iš mokyklos grįžtančius du 14 metų Sirijos piliečius.

Kaip praneša departamentas, apie įvykį pranešta 14.45 val. Vaikai užpulti Karaliaus Mindaugo gatvėje.

Pabėgėlių priėmimo centro darbuotoja iškvietė greitąją medicinos pagalbą, nes vienam Sirijos piliečiui likusios rausvos žymės kūne, kitam pradėjo svaigti galva, pykinti.

Į įvykio vietą įtariamųjų paieškai išsiųsti trys policijos ekipažai.

Šiuo metu centre gyvena apie 180 pabėgėlių, daugiausia – iš Artimųjų Rytų, perkeltų pagal Europos Sąjungos programą.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR baudžiamojo kodekso 284 str. 1 d., maksimali už tai gresianti bausmė – 2 metai laisvės atėmimo.

Vidaus reikalų ministras išpuolius sieja su didėjančiu pabėgėlių skaičiumi

Išpuolius prieš pabėgėlius Rukloje vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas sieja su miestelyje didėjančiu imigrantų iš Artimųjų Rytų skaičiumi.

„Aš manau, kad jų tiesiog daugiau šiuo metu atvykę į Ruklą, daugiau jų vaikšto gatvėmis ir todėl tų išpuolių padaugėjo“, – BNS penktadienį sakė ministras.

T.Žilinskas sakė, kad jam gėda dėl netolerantiškų lietuvių elgesio.

„Apie kokią toleranciją galime kalbėti kitataučiams, kitų religijų atstovams, kai mes savo vaikus patys tai į šulinius mėtome, tai nuodijame? Ko gero, mums rimtai reikėtų susirūpinti savo piliečių švietimu“, – teigė ministras.

Jis tvirtino, jog po penktadienio išpuolio Rukloje policija pajėgumų miestelyje nestiprins. Pasak T.Žilinsko, jau po ankstesnio incidento gatvėse intensyviai pradėjo patruliuoti pareigūnai.

R.Mikulėnas: „Kažkokie sutapimai“

Centro direktorius Robertas Mikulėnas BNS sako neturintis duomenų, kad sirų vaikai būtų rimtai nukentėję. Jis nesureikšmina įvykio ir sako, kad panašių konfliktų kyla ir tarp vietinių gyventojų, ne tik tarp lietuvių ir migrantų vaikų.

„Ėjo vaikai iš mokyklos, kažką apsižodžiavo, apsistumdė – dabar vyksta policijos tyrimas“, – sakė jis.

„Manau, tai nebūtų eskaluojama, jei būtų konfliktas tarp lietuvių. Aš nežinau, ką čia rodo, ar gali tai kažką parodyti, aš nenoriu pasakyti, kad čia kažką parodo – čia greičiausiai kažkokie sutapimai“, – svarstė R.Mikulėnas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktorius Robertas Mikulėnas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktorius Robertas Mikulėnas

Kaip sutapimą jis įvardijo ir tai, jog būtent penktadienio rytą vyko centro organizuotas pabėgėlių tėvų susitikimas su mokyklos vadovybe, pedagogais, socialiniu darbuotoju, Jonavos rajono savivaldybės Vaikų teisių apsaugos skyriaus darbuotojais.

„Darėme planinį renginį dėl vaikų lankymo, dėl pareigų, dėl auklėjimo ir taip toliau. Ir čia – še tau, kaip iš giedro dangaus toks įvykis grįžtant iš mokyklos“, – stebėjosi centro vadovas. Jis sako, kad lietuvių tėvai ir vaikai šiame susitikime nedalyvavo.

Nerimsta skandalai

Pastarosiomis savaitėmis skandalų Rukloje, kur įsikūręs pabėgėlių priėmimo centras, netrūksta. Incidentas čia kilo prieš kiek daugiau nei savaitę, kai nenustatyti asmenys Rukloje užsipuolė dvi pabėgėles – sirę ir irakietę. Su užpuolikais be policijos išsiaiškinti tuomet nusprendė apie 30 pabėgėlių centro gyventojų, tačiau įsikišus pareigūnams, dar vieno incidento išvengta.

Šiuo metu centre gyvena apie 180 pabėgėlių, daugiausia – iš Artimųjų Rytų, perkeltų pagal Europos Sąjungos (ES) programą. Pagal ES programą Lietuva yra įsipareigojusi priimti 1105 pabėgėlius iš Artimųjų Rytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius