Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisme liudijęs Bronislovas Burgis: „Byla mane pasmerkė mirčiai“

Kauno apylinkės teisme po pertraukos tęsiama buvusio Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriaus Bronislovo Burgio byla dėl sisteminio psichologinio smurto prieš nepilnametę. Ketvirtadienį parodymus davė kaltinamasis B.Burgis. „Esu nekaltas, viską dariau norėdamas gero moksleivei“, – tikino buvęs KTU gimnazijos vadovas.
Bronislovo Burgio teisme
Bronislovas Burgis birželio 18-ąją davė parodymus teisme. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ankstesniuose teismo posėdžiuose buvo klausomasi nukentėjusiosios moksleivės ir jos tėvų darytų įrašų pokalbio su B.Burgiu metu. Parodymus davė ir nepilnametės tėvai, ir pati mergina, tačiau jos pateiktų faktų teismas neleido viešinti.

Duoti parodymus pats B.Burgis sutiko tik išklausęs visą byloje esančią medžiagą ir kitų proceso dalyvių liudijimus. To padaryti birželio pradžioje suplanuotame teismo posėdyje jis negalėjo dėl sveikatos problemų. Dėl atsinaujinusios sunkios ligos jis buvo atsidūręs ligoninėje. 

„(Byla) mane pasmerkė onkologinei mirčiai. Dabar skaičiuoju nebe mėnesius, o savaites“, – teigė buvęs KTU gimnazijos direktorius. 

„Šiandien duosiu kraujo. Šiandien ištirs echoskopu. Šiandien duosiu parodymus teisme. Jei leis. O, kaip aš norėčiau, kad teismas būtų mano šalies, kurioje aš galiu kalbėti savo įprasta kalba! Deja, numatau, kad būsiu tik stabdomas, baramas, mokomas, o gal net nutrauktas ir pasodintas. Kol kas tik ant suolo… Matysime“, – birželio 18 dienos ryte savo interneto puslapyje Burgis.lt rašė kaltinamųjų suole atsidūręs B.Burgis.

Teisme jis taip pat neslėpė, jog šiuo metu jo sveikata labai prasta. „(Byla) mane pasmerkė onkologinei mirčiai. Dabar skaičiuoju nebe mėnesius, o savaites“, – teigė buvęs KTU gimnazijos direktorius. 

Nepaisant to, jis nekeitė savo nuomonės ir neketino atsiprašyti į teismų karuselę jį įsukusios moksleivės ir jos šeimos. 

Darė tą patį, ką mokytojai ir psichoterapeutai

Kalbėdamas apie jam pateiktus kaltinimus prestižine laikomos KTU gimnazijos įkūrėjas ir ilgametis jos direktorius B.Burgis akcentavo šios ugdymo įstaigos ir joje besimokančių jaunuolių išskirtinumą. Būtent tai esą ir yra svarbiausia priežastis, dėl ko jis, nepaisant ligos, nekeičia savo pozicijos.

„Nepadariau jokio nusikaltimo, nes negalėjau to padaryti. Neturėjau jokio motyvo. Pagrindinis klausimas nuo Romos laikų buvo toks: kam tai naudinga? Visiškai akivaizdu, kad man, tikrosios rinkos sąlygomis dirbančios gimnazijos direktoriui, jokiu būdu nebuvo naudinga pakenkti žmogui, kurį aš noriu išsiųsti iš gimnazijos savo noru ar prievarta.

Mane kaltina, kad aš taikiau psichinę prievartą. Aš noriu paklausti, o psichoterapeutai ką daro?

Visus 25 metus stengdavausi kuo švelniau išsiskirti su tais, kurie išeina. Nes vos išėję jie tampa arba reklama, arba antireklama gimnazijai. Jie gali rašyti ir sakyti, ką nori. Jie gali sunaikinti gimnaziją vienu sakiniu. Ar man to norėjosi? Tikrai ne“, – tvirtino buvęs KTU gimnazijos vadovas.

Savo elgesį ir bendravimą su mokyklos vidaus taisykles pažeidusia moksleive, kurios tėvai B.Burgį kaltina naudojus psichologinį smurtą, jis palygino su mokytojų ir psichologų darbu. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Bronislovo Burgio teisme
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Bronislovas Burgis.

„Mane kaltina, kad aš taikiau psichinę prievartą. Aš noriu paklausti, o psichoterapeutai ką daro? Jie kasdien veikia žmogaus psichiką? Jie nori padėti žmogui apsispręsti kažką daryti ir kažko nedaryti. 

Ką daro mokytojai? Jie sako: „Jei neperskaitysi „Dievų miško“, neišlaikysi egzamino“; „Jei triukšmausi – turėsi išeiti iš klasės“. Ar tai yra prievarta, smurtas? Tiek jie, tiek aš nedarėme nieko kito, tik skatinome moksleivių mąstymą“, – įsitikinęs B.Burgis.

Anot jo, viskas, ką jis darė ar sakė, turėjo vieną tikslą: padėti mokyklos taisykles (kurios įtrauktos ir į sutartį, pasirašomą mokinio atstovų bei mokyklos) pažeidusiam jaunuoliai pačiam apsispręsti ir priimti garbingą sprendimą savo noru palikti KTU gimnaziją.

Visi pokalbiai turėjo vienintelį tikslą – norėjau ją išgelbėti. Sumažinti jos kaltę, stresą, baimę dėl to, ką ji padarė. Ir padėti pasitaisyti.

„Jei būčiau padaręs išimtį vienam moksleiviui, turėčiau tai padaryti ir kitiems 300, kurie mokėsi KTU gimnazijoje. To nebuvo ir negalėjo būti“, – tikino B.Burgis, pabrėžęs, kad per 25-erius gimnazijos gyvavimo metus taisyklės ne kartą keistos. Tačiau pastaruosius penkerius metus buvo tokios, kaip ir dabar. 

Kaltinamasis užtikrino, jog į gatvę moksleivės niekas nenorėjo išmesti. KTU gimnazijoje mergina galėjo mokytis tol, kol būtų susiradusi kitą ugdymo įstaigą ir į ją perėjusi. 

„Ar aš reikalavau, verčiau ją daryti ką nors amoralaus, neleistino, prieštaraujančio žmogaus prigimčiai ar tai, kas tik man naudinga? Visi pokalbiai turėjo vienintelį tikslą – norėjau ją išgelbėti. Sumažinti jos kaltę, stresą, baimę dėl to, ką ji padarė. Ir padėti pasitaisyti“, – teigė B.Burgis.

Anot B.Burgio, kaltinimai esą jis grasino mergaitę paversti nepakaltinama, susidoroti ir pan., yra netikslūs. Jo žodžiai esą ištraukti iš konteksto. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Bronislovo Burgio teisme
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./B.Burgio teismas

„Nesakiau ir tokios frazės: „Nekelk bangų“. Prokuroras neturi jokių įrodymų, kad tai išėjo iš mano lūpų“, – tikino kaltinamuoju tapęs KTU gimnazijos įkūrėjas.

Pokalbis su tėvais, kurį šie jau įrašinėjo, B.Burgiui kelia pasididžiavimą: „Aš didžiuojuosi tuo pokalbiu su tėvais. Jie sako, kad tai buvo monologas. Kodėl? Ar jie negalėjo išeiti ir nebeklausyti? Jie darė įrašą. Jie greičiausiai laukė, kol aš suklysiu ir prašysiu paramos, kyšio ar ko nors. Kai nesulaukė, kreipėsi į teismą“, – įvykių eigą interpretavo B.Burgis.

Aš geriau mirsiu, bet kitaip nebus. Žinoma, aš kalbėjau emocingai. Grasinau, kad iškviesiu žurnalistus. Bet tai dariau dėl mergaitės.

Emocingoje kalboje kaltinamasis tvirtino, jog dėl to, kaip pakrypo įvykiai, KTU gimnazijoje iki šiol tebesimokanti mergaitė patyrė daugiau žalos, nei jos padarė jo išsakyti žodžiai, tapę kaltinamojo akto pagrindu. 

„Elgiausi taip, kaip elgiasi skęstančiojo gelbėtojas. Kartais jis gali daryti tai, kas atrodo kaip prievarta. Tačiau viskas daroma, kad skęstantysis būtų išgelbėtas. Aš mačiau, kad mergaitei gresia mirtinas pavojus. Jis gresia ir dabar. Pražudyti 65 metų vyrą, t.y. mane, ir 17 metų dukrą – nelygiavertis dalykas. Taip, jie mane pasmerkė onkologinei mirčiai. Dabar skaičiuoju nebe mėnesius, o savaites. Tačiau savo dukrą jie taip pat pasmerkė“, – teisme emocijų suvaldyti negalėjo B.Burgis.

Po incidento su moksleive ir jos tėvais praėjus porai savaičių B.Burgis paliko savo įkurtą KTU gimnaziją. Teisme jis sakė taip padaręs, nes supratęs, kad gimnazija ir jos bendruomenė pasikeitė – jie nebestojo mūru už ten galiojančias taisykles.

Jis svarstė, ar taip pat elgtųsi ir dabar, jei situacija pasikartotų: „Klausiu savęs, ar ginčiau jūsų vaikus dabar, kaip gyniau jos (moksleivės, – aut. past.) teisę gyventi be kaltės, oriai. Dabar atsakau: ne, nebeginčiau. Visuomenė, žiniasklaida, teisėsauga parodė viską. Visuomenė turi pasikeisti. Paaukojau savo sveikatą, kaip pasirodė, be reikalo. KTU gimnazijoje dabar gali bet kas išeiti į gatvę ir užsirūkyti. Gimnazija pasikeitė.“

Šiuo teismo posėdžiu bylai svarbių įrodymų tyrimas oficialiai baigtas. Kitame posėdyje, numatytame liepos pradžioje, bus sakomos baigiamosios kalbos.

Paviešino įrašus

15min.lt primena, kad buvęs KTU gimnazijos direktorius B.Burgis ir viena iš šios prestižinės mokyklos auklėtinių bei jos tėvai į teismų karuselę įsisuko po 2014 m. įvykusių incidentų. Pernai tuomet gimnazijos vadovu dirbęs B.Burgis šiai moksleivei pasiūlė palikti KTU gimnaziją dėl to, kad ji pažeidė mokyklos taisykles, draudžiančias vaikams rūkyti, vartoti svaigalus bei narkotines medžiagas.

Bylos duomenimis, moksleivei nesutikus savo noru palikti gimnazijos, B.Burgis jai pradėjo grasinti. Teisinį išsilavinimą turintys nepilnametės tėvai savo dukros garbę nusprendė ginti teisme ir siekia, kad B.Burgis atsidurtų kalėjime. Tiesa, prieš tai abi pusės bandė susitarti taikiai – moksleivės šeimai buvęs KTU gimnazijos vadovas yra sumokėjęs keliasdešimties tūkstančių litų piniginę kompensaciją. Nepaisant to, ginčas pasiekė teismą.

Gegužės pradžioje asmeniniame B.Burgio tinklaraštyje buvo paviešinti pokalbių su moksleive ir jos tėvais įrašai, taip pat atskleistas mergaitės vardas, nors skelbti nepilnamečių asmens duomenis Lietuvos įstatymai draudžia. Nors B.Burgis neigė, kad įrašus į internetą įdėjo pats, tačiau džiaugiasi, kad jie pagaliau yra girdimi pasauliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius