2015 11 05 /09:17

Teismas dėl šnipinėjimo Baltarusijai Romualdą Lipskį nuteisė kalėti 3 metus

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį kaltu dėl šnipinėjimo Baltarusijai pripažino oro eismo paslaugas teikiančios valstybės įmonės „Oro navigacija“ buvusį darbuotoją Romualdą Lipskį ir skyrė jam trejų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę.
Romualdas Lipskis išgirdo teismo nuosprendį šnipinėjimo byloje
Romualdas Lipskis išgirdo teismo nuosprendį šnipinėjimo byloje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas paskelbė, kad R.Lipskis vykdė Baltarusijos žvalgybos užduotis.

R.Lipskis yra suimtas nuo 2014 metų sausio, šis laikas turėtų būti įskaičiuotas į bausmės terminą. Jis buvo kaltinamas tuo, kad savo kabinete „Oro navigacijoje“ slapta fotografavo ten buvusius dokumentus ir perdavė šiuos dokumentus Baltarusijos žvalgybos pareigūnui.​ 

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras Redas Savickas prašė skirti R.Lipskiui aštuonerių metų įkalinimo bausmę teigdamas, kad R. Lipskis  veikė „vykdymas Baltarusijos žvalgybos organizacijos užduotis, veikė kaip žvalgas“. Prokuroro teigimu, R.Lipskis suprato, kad Sergejus Kurulenka yra žvalgybos darbuotojas, su juo nuolat bendradarbiavo savo noru, net neklausinėjamas S.Kurulenkos jam pasakojo apie oro uostus.

Anot Lietuvos pareigūnų, žvalgybos operacija demaskuojant R.Lipskį  truko daugiau kaip trejus metus. Lietuvos institucijos atsisakė komentuoti, kiek medžiagos galėjo būti perduota Baltarusijai.

Byloje yra duomenų, kad ir pats S.Kurulenka rinko informaciją, važinėdavo prie kariuomenės objektų, juos stebėdavo ir fotografuodavo. Baltarusijos agentas užfiksuotas prie Paluknio aerodromo, paskui šalia karinio dalinio, kur fotoaparatu fiksavo karinį dalinį, jo praėjimo postą. S.Kurulenką taip pat domino Lietuvoje esančios NATO pajėgos, galimai šalyje veikę CŽV kalėjimai.

Už šnipinėjimą Lietuvoje gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius