-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 29 /16:37

Teisme – nemalonios žinios Klaipėdos licėjaus direktorei

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teisme nuskambėjo nuosprendis prestižiniu laikomo Klaipėdos licėjaus direktorei Reginai Kontautienei. Moteris pripažinta kalta piktnaudžiavus tarnyba, svetimo turto pasisavinimu bei iššvaistymu, dokumentų klastojimu. Jai paskirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė: 2 metų ir 6 mėnesių, bausmės vykdymą atidedant porai metų.
Klaipėdos licėjaus direktorė Regina Kontautienė
Klaipėdos licėjaus direktorė Regina Kontautienė / Klaipėdos licėjaus nuotr.

Pedagogė R.Kontautienė į teisėsaugos akiratį pakliuvo prieš trejus metus. Veikla licėjuje, kai įstaigos lėšos naudotos direktorės reikmėms, sudomino STT, prokuratūrą.

Viešosios įstaigos dalininkė R.Kontautienė kaltinta iš įstaigos lėšų remontavusi savo butus Klaipėdos centre ir Kuršių nerijoje, pirkusi baldus, techniką. Virtuvinis komplektas nupirktas ir jos broliui. Bylos nagrinėjimo metu nustatyta, kad buvo įstaigos pinigai sumokama ir už smulkius pirkinius prekybos centruose. Iš licėjaus lėšų buvo apmokama ir direktorės narystė „Rotary“ klube.

Teisme R.Kontautienė įrodinėjo, kad butus planuota naudoti licėjaus reikmėms: čia planuota apgyvendinti tarptautinio bakalaureato dalyvius.

R.Kontautienė apkaltinta ir dokumentų klastojimu: bandydama įrodyti, kad veikė teisėtai ji atgaline data sudarė panaudos sudarymo, nutraukimo sutartis, nutraukimo protokolą ir kitus. Pakeisti dalį dokumentų ji nurodė ir pavaldiniams.

Vėliau į licėjaus sąskaitą ji grąžino pinigus ir taip atlygino patirtą žalą.

Kaltinamoji laikėsi pozicijos, kad ji nėra valstybės tarnautoja, ji yra VšĮ Klaipėdos licėjaus steigėja, dalininkė ir direktorė, o tarp mokyklos dalininkų nėra nei savivaldybės, nei valstybės, nei jų įmonių, įstaigų.

Teisme įrodyta, kad bakalaureato programai butų įrengti nebuvo reikalo, nustatyta, kad jie įrenginėti tik asmeninei naudai gauti.

Konstatuota, kad R.Kontautienės statusas vis dėl to prilygsta valstybės tarnautojui: įstaiga teikia viešas švietimo paslaugas, naudoja tikslines mokinio krepšelio lėšas.

Dalis kaltinamosios, kaip įstaigos direktorės, funkcijų sietini su atitinkamais administraciniais įgaliojimais bei teise veikti viešąsias paslaugas teikiančios įstaigos vardu.

Skirdamas bausmę teismas pažymėjo, jog kaltinamoji veikė tiesiogine tyčia, o tai, kad ji atlygino padarytus nuostolius, jos baudžiamosios atsakomybės nešalina.

Kaip pažymėjo teismas, kadangi savo kaltės kaltinamoji nepripažino, tai rodo, jog ji savo veiksmų nevertina kritiškai, nesigaili.

Išklausyti teismo nuosprendžio nei R.Kontautienė, nei jos advokatas Giedrius Danėlius neatvyko.

Advokatas G.Danėlius 15min teigė, jog sprendimą ketina skųsti aukštesnės instancijos teismui. „Nusikalimai nuosavybei pasižymi tuo, kad padaroma žala. Šiuo atveju nenustatyta jokių žalos nuosavybei požymių, todėl Regina Kontautienė negalėjo būti pripažinta kalta. Nekalbama apie valstybės pinigų panaudojimą. Kalba eina apie privataus ūkio subjekto buhalterines taisykles. Licėjus – privatus ūkio subjektas, kurio vadovas negali būti pripažintas valstybės tarnautoju“, - teigė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius