Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas sušvelnino kardomąsias priemones N.Venckienei: galės keliauti po visą Lietuvą

Vasario 18 dieną Panevėžio apygardos teismas konstatavo, kad visos Neringai Venckienei paskirtos kardomosios priemonės – intensyvi priežiūra, 10 tūkst. eurų užstatas bei asmens dokumentų paėmimas šioje proceso stadijoje yra tinkamos ir nėra diskriminacinės. Visgi vienos malonės ji sulaukė – teismas panaikino draudimą N.Venckienei nuo namų nutolti ne daugiau nei 10 km. Jai uždrausta išvykti iš šalies ir paskirtas įpareigojimas naktimis būtų namuose. N.Venckienė teigia, kad gerokai sunkesniais nusikaltimais kaltinamiems asmenims paskiriamos gerokai švelnesnės kardomosios priemonės.
Į Lietuvą pargabenta Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teismas pažymėjo, kad vienas iš svarbiausių kardomųjų priemonių tikslų yra siekis užtikrinti kaltinamojo dalyvavimą procese ir netrukdomą bylos nagrinėjimą.

Ir nors kardomoji priemonė N.Venckienei iki išvykstant iš Lietuvos nebuvo paskirta, teismo įsitikinimu, tai nereiškia, kad savo veiksmais ir elgesiu ji nevengė baudžiamojo proceso.

„Pabėgimo faktas užtrauktų dar vieną baudžiamąją atsakomybę ir netekčiau sumokėto užstato – taip mano tėvams ir man pragyvenimui reikalingų lėšų...“

Todėl, teismo nuomone, naikinti ar iš esmės keisti kaltinamajai taikomas kardomąsias priemones nėra pagrindo. Siekdamas užtikrinti N.Venckienės dalyvavimą procese, netrukdomą ir maksimaliai greitą bylos išnagrinėjimą teismas paliko galioti jai paskirtas kardomąsias priemones.

Teismas taip pat pratęsė N.Venckienei taikomos intensyvios priežiūros terminą trims mėnesiams, iki 2020 m. gegužės 19 d., tačiau sušvelnino šios priemonės sąlygas.

Vietoje anksčiau skirto draudimo nutolti nuo gyvenamosios vietos didesniu kaip 10 km atstumu teismas uždraudė N.Venckienei išvykti iš šalies ir įpareigojo ją būti savo gyvenamojoje vietoje Garliavoje nuo 22 val. iki 6 val.

„Prokuroro nutarimu kaltinamajai paskirti įpareigojimai nenutolti nuo savo gyvenamosios vietos nurodytomis kryptimis ir atstumu yra pertekliniai ir be pakankamo pagrindo perdėm varžo kaltinamosios galimybę laisvai judėti tenkinant tiek savo, tiek artimųjų kasdienius poreikius bei suteikiant jiems pagalbą“, – rašoma apygardos teismo nutartyje.

Teisėjų kolegijos nuomone, įvertinus tai, kad kaltinamoji iki šiol nėra pažeidusi intensyvios priežiūros sąlygų, šiuo metu jai gali būti suteikta galimybė laisvai ir be apribojimų judėti visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje, nustatant didesnę kontrolę nakties metu.

Teismas nutartyje įspėjo kaltinamąją, kad ji privalo dėvėti elektroninį stebėjimo prietaisą, jo nenusiimti, negadinti ir nesunaikinti. Pažeidus intensyvios priežiūros sąlygas, kaltinamajai gali būti skirtas suėmimas.

Pati N.Venckienė teigia, kad paskirtos kardomosios priemonės yra neadekvačios, kai tuo tarpu gerokai sunkesniais nusikaltimais kaltinamiems asmenims jos paskiriamos gerokai švelnesnės.

Buvusi teisėja taip pat teigia, kad, skirtingai nei motyvuojama skiriant kardomąsias priemones, neturi jokio motyvo bandyti pabėgti.

„Pats pabėgimo faktas, ko taip bijosi teisiniai persekiotojai, užtrauktų dar vieną baudžiamąją atsakomybę ir netekčiau sumokėto užstato – taip mano tėvams ir man pragyvenimui reikalingų lėšų“, – antradienį išplatintame pranešime teigia N.Venckienė.

Nutarties dalis dėl intensyvios priežiūros termino pratęsimo per 7 dienas gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, rašoma teismo pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius