-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sutuoktinio smurtui pasipriešinusiai moteriai – švelnesnė bausmė

Lietuvos apeliacinis teismas sušvelnino nuosprendį už mirtiną dūrį sutuoktiniui 8 metams nuteistai Aušrai Tulauskienei (gim. 1973 m.).
Lietuvos apeliacinis teismas
Lietuvos apeliacinis teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Apeliacinio teismo kolegija iš nuosprendžio pašalino sunkinančią aplinkybę, kad nusikaltimą moteris apdarė apsvaigusi nuo alkoholio ir tai turėjo įtakos jos veiksmams, todėl švelnėja A. Tulauskienei anksčiau Kauno apygardos teismo 2010 m. spalio 20 d. nuosprendžiu skirta 8 metų nelaisvės bausmė. Jai teks kalėti 5 metus. 

Teismas pabrėžė, kad lygiai taip pat moteris galėjo gintis būdama blaivi.

Tai yra mažesnė negu įstatymo sankcijoje numatyta bausmė. Apeliacinio teismo kolegija mano, jog bausmės tikslai gali būti pasiekti paskyrus švelnesnę bausmę. Lengvinančiomis aplinkybėmis byloje yra pripažinta tai, kad ji prisipažino padariusi nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi, aktyviais veiksmais bandė išvengti sunkesnių padarinių (pati iškvietė medikus), be to, veika padaryta peržengiant būtinosios ginties ribas – ginantis nuo vyro smurto.

Būtinosios ginties ribas peržengęs asmuo neatleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės, tačiau baudžiamasis įstatymas suteikia teismui teisę asmeniui, peržengusiam būtinosios ginties ribas, skirti švelnesnę negu įstatymo numatyta, bausmę. Apeliacinis teismas konstatavo, kad byloje nustatytos trys moters atsakomybę lengvinančios aplinkybės parodo mažesnį A. Tulauskienės pavojingumą. Be to, moteris su savo motina prisidėjo prie vyro laidotuvių, nukentėjusieji jai pretenzijų neturi, ji siekia atgauti teises į sūnų, rūpinasi ribotai darbinga motina.

Pirmosios instancijos teismas A. Tulauskienę buvo pripažinęs kalta ir nuteisęs už tai, kad ji prieš daugiau negu metus per Kalėdas būdama apsvaigusi nuo alkoholio, besigindama nuo neblaivaus sutuoktinio ir peržengdama būtinosios ginties ribas dūrė jam peiliu į krūtinę, pažeisdama plautį ir širdį. Nuo vienintelio dūrio ūmiai nukraujavęs vyras mirė vietoje.

Apeliaciniame skunde moteris prašė jai skirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę. Nuteistoji įrodinėjo, kad apsvaigimas nuo alkoholio šiuo atveju negali būti sunkinanti aplinkybė ir neturėjo įtakos jos veiksmams, kadangi ji gynėsi nuo sutuoktinio realaus fizinio smurto. Moteris teigė atitinkanti tipinės smurto aukos charakteristiką.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius