Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 26 /12:02

Teisme – chaotiškas bandymas atversti rezonansinę „mailiaus“ bylą

Devyni kaltinamieji kol kas gali lengviau atsipūsti, nes du iš jų apskritai neatvyko į teismą, posėdyje nepasirodė net penki advokatai, be to, prokuroras siekia iš anksto nušalinti bylą nagrinėti pasiruošusią teisėją.
Tarp kaltinamųjų šioje byloje yra ir mokslų daktaras, buvęs Lietuvos ambasadorius Kazachstane ir Lietuvos taupomojo banko vadovas R.Visokavičius (viduryje).
Tarp kaltinamųjų šioje byloje yra ir mokslų daktaras, buvęs Lietuvos ambasadorius Kazachstane ir Lietuvos taupomojo banko vadovas R.Visokavičius (viduryje). / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Trečiadienį Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas planavo atversti vadinamąją „mailiaus“ bylą.

Tačiau pirmasis bandymas, stebint gausiam būriui žiniasklaidos atstovų, buvo nesėkmingas ir vyko gana chaotiškai.

Bylos nagrinėjimą teko atidėti jo net nepradėjus, nes į posėdį neatvyko du iš devynių kaltinamųjų. Teisme nepasirodė ir net penki iš devynių advokatų. Be to, prokuroras siekė iš anksto nušalinti bylą dabar jau nežinia ar nagrinėsiančią teisėją.

Kol sprendžiamas klausimas dėl nušalinimo, teisėja Regina Gudienė padarė pertrauką iki ketvirtadienio.

Kaip minėta, prieš teismą šioje baudžiamojoje byloje turėtų stoti devyni kaltinamieji: Vytautas Petrušonis, Egidijus Gesevičius, Mindaugas Gesevičius, Romualdas Visokavičius, Inga Dagytė Riškė, Ingrida Jasonienė, Albertas Brinkys, Jonas Jacunskas ir Skirmantas Miškinis (neatvyko pastarieji du, jiems nepavyko įteikti šaukimų).

Kaltinimai šiems asmenims pateikti dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi (pagal Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 1 dalį, 24 str. 6d. ,22 str. 1d., 182 str. 2d., 300 str. 1d., 203 str. 2d., 227 str. 2d., 24 str. 5d., 228 str. 1d.).

Sprendžia dėl nušalinimo

Teisėja R.Gudienė proceso dalyviams priminė, kad praėjusią vasarą buvo priėmusį nutartį, pagal kurią ketino grąžinti bylą prokurorams. Teisėja buvo įžvelgusi kaltinamojo akto broką, galintį sukelti rimtų nesklandumų pradėjus bylą nagrinėti.

Tačiau aukštesnės instancijos teismas R.Gudienės nutartį panaikino kaip nepagrįstą, ragindamas bylą nagrinėti tokią, kokią ją parengė prokuratūra.

Todėl šiandien teisėja R.Gudienė proceso dalyvių klausė, ar ji neturėtų nusišalinti, nes šioje byloje jau yra pareiškusi tam tikrą poziciją.

Bylą kuruojantis prokuroras Dainius Baraniūnas pareiškė: „Būtų pažeistos įstatyme numatytos nuostatos, kad kiekvienas asmuo turi teisę į nepriklausomą ir nešališką teismą. Dėl objektyvumo ir teisingumo gerbiama teisėja turi nusišalinti!“

Keturi posėdyje dalyvavę advokatai ir dauguma kaltinamųjų laikėsi priešingos nuomonės. Oponentų argumentai – planuodama grąžinti bylą ikiteisminiam tyrimui, teisėja nepasisakė dėl įtariamųjų kaltės, neužkirto sau kelio vėliau priimti tiek apkaltinamąjį, tiek išteisinamąjį nuosprendį. Ir apskritai nepadarė nieko, iš ko būtų galima spręsti apie jos šališkumą.

Anot vieno teisininko, prokuratūra apskritai turėjo ne skųsti šios teisėjos nutartį, o sureaguoti į tai, į ką buvo atkreiptas dėmesys.

Klausimą dėl teisėjos R.Gudienės nušalinimo šioje byloje iki ketvirtadienio sprendžia Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo pirmininkas.

Gresia iki aštuonerių metų nelaisvės

Kaip skelbta anksčiau, organizuotai grupei vadovavo Lietuvoje ir užsienyje veikiančių baldais prekiaujančių įmonių savininkas E.Gesevičius. Bylos duomenimis, jo organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009–2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, pasikėsino apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą, t.y. 10 milijonų litų Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų, skiriamų pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 metų veiksmų programos antrosios prioritetinės krypties „Akvakultūra, žvejyba vidaus vandenyse, žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ priemonės „Žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ veiklos sritį „Investicijos į akvakultūros įmones“.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius šioje byloje figūruodavo kaip liudytojas, jį planuojama apklausti ir teisme.

Baudžiamasis kodeksas nustato, kad už įvykdytas nusikalstamas veikas įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

VIDEO: 15min.lt - bandymas atversti vadinamąją Mailiaus bylą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius