Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėjas A.Gutauskas: Anglijoje lietuvių grupuotė išnaudojo vergovei savo tautiečius

Kol žmonija egzistuos, tol egzistuos ir šio pobūdžio nusikaltimai – įvairios prekybos žmonėmis formos. Tokią prognozę pareiškė Europos Tarybos Kovos su prekyba žmonėmis ekspertų grupės (GRETA) nariu pernai išrinktas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Aurelijus Gutauskas, pasidalijęs įžvalgomis apie „lietuviškas“ šio nusikaltimo apraiškas Didžiojoje Britanijoje.
Prostitucija
Asociatyvi iliustracija / 123RF.com nuotr.
  • Kokių kriminalinių rizikų patyrė lietuviai, išvykę ieškoti laimės svetur, ir konkrečiai – į Jungtinę Karalystę?
  • Kodėl Lietuva kitoms šalims rodoma kaip pavyzdys, kaip galima efektyviai kovoti su šios srities – prekybos žmonėmis, nusikaltėliais?
  • Kodėl būtent Airijos pareigūnų požiūrį, mentalitetą mūsų šalies teisėsaugininkai vadina košmarišku?
  • Ko tikimasi iš Lino Pernavo, buvusio Lietuvos policijos generalinio komisaro, tapusio pirmuoju mūsų šalies policijos atašė Jungtinėje Karalystėje?

Šiuos ir kitus klausimas A.Gutauskas gvildeno, duodamas vaizdo interviu Jungtinėje Karalystėje gyvenančiam internetinės pokalbių laidos „Andy Ray Talks“ kūrėjui Andriui Raisiui.

Lengvas uždarbis, nesunkus darbas, 1000 eurų per savaitę...

Lietuvoje ir pasaulyje prekybos žmonėmis aukomis tampa tūkstančiai žmonių. Beveik visada jie suviliojami lengvo gyvenimo pažadais „Lengvas uždarbis Anglijoje. Darbas užsienyje, puikus atlyginimas. Gera alga, nesunkus darbas. 1000 eurų per savaitę“.

Pokalbis pradedamas tokia socialine reklama, kurioje išvardijamos pagrindinės prekybos žmonėmis formos: seksualinis išnaudojimas, priverstinis darbas, fiktyvios santuokos, išnaudojimas nusikaltimų darymui, netgi prievartinė organų donorystė.

„Buitine prasme, tai žmonių pirkimas–pardavimas ir jų išnaudojimas. Tiek suaugusiųjų, tiek ir vaikų. XXI amžiuje sunku patikėti, kad tai ne tik istoriniai faktai, bet ir dabartinė realybė – tai šiuolaikinė vergija. Vergovės aukos užverbuojamos, išvežamos, apgyvendinamos, naudojant jėgą, prievartą, apgaulę“, – temos kontūrus ir aktualumą apibrėžė patyręs teisininkas.

VIDEO: A.Gutausko pasakojimas apie šiuolaikinės vergovės organizatorius ir aukas

Anot A.Gutausko, nusikaltėlių veikimo metodai, kuomet žmonės jau būna parduoti į vergiją – kuo įvairiausi: nuo vertimo eiti elgetauti arba vogti, plėšti, auginti (arba gaminti) bei prekiauti narkotikais, iki priverstinai išpjaunamų transplantacijai tinkamų vidaus organų, priverstinio nepilnamečių įvaikinimo arba tiesiog vertimo teikti mokamas seksualines paslaugas.

NTA nuotr./Aurelijus Gutauskas
NTA nuotr./Aurelijus Gutauskas

„Iš teisinės pusės tai vadiname didžiausiu nusikaltimu žmogaus laisvei, orumui ir vientisumui“, – pareiškė teisėjas, pridūręs, kad šešėlinio pasaulio veikėjams tai yra didelį pelną nešanti nusikalstama sritis.

Anot pašnekovo, visada pagrindinė prekybos žmonėmis atmaina būdavo seksualinis aukų išnaudojimas, tačiau pastaruosius kelerius metus populiariausias yra žmonių išnaudojimas nusikaltimų darymui arba priverstiniam darbui vergiškomis sąlygomis: be poilsio, elementarių sąlygų, nekalbant apie atlyginimą.

Jeigu emigrantams kažkas nepasiseka dėl darbo sąlygų, dėl užmokesčio – jie save laiko prekybos žmonėmis aukomis. Bet reikia tai atskirti.

„Yra toks įdomus aspektas, kad žmonės dažnai patys išvyksta į užsienio valstybę, ieškodami geresnio gyvenimo. Ir tai jie daro dėl sunkios materialinės padėties. Tačiau išvykę jie neįvertina, kad ten, užsienyje, galbūt ir uždirbs daugiau, nei Lietuvoje, bet turės ir daugiau išlaidų. Ir jeigu jiems kažkas nepasiseka dėl darbo sąlygų, dėl užmokesčio – jie save lyg ir laiko prekybos žmonėmis aukomis.
Bet reikia tai atskirti: kai nėra išnaudojimo fakto, mes jų negalime vadinti tokiomis aukomis“, – pasakojo A.Gutauskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad prekybos žmonėmis nusikalstamoje srityje dažnai neapsieinama be smurto, kurio griebiasi ne tik pavieniai asmenys, bet ir kriminalinės grupuotės. Ne tik bendrininkai, bet būtent – gerai organizuotos gaujos. Vieną tokių susivienijimų A.Gutauskas paminėjo kaip įsimintiną pavyzdį, kaip nusikaltėliai organizuojasi patys ir ką linkę pasirinkti savo taikiniu: Anglijos Piterboro mieste, kur susikūrusi nemaža mūsų tautiečių bendruomenė, demaskuota lietuvius išnaudojusi lietuvių grupuotė.

„Piterbore mes susidūrę su atvejais, kai lietuviai lietuvius išnaudoja. Kitaip tariant, Lietuvos piliečių grupuotė, ten veikianti, išnaudojo savo tautiečius“, – kalbėjo pašnekovas.

A.Gutauskas pabrėžė, kad prekybos žmonėmis nusikaltimai daromi ir atitinkamai privalo būti tiriami tarptautiniu mastu, todėl teisininkas apgailestavo, jog skirtingų šalių institucijoms ne visuomet pavyksta glaudžiai, konstruktyviai bendradarbiauti.

Lietuvos teisėsaugininkai bendradarbiavimo su kolegomis Airijoje situaciją vadina „košmariška“.

„Kai lietuviai ir britai dirba išvien – viskas gerai. Bet kartais mes susiduriame su problema. Didžioji Britanija nuolatos pabrėžia prekybos su žmonėmis svarbą, bet pastarieji metai rodo, kad tai tik deklaracija, o realių rezultatų nėra“, – apgailestavo A.Gutauskas.

Lietuvos teisėjas pridūrė žinantis, kad mūsų šalies policijos atašė Jungtinėje Karalystėje Linas Pernavas jau yra inicijavęs, jog abipusis šalių susitarimas realiai kovoti su šia problema būtų vykdomas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Pernavas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Pernavas

A.Gutausko žodžiais tariant, norėtųsi tikėti, kad bendradarbiavimas taps efektyvesnis ir situacija pasikeis į gerąją pusę.

„O su Airija yra dideli iššūkiai...“, – prasitarė teisėjas.

Jis sakė, kad su britais dirbantys lietuviai prokurorai, policininkai, teisėjai nusiskundimų neturi, tuo metu kalbėdami apie Airiją situaciją vadina „košmariška“: „Mūsiškiai teisėsaugos atstovai sako, kad neįmanoma rasti su jais bendros kalbos. Tai kliuvinys ištirti prekybos žmonėmis atvejus.“

Tuo metu Lietuvos teisėsaugos institucijas A.Gutauskas pagyrė. Jo teigimu, mūsų šalis dažnai pristatoma kaip kovos su prekyba žmonėmis etalonas, nes Lietuvoje šie nusikaltimai neblogai atpažįstami, o svarbiausia – pasitvirtinus kaltinimas, atsakingi asmenys sulaukia realių ir griežtų bausmių už įvykdytas nusikalstamas veikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius