Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 27 /15:16

Teismas atvertė Š.Barto dukrą pražudžiusio žinomo politiko sūnaus M.Daukšio bylą

Ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti Mindaugo Daukšio, kuris kaltinamas neblaivus sukėlęs eismo įvykį ir taip pražudęs dviračiu važiavusią režisieriaus Šarūno Barto dukrą Iną Mariją, bylą. Posėdyje pasirodė ir pats kaltinamasis.
Mindaugas Daukšys
Mindaugas Daukšys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Teisiamasis posėdis bylos, kurioje Mindaugas Daukšys kaltinamas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 281 str. 6 d., Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo suplanuotas ketvirtadienio popietę.

Kaip numato minėta Baudžiamojo kodekso dalis, už tai, kad būdamas neblaivus asmuo vairuodamas kelių transporto priemonę pažeidė kelių eismo saugumo ar transporto priemonės eksploatavimo taisykles ir sukėlė eismo įvykį, kurio metu žuvo žmogus, gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmasis Mindaugo Daukšio teisiamasis posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmasis Mindaugo Daukšio teisiamasis posėdis

Teisme pasirodė kaltinamasis M.Daukšys ir jo advokatė Ingrida Botyrienė.

„Rimtos mintys“, – eidamas į teismo salę žurnalistams sakė M.Daukšys.

Nukentėjusieji į teismą neatvyko. Šarūnas Bartas šiuo metu yra kūrybinėje komandiruotėje užsienyje, todėl galimybės dalyvauti posėdyje neturėjo, tačiau atidėti nepanoro. O žuvusios merginos močiutė Ina Marija Bartkevičiūtė – gydymo įstaigoje. Teisme dalyvavo nukentėjusiųjų atstovai.

Byloje civilinis ieškinys nėra pareikštas, tačiau per posėdį paaiškėjo, kad šalys sudarė susitarimą dėl žalos atlyginimo.

Visų pirma, Šarūno Barto advokatas Rolandas Tilindis nukentėjusiojo vardu paprašė ne viešo bylos nagrinėjimo dėl šiuo metu ligoninėje esančios močiutės Inos Marijos Bartkevičiūtės sveikatos ir dėl to, kad nenori, jog būtų viešai aptariami I.M.Bartaitės sužalojimai.

„Yra duomenų, apie patirtus sužalojimus, kitas aplinkybes, žuvusios močiutė yra garbaus amžiaus, šiuo metu yra gydymo įstaigoje, jau būtų sudėtinga išgirsti bylos detales iš viešosios erdvės, prašau išspręsti dėl neviešo nagrinėjimo“ – sakė advokatas.

Jis paminėjo, kad kaltinamasis ir nukentėjusieji yra pasiekę tam tikrą susitarimą dėl žalos atlyginimo.

Kaltinamojo M. Daukšio advokatė Ingrida Botyrienė palaikė poziciją rengti neviešą posėdį, nes bylos aplinkybės susijusios su labai jautriomis asmeninėmis aplinkybėmis.

Teisėja Aušra Ragelienė nutarė tenkinti pareikštą prašymą pagal baudžiamojo kodekso 9 str. Todėl tolimesnė posėdžio dalis vyko nebe viešai.

„Yra įstatymo numatyti atvejai, kai bylos nagrinėjamos neviešai, siekiant užkirsti kelią paskelbti žinias apie privatų proceso dalyvių gyvenimą“, – sakė teisėja.

Pasak jos, bus tiriamos aplinkybės, susijusios su privačiu gyvenimu, ypač jautrios aplinkybės, jos gali paveikti senyvo amžiaus nukentėjusiąją.

Byloje atliktas sutrumpintas įrodymų tyrimas, kitame posėdyje turėtų pasisakyti prokuroras, nukentėjusiųjų ir kaltinamojo advokatas.

Tai žurnalistams pasibaigus neviešam bylos posėdžiui, ketvirtadienį sakė nukentėjusiojo Š. Barto advokatas Rolandas Tilindis.

Kitas posėdis numatytas sausio 31 dieną, pirmadienį.

„Liudytojai kviečiami nebus, kadangi yra įstatymo nustatytos visos sąlygos, leidžiančios atlikti sutrumpintą įrodymų tyrimą, tai, vėlgi, nukentėjusiesiems nėra pagrindo prieštarauti, nes bylos aplinkybės yra pakankamai aiškios, jų niekas neginčija. Nukentėjusieji taip pat neturi jokio pagrindo abejoti bent kokiu ikiteisminio tyrimo metu surinktu dokumentu ar ekspertų išvadomis“, – sakė advokatas.

Sutrumpintas įrodymų tyrimas teisme paprastai atliekamas, kai asmuo pripažįsta kaltę, neneigia byloje nustatytų aplinkybių.

Tragiška avarija įvyko 2021 metų balandžio 7-osios naktį Vilniaus Antakalnio gatvėje. Kaip paaiškėjo, būdamas neblaivus ir važiuodamas miesto gatve didesniu kaip 123 km/val. greičiu, automobilį „Hyundai“ vairavęs politiko Kęstučio Daukšio sūnus M.Daukšys kliudė dviratį, kuriuo važiavo 1995 m. gimusi I.M.Bartaitė. Nuo eismo įvykio metu patirtų sužalojimų dviratininkė žuvo vietoje.

Kaip anksčiau skelbė Lietuvos Respublikos prokuratūra, ikiteisminio tyrimo duomenimis, „Hyundai“ vairuotojas pažeidė Kelių eismo taisyklių reikalavimus, būdamas neblaivus, neįvertino sudėtingų meteorologinių sąlygų (buvo tamsu, lijo), nepasirinko saugaus greičio, o leistiną greitį viršijo daugiau nei dvigubai.

Neatsargiai ir neatidžiai vairuodamas, jis nesugebėjo sulėtinti greičio ir išvengti susidūrimo su ta pačia kryptimi važiavusia dviratininke.

Po tragiško eismo įvykio „Hyundai“ vairuotojui buvo nustatytas 0,98 prom. girtumas.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta kaltinamojo atsakomybę lengvinanti aplinkybė – prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir dėl to gailisi.

15min primena, kad dukters Inos Marijos režisierius Šarūnas Bartas susilaukė su jau anapilin iškeliavusia aktore Katerina Golubeva. Moteris 2011-aisiais Prancūzijoje mirė mįslingomis aplinkybėmis, artimieji mirties priežasties neatskleidė.

I.Bartaitė anksčiau kartu su tėvu ir jo širdies drauge smuikininke Lora Kmieliauskaite vaidino Š.Barto filme „Ramybė mūsų sapnuose“. Tėvas dukrą dažnai pasiimdavo ir į kino festivalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius