Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Suteneriu dirbęs Kauno taksistas Gaska dvi prostitutes teisme vadino savo sugyventinėmis

Lietuvos Aukščiausiasis teismas (LAT) patvirtino nuosprendį kauniečiui Romualdui Gaskai, kuris visoje šalyje yra išgarsėjęs kaip taksistas, žudikas ir suteneris. Nusikaltėlio argumentais, kad sąvadavimu neužsiėmė, o tik priėmė gyventi dvi merginas, kad joms būtų lengviau susimokėti komunalinius mokesčius, teisėjai nepatikėjo.
Taksi
Abu šioje byloje narpliojami kauniečio nusikaltimai susiję su taksisto darbu. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Nuo šešiolikos metų teistumus skaičiuojantis ir jau bent 10 apkaltinamųjų nuosprendžių per savo gyvenimą išgirdęs kaunietis 52 metų R.Gaska kartais pasijunta visiškai nekaltas, todėl savosios teisybės ryžtasi ieškoti net Aukščiausiajame Teisme.

Pastarąjį sykį LAT teisėjai recidyvisto nenudžiugino. Už brolio nužudymą dėl palikimo, narkomano žmogžudystę dėl 2 000 litų ir kitus sunkius nusikaltimus teisto vyro skundas atmestas be jokių išlygų.

Šįkart LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, susidedanti iš pirmininko Viktoro Aiduko, Antano Klimavičiaus ir pranešėjos Dalios Bajerčiūtės, teismo posėdyje kasacine rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo R.Gaskos baudžiamąją bylą pagal nuteistojo kasacinį skundą dėl Kauno miesto apylinkės teismo 2009 m. liepos 9 d. nuosprendžio, kuriuo R.Gaska nuteistas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (toliau – BK) 307 straipsnio (pelnymasis iš kito asmens prostitucijos) 2 dalį laisvės atėmimu penkeriems metams, pagal BK 214 straipsnio (netikrų mokėjimo instrumentų, skirtų atsiskaityti ne grynais pinigais, gaminimas ar neteisėtas disponavimas jais) 1 dalį laisvės atėmimu trejiems metams, pagal BK 215 straipsnio (neteisėto mokėjimo instrumento ar jo duomenų panaudojimas) 1 dalį laisvės atėmimu trejiems metams.

Bausmes subendrinus iš dalies sudedant, paskirta bausmė laisvės atėmimas penkeriems metams šešeriems mėnesiams. Ši bausmė subendrinta su Kauno miesto apylinkės teismo 2005 m. spalio 21 d. nuosprendžiu paskirta ir neatlikta bausme ir galutinė bausmė nustatyta laisvės atėmimas šešeriems metams ir šešiems mėnesiams.

Du rimti nusikaltimai

Šioje byloje R.Gaska nuteistas už tai, kad organizavo ir vadovavo prostitucijai, t. y. ne vėliau kaip nuo 2008 m. rugpjūčio 1 d., siekdamas gauti turtinės naudos, iš Vilniaus į Kauną atvežė T.K., vėliau – ir S.J., užsiimančias prostitucija, suteikė joms gyvenamąsias patalpas, parūpino mobiliuosius telefonus ir SIM korteles bei reklamavo šių teikiamas seksualines paslaugas laikraštyje „Noriu“, ieškojo klientų, kuriuos suradęs pristatydavo jas klientams arba suteikdavo galimybę šiems atvykti į T.K. ir S.J. gyvenamąsias patalpas, užtikrindavo jų saugumą teikiant lytines paslaugas. Beje, esama duomenų, jog prieš tapdamos R.Gaskos globotinėmis, šios plaštakės darbavosi sostinės Stoties prieigose.

„Lietuvos žinių“ nuotr./Romualdas Gaska
Romualdas Gaska

Kaune T.K. ir S.J. pusę iš prostitucijos gautų pajamų pagal abipusį išankstinį susitarimą atiduodavo savajam suteneriui – taip R.Gaska pelnėsi iš prostitucijos, gavęs ne mažiau kaip 10 000 Lt neteisėtų pajamų.

R.Gaska nuteistas ir už tai, kad ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laikotarpiu neteisėtai laikė svetimą elektroninę mokėjimo priemonę – „Volksbank Kraichgau Eg“ banko vieno vokiečio vardu išduotą elektroninę mokėjimo kortelę „MasterCard“ (klientas ją pametė R.Gaskos taksi – aut. past.), kuria 2008 m. balandžio 20 d., apie 9.00 val., siekdamas apgaule savo naudai įgyti svetimą turtą, neteisėtai inicijavo finansinę operaciją prekybos centre „Iki“, esančiame Kaune, Raudondvario pl. 166.

R.Gaska stebisi, kodėl juo netikima

Į Aukščiausiąjį teismą recidyvistas kreipėsi nepatenkintas esą nepagrįstomis apkaltinamojo nuosprendžio išvadomis, kurių, jo supratimu, neištaisė apeliacinės instancijos teismas, privalėjęs kruopščiai patikrinti apeliacine tvarka apskųsto nuosprendžio teisėtumą ir pagrįstumą. Kasatorius teigė, kad jo kaltė neįrodyta, kad teismai privalėjo patikėti jo parodymais ir atmesti prostitučių T.K. ir S.J. parodymus (dėl prostitucijos organizavimo bei vadovavimo prostitucijai), o liudytojos, kasininkės V.D. parodymus (dėl svetimos elektroninės mokėjimo kortelės panaudojimo) vertinti kaip nepatvirtinančius kasatoriaus kaltės.Siekdamas gauti turtinės naudos, R.Gaska iš Vilniaus į Kauną atvežė dvi merginas, užsiimančias prostitucija, suteikė joms gyvenamąsias patalpas, parūpino mobiliuosius telefonus ir SIM korteles bei reklamavo šių teikiamas seksualines paslaugas laikraštyje „Noriu“.

Kasaciniu skundu nuteistasis R.Gaska prašė panaikinti Kauno miesto apylinkės teismo 2009 m. liepos 9 d. nuosprendį bei Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2009 m. gruodžio 23 d. nutartį ir bylą nutraukti dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo ir esminių Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pažeidimų.

Pasaka apie komunalinius mokesčius

R.Gaska su advokato pagalba nurodė, kad pirmosios instancijos teismas, grįsdamas apkaltinamąjį nuosprendį šališkai ir neteisingai įvertintais įrodymais, pažeidė BPK 1 ir 20 straipsnių nuostatas bei nesilaikė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo senato 2003 m. birželio 20 d. nutarimo Nr. 40 „Dėl teismų praktikos taikant Baudžiamojo proceso kodekso normas, reglamentuojančias nuosprendžio surašymą“ išaiškinimų, todėl padarė nepagristą išvadą, kad kasatorius padarė jam inkriminuotus nusikaltimus.

Kasatorius teigė, kad prostitucijos organizavimo faktas nenustatytas, jo kaltė neįrodyta. Ikiteisminio tyrimo ir teisminio nagrinėjimo metu jis nuosekliai parodė, jog gyveno kartu su T.K. ir S.J., kad būtų lengviau mokėti komunalinius mokesčius, be to, dirbo taksi vairuotoju, todėl paveždavo jas, kur paprašydavo.

Taksisto nuomone, teismas kaltinimą pagal BK 307 straipsnio 2 dalį grindė įrodymais, įvertintais pažeidžiant BPK 20 straipsnio 5 dalies reikalavimus, nesilaikant nešališkumo ir teisingumo principų. Pasak kasatoriaus, jo sugyventinių T.K. ir S.J. parodymai išgalvoti, nenuoseklūs ir prieštaringi, jų nepatvirtina bylos duomenys. Nuosprendyje motyvuotai ir logiškai nepaaiškinta, kodėl šiais parodymais remiamasi, o kiti įrodymai atmetami, dėl to teismo išvados kelia abejonių.

R.Gaską LAT teisėjus taip pat mėgino įtikinti, jog jis nepagrįstai nuteistas ir dėl svetimo mokėjimo instrumento laikymo bei panaudojimo (BK 214 straipsnio 1 dalis, 215 straipsnio 1 dalis), nes jo veiksmuose nėra nusikaltimo sudėties subjektyviojo požymio – kaltės. Nuteistasis teigia, kad banko mokėjimo kortelę rado taksi automobilyje ir ketino grąžinti ją pametusiam asmeniui, o tai, kad panaudojant šią mokėjimo kortelę nebuvo jo kaltės, neva patvirtina liudytoja V.D.

R.Gaskos nuomone, jis turi būti išteisintas.

Įžvelgia aibę teismo klaidų

Taksistas pažymėjo, kad apeliacinės instancijos teismas nepašalino pirmosios instancijos teismo padarytų klaidų, t. y. neįvykdė pareigos kruopščiai patikrinti apskųsto nuosprendžio teisėtumą ir pagrįstumą, laikantis apeliacinį procesą reglamentuojančių normų reikalavimų. Objektyviai neįvertinus esminių bylos aplinkybių, ne į visas jas atsižvelgus, anot sutenerio, nebuvo užtikrinta, kad neteisėtas ir nepagrįstas nuosprendis nebūtų įsiteisėjęs.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prostitutė
Prostitutė

Atsiliepimu į nuteistojo kasacinį skundą Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Valstybinio kaltinimo skyriaus prokurorė Aida Japertienė prašė kasacinį skundą atmesti. Prokurorė nurodė, kad pirmosios instancijos teismas pagrįstai konstatavo, jog R.Gaska padarė nusikalstamas veikas, už kurias ir buvo nuteistas.

Neskundžiamas LAT verdiktas

Sutenerio skundą išnagrinėjusi teisėjų kolegija pažymėjo, kad kasacinės instancijos teismas priimtus nuosprendžius ir nutartis, dėl kurių paduotas skundas, tikrina teisės taikymo aspektu (BPK 376 straipsnio 1 dalis). Taigi kasacinės instancijos teismas netiria ir iš naujo nevertina bylos įrodymų, nenustatinėja faktinių aplinkybių, todėl nuteistojo R.Gaskos kasacinio skundo argumentai nagrinėjami tiek, kiek jie susiję su tuo, ar teismų sprendimuose pateiktas įrodymų vertinimas atitinka BPK 20 straipsnio reikalavimus.

Anot LAT, skundžiamoje teismo nutartyje konstatuota, kad apkaltinamojo nuosprendžio išvados dėl R.Gaskos kaltės įvykdžius BK 307 straipsnio 2 dalyje numatytą nusikaltimą (prostitucijos organizavimas ir vadovavimas prostitucijai) yra teisingos, jos grindžiamos teisiamojo posėdžio metu duotais liudytojos T.K., ikiteisminio tyrimo teisėjo apklaustos liudytojos S.J. parodymais, atskleidžiančiais, kokie buvo kasatoriaus veiksmai organizuojant prostituciją ir jai vadovaujant.

Teismai nustatė, kad bylos duomenys visiškai patvirtina, jog kasatorius, radęs svetimą mokėjimo kortelę, ja tyčia neteisėtai disponavo, o automobiliu atvykęs prie parduotuvės, joje dirbusiai kasininkei V.D. pateikė šią kortelę, bandė neteisėtai atsiskaityti už prekes, taip inicijuodamas finansinę operaciją. Taigi nuteistojo R.Gaskos teiginiai dėl jo kaltės neįrodytumo paneigti kaip neatitinkantys tikrovės, jo kasacinio skundo argumentai prieštarauja bylos įrodymų ir teismų sprendimų turiniui.

LAT teisėjų kolegija apibendrino, jog nenustačius BPK 369 straipsnyje nustatytų pirmosios instancijos teismo nuosprendžio ir apeliacinės instancijos teismo nutarties naikinimo ar keitimo pagrindų, R.Gaskos kasacinis skundas atmestinas, o teismų sprendimai, neperžengiant kasacinio skundo ribų, pripažintini teisėtais ir pagrįstais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius