Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tai, kas žmogaus teisių gynėjams neapykantos kurstymas, pareigūnams – tik skaičiai

Rasizmas, neapykanta ir užpuolimas – tokių kaltinimų sulaukę du vaikinai antradienį pasirodė teisme. Panašu, kad savo poelgių jie visai nesigaili, atvirkščiai, teismą jie panaudojo kaip tribūną toliau skleisti neapykantos idėjas. Tačiau policija mano kitaip – plačiai žinomi simboliai pareigūnams nesiskiria nuo eilinės skaičių kombinacijos.
Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teisme antradienio rytą susirinko būrys fotografų, operatorių ir žurnalistų iš įvairiausių žiniasklaidos priemonių.

Čia jie laukė Jaroslovo Malinovskio ir Einoro Lukašavičiaus. Šie vaikinai sukėlė didelį rezonansą, kai gatvėje užpuolė Vilniuje gyvenantį ekvadorietį Fabianą Sanchezą šaukdami „Lietuva lietuviams“.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniuje gyvenančio F.Sanchezo teigimu, sostinės Antakalnio rajone, P.Vileišio stotelėje, jis buvo užpultas liepos 19 dieną. Anot jaunuolio, užpuolikai jį mušdami šaukė „Lietuva – lietuviams“.
  • Vėliau Lukiškių aikštėje Vilniuje vyko protesto akcija siekiant paraginti policiją tirti neapykantos nusikaltimus.
  • Įtariamieji smurtavus prieš ekvadorietį sulaikyti skirtingose Lietuvos vietose.
  • Abu sulaikyti jaunuoliai yra futbolo sirgaliai. 18-metis Einoras Lukašavičius yra lietuvis, 12 klasės moksleivis. Tuo metu 25 metų vilnietis Jaroslavas Malinovskis jau buvo teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neapykantos kurstymo, kai 2012 m. ant J.Pilsudskio kapo Rasų kapinėse užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“

Sulaukusi visuomenės spaudimo policija ėmėsi intensyviai tirti šį įvykį kaip neapykantos nusikaltimą ir netruko sulaikyti įtariamuosius. Jie 20 parų praleido už grotų.

Akivaizdu, kad išvadų abu jie nepadarė jokių ir toliau yra pasiruošę skatinti neapykantą.

„Tiesa mūsų pusėj! Lietuva lietuviams. 14/88“, – su tokiu užrašu A4 formato lapus rankose laikydami vaikinai išdidžiai įžygiavo į teismą ir pozavo su jais prie objektyvus.

Patys jie skaičių kombinacijos prasmės nekomentavo, tačiau tai – visame pasaulyje puikiai žinomas neapykantos simbolis.

14/88 autorystė priskiriama Davidui Lane'ui, jis – baltosios rasės viršenybės šalininkų arba baltųjų suprematistų (angl. – white supremacy) atstovas.

Šią skaičių kombinaciją teroristinės organizacijos „The Order“ įkūrėjas D.Lane'as sugalvojo sėdėdamas už grotų būtent dėl neapykantos kurstymo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas

Po skaičiumi 14 slypi šūkis 14-os žodžių šūkis, lietuviškai skambantis taip: „Mes turime apginti mūsų žmonių egzistenciją ir mūsų baltųjų vaikų ateitį“. (angl. – We must secure the existence of our people and a future for white children).

8 aliuzija į aštuntąją angliškos abėcėlės raidę H. Skaičių kombinacija 88 šifruojasi kaip HH arba Heil Hitler (Šlovė Hitleriui).

„Tikėjausi, kad jie galbūt atsiprašys, nes tai būtų teisinga. Nors taip neatsitiko, tikrai nemaniau, kad jie ateis į teismą su tais plakatais ir neonacistinėmis skaičių kombinacijomis.

Tai tik parodo, kad jie neapgailestauja dėl savo poelgio. Nežinau, ar tokie simboliai Lietuvoje draudžiami, bet tikiuosi, kad teisme bus atsižvelgta į kaltinamųjų veiksmus“, – 15min teigė Briuselyje šiuo metu viešintis F.Sanchezas.

Siūlo pradėti tyrimą

Kai 15min susisiekė su Lietuvos žmogaus teisių centro direktore Birute Sabatauskaite, jai nereikėjo aiškinti, ką reiškia 14/88.

„Kai teisme jie užsirašo 14/88, tai mažų mažiausiai nepagarba teismui, o tuo pačiu tai tam tikri tolesnio neapykantos kurstymo bruožai. Tai juk pasakymas, kad čia ne vieta užsieniečiams ar asmenims turintiems nors kiek tamsesnę odos spalvą“, – išgirdusi apie šį akibrokštą sakė B.Sabatauskaitė.

Vytauto Valentinavičiaus nuotr. /Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė
Vytauto Valentinavičiaus nuotr. /Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė

Anot jos, ir teisme skambėjo pašalinių žmonių komentarai, kad vaikinai tik „gynė tėvynę nuo barbarų“, reikalautų prokuratūros dėmesio. Žmogaus teisių eksperte įžvelgia čia galbūt padarytą Baudžiamojo kodekso 170-1 str. pažeidimą: Grupių ir organizacijų, turinčių tikslą diskriminuoti žmonių grupę arba kurstyti prieš ją, kūrimas ir veikla

„Tai, ką jie daro toliau, tik patvirtina jų motyvą, kodėl jie užpuolė žmogų gatvėje, – sakė ji. – Akivaizdu, kad prokuratūrai reikėtų bent jau pradėti tyrimą, galbūt jie priklausė grupei ar organizacijai asmenų linkusių skatinti neapykantą ar neapykantos nusikaltimus.“

„Čia tikrai yra to užuomazgų, čia reikėtų pasigilinti prokuratūrai į šitą atvejį, pagrindo, manau, yra ir atskiram tyrimui pradėti.“

Policija pažeidimo neįžvelgė

Kol kas 15min prokuratūros atsakymo nesulaukė, tačiau Policijos departamentas pateiktame komentare teigė negalintis vaikinų bausti už skaičių kombinaciją.

„LR Administracinių nusižengimų kodekso 524 straipsnis „Nacistinių ar komunistinių simbolių platinimas ar demonstravimas“ konkrečiai numato, kokie simboliai ir veikos yra draudžiami, tad už minėtų skaičių kombinacijas šio straipsnio nuostatų taikyti negalima“, – rašoma policijos atsakyme.

Anot policijos atstovų, teismo posėdžio metu policijos pareigūnai vykdo teisėjo pavedimus ir jeigu teisėjas policijos pareigūnams pavestų tokius lapus paimti, pareigūnai turėtų įvykdyti jo pavedimą ir tik vėliau spręsti atsakomybės klausimą.

„Tačiau, kaip ir minėjome, tokios skaičių kombinacijos ar kiti ženklai pagal ANK nėra draudžiami“, – rašoma policijos atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius