Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 01 /13:14

Tris paras Traksėdžių durpyne plušę ugniagesiai pagaliau paskelbė gaisro lokalizaciją

Nuo penktadienio vidurdienio gausios ugniagesių pajėgos gesino Traksėdžių durpyną Šilutės rajone. Tris paras su ugnimis kovoję ugniagesiai pirmadienio rytą pagaliau galėjo paskelbti gaisro lokalizaciją. Visgi darbas dar nesibaigia, žvalgoma maždaug 20 hektarų teritorija, o apie likvidaciją bus galima kalbėti nebent ryt arba poryt.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pirmadienį 9 val. 37 min. gaisras lokalizuotas, – praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė. – Šiuo metu vyksta žvalgyba, dirba 30 ugniagesių ir 30 įmonės darbuotojų.“

Iš esmės gaisras buvo suvaldytas jau sekmadienį, ugniagesiai jau tuomet gesino tik pavienius židinius.

Šįryt apie 6 val. ryto pastebėtas buvo aptiktas dar vienas židinys, bet ugnis sėkmingai užgesinta jai nespėjus įsiplieksti.

„Darbą trukdo pakilęs vėjas, jis nešioja durpių daleles. Dūmų nėra, nėra atviros liepsnos, – dabartinę situaciją nupasakojo L.Valauskienė. – Durpės gali degti apačioje, giliai žemėje.“

Paskelbus lokalizaciją ugniagesiai pereina prie baigiamųjų gaisro gesinimo darbų – intensyviai žvalgoma 20 hektarų teritorija.

Daug dėmesio susilaukė ir klausimas dėl gesinimo iš oro, nes vos kilus gaisrui kariuomenės atstovai paskelbė, kad sraigtasparnį jie gali pakelti nebent žvalgybai.

Visgi penktadienio vakare Lietuvos kariuomenės sraigtasparnis prisidėjo prie gesinimo darbų, o penktadienį ir šeštadienį į pagalbą buvo atskridę latviai.

Durpyną eksploatuojančios įmonės „Klasmann-Deilmann Šilutė“ direktorius Kazimieras Kaminskas BNS sakė, kad, pirminiais duomenimis, įmonė patyrė maždaug 50 tūkst. eurų žalą.

„20 hektarų plote išdegė apie vieną centimetrą paviršinio sluoksnio, taip pat sudegė keturi savaeigės technikos vienetai“, – teigė jis.

VIDEO: Ugniagesiai kovoja su ugnimi durpyne – situacija labai sudėtinga

Gaisras Traksėdžių durpyne kilo penktadienio popietę, ugnis liepsnojo maždaug 20 hektarų plote. Degantis durpynas yra eksploatuojamoji unikalios Nemuno deltos regioniniam parkui priklausančios Aukštumalos pelkės dalis. Ši aukštapelkė yra viena didžiausių Lietuvoje.

VIDEO: Vaizdai iš gaisro Traksėdžių durpyne

Gaisras čia buvo kilęs 2011 metais. Tuo metu buvo sunaikinta Aukštumalos pelkės ekosistema. Buvo nuniokotas kelių šimtų hektarų plotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius