Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Terorizmu kaltinamas jaunuolis prašėsi į laisvę: bandymą susprogdinti pastatą teisina „jaunatvišku maksimalizmu“

Penktadienį į Vilniaus apygardos teismą atvestas terorizmu kaltinamas Gediminas Beržinskas. Nuo pernai rudens suimtą vaikiną prokuroras prašė ir toliau laikyti už grotų. Pats G.Beržinskas tikisi būti paleistas į laisvę su apykoje.
Gediminas Beržinskas
Gediminas Beržinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teismas prasidėjo nuo tradicinės procedūros – asmenybės nustatymo. Terorizmu kaltinamas G.Beržinskas nurodė, kad gimė 1999 metais, iki suėmimo mokėsi programų sistemas Vilniaus kolegijoje. Anksčiau su teisėsauga jam susidurti neteko.

Bylą kontroliuojantis prokuroras Šarūnas Astrauskas prašė ir toliau G.Beržinską laikyti suimtą.

„Kaltinamasis būdamas laisvėje gali bėgti ir slėptis nuo teismo, taip pat daryti naujas nusikalstamas veikas“, – priežastis įvardino jis.

VIDEO: Prokuroras prašė laikyti terorizmu kaltinamą jaunuolį suimtą: „Jis gali bėgti ir slėptis nuo teismo“

Kaip pasakojo prokuroras, jo požiūrį patvirtina tai, kad pastato sprogdinimą vaikinas kruopščiai planavo.

„Po pasikėsinimo padaryti teroro aktą jis sukūrė filmukus ir įkėlė į internetą, juose sakydamas, kad tai organizacijos, kurios dalimi jis save laiko, darbas. Jis sakė, kad nepavykęs sprogimas – tai dar ne pabaiga“, – komentavo prokuroras.

Š.Astrauskas pažymėjo, kad vaikinas gali pasigaminti sprogmenis iš medžiagų, kurias nesunkiai įmanoma įsigyti parduotuvėje ir internete.

„Kalbant apie kaltinamojo socialinius ryšius, jie nėra tvirti, jis yra jauno amžiaus, kaip matyti iš bylos medžiagos, jo santykiai su tėvais nebuvo pakankamai glaudūs. Tęsiant suėmimo terminą kaltinamasis pats sutiko, kad toliau būtų taikoma griežčiausia kardomoji priemonė, nors tėvai sutiko jį priimti gyventi ir juo rūpintis“, – pridūrė prokuroras.

Prašė paleisti

Pats G.Beržinskas prašė jį paleisti į laisvę su apykoje ir skiriant namų areštą.

„Norėčiau, kad atsižvelgtumėte į tai, kad prisipažinau dėl nusikaltimo pačią pirmą dieną, daviau parodymus“, – sakė jis.

Jaunatviškas maksimalizmas. Noras išgarsėti, pasirodyti, kažką daryti, kai nereikėjo daryti.

Kaltinamasis užsiminė, kad nelaisvėje jam nustatyta liga, tačiau kokia, nedetalizavo.

„Galėčiau siekti geresnės medicinos priežiūros, – sakė jis ir pridūrė. – Neketinu daryti naujų nusikalstamų veikų ir gailiuosi dėl savo nusikaltimų.“

Kaltinamojo advokatas Aidas Mažeika teigė, kad jo ginamasis puikiai supranta, ką padarė ir žino, kad jo laukianti bausmė – laisvės atėmimas.

„Bet noriu pabrėžti, kad suėmimas nėra bausmė. Per tuos kelis mėnesius, kol bus teismo sprendimas, jis gautų kvalifikuotą medicininę pagalbą. – kalbėjo advokatas. – Paskyrus intensyvią priežiūrą, net neįsivaizduoju, kokiu būdu žmogus galėtų pabėgti. Lygiai taip pat neįsivaizduoju, kaip būtų galima daryti naujus nusikaltimus.“

Jis prašė paleidus G.Beržinską laikyti jį pačiomis griežčiausiomis sąlygomis – ne tik uždėti apykoję, bet ir skirti namų areštą.

Sprendimas dėl kardomosios priemonės bus skelbiamas pirmadienį 15 val.

VIDEO: Terorizmu kaltinamo jaunuolio advokatas: tai buvo jaunatviškas maksimalizmas

Po posėdžio A.Mažeika pabrėžė, kad jo ginamasis nenorėjo žmonių aukų – sprogimą jis planavo naktį.

„Jaunatviškas maksimalizmas, – terorizmu kaltinamo vaikino motyvus komentavo advokatas. – Noras išgarsėti, pasirodyti, kažką daryti, kai nereikėjo daryti.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Advokatas, buvęs prokuroras (šioje archyvo nuotraukoje) Aidas Mažeika
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Advokatas, buvęs prokuroras (šioje archyvo nuotraukoje) Aidas Mažeika

15min primena, kad birželio pabaigoje teisėsauga atskleidė, jog 2019 metų spalį ultradešiniųjų pažiūrų jaunuolis bandė sostinėje įvykdyti teroro aktą.

VIDEO: Paviešintas vaizdo įrašas, kaip pernai Vilniuje jaunasis nacis bandė surengti teroro aktą

Kaip „vienišas vilkas“ veikęs vaikinas save priskyrė ekstremistinei „Feuerkrieg Division“ grupuotei, kurią teisėsauga 2020 m. išardė.

1999 m. gimęs G.Beržinskas prie „Western Union“ pastato sostinėje padėjo galingą sprogmenį, kurio sprogstamoji galia prilygtų maždaug 2,5 kg trotilo. Tragedija neįvyko tik dėl nedidelės klaidos, padarytos gaminant sprogmenį.

VIDEO: Per žingsnį nuo katastrofos: Vilniaus centre sprogmenį padėjęs jaunuolis planavo ir daugiau teroristinių išpuolių

Vaikinui pateikti kaltinimai terorizmu ir neteisėtu disponavimu ginklais. Už tai gresia iki 8 metų laisvės atėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius