-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė operacija prieš kibernetines atakas: sulaikyti 34 jaunuoliai, tarp apklaustųjų – 2 lietuviai

Praėjusią savaitę Europolas kartu su mūsų šalies kriminalistais vykdė operaciją, kurios metu įkliuvo 101 įtariamieji, susiję su kibernetinėmis išpuoliais. Tarp apklaustųjų – du lietuviai, trečiadienį praneša Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB).
Programišius
Asociatyvi iliustracija / 123rf.com nuotr.

Gruodžio 5-9 dienomis Europolas ir teisėsaugos institucijos iš Australijos, Belgijos, Prancūzijos, Vengrijos, Lietuvos, Olandijos, Norvegijos, Portugalijos, Rumunijos, Ispanijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų atliko koordinuotus veiksmus, nukreiptus prieš DDoS atakų paslaugas teikiančių tinklalapių naudotojus.

Operacijos rezultatas – 34 suimti asmenys, įtariamaisiais apklausti ir įspėti 101 asmuo. Vykdant bendrus koordinuotus veiksmus aktyviai dalyvavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-ojoje valdyboje yra sėkmingai atliekami ikiteisminiai tyrimai dėl DDoS atakų vykdymo panaudojant aukščiau minėtus tinklalapius, teikiančius „DDoS atakų nuomos“ paslaugas.

Lietuvoje įtariamaisiais apklausti du nepilnamečiai asmenys. „Siekiant nepakenkti atliekamam tyrimui, apie tyrimo rezultatus informuosime papildomai“, – praneša LKPB.

Operacijos metu imtasi visų būtinų priemonių siekiant užkirsti kelią nusikalstamoms veikoms vykdomoms DDoS kibernetinių atakų priemonių naudotojų. Į tarptautinės teisėsaugos bendruomenės taikiklį pateko ir įtariamaisiais tapo daugiausia jauni pilnametystės sulaukę asmenys iki 20 metų.

Dalis, galimai nusikalstamą veiką vykdžiusių asmenų buvo sulaikyti, apklausti arba suimti. Daliai asmenų buvo skirtos baudos, o tėvams išsiųsti pranešimai apie jaunimo vykdytas galimai nusikalstamas veikas. Gyvenamosiose patalpose atliktos kratos.

Suimti asmenys įtariami tuo, kad mokėjo už įrankius, skirtus tinklapių atsparumui DDoS atakoms tikrinti (angl. stressers ir booters) ir juos panaudojo DDoS atakoms, kurios užtvindydavo internetines svetaines bei interneto tarnybines stotis didžiuliais užklausų kiekiais, o vartotojai nebegalėjo prie jų prisijungti.

Įtariamųjų asmenų panaudoti įrankiai yra dalis nusikalstamų „DDoS atakų nuomos„ (angl. DDoS for hire) paslaugų, už kurias programišiai moka norėdami atakuoti pasirinktus taikinius. Policija nustatė, kad tokie veiksmai yra įprasti tarp jaunų video žaidimų mėgėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius