-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugniagesiai dar kartą primena, kaip reikia elgtis, kad nekiltų gaisras

Ugniagesiai su nerimu laukia ilgojo šventinio savaitgalio, kurio metu vyks daug renginių, nes, kaip rodo gaisrų statistika, laisvadieniais, o ypač švenčių dienomis, gaisruose žūsta daugiausia žmonių, padaugėja ir kitų skaudžių nelaimių.
Įvykio vietoje
Gaisras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas praneša, kad per dvi praėjusio savaitgalio paras gaisrai pasiglemžė 4 gyventojų gyvybes, o dar 3 žmonės buvo traumuoti. Be to, pastaruoju metu aukų ir traumuotų žmonių skaičius gaisruose sparčiai auga. Jeigu per sausio mėnesį juose žuvo 7 žmonėmis mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį, tai iki vasario 12 dienos gaisrai pasiglemžė jau 42 gyvybes (tiek pat žmonių žuvo ir pernai per tą patį laikotarpį), o dar 36 gyventojai (30) patyrė traumas.

Pagrindinės šių tragiškų nelaimių priežastys – netvarkingos krosnys ir dūmtraukiai bei jų eksploatavimo taisyklių pažeidimai, neatsargus rūkymas ir elgesys su ugnimi, dažniausiai apsvaigus nuo alkoholio, elektrinių šildymo prietaisų eksploatavimo taisyklių pažeidimai.

Daugiausia skaudžiausių gaisrų kyla vėlai vakare arba naktį, kaimo vietovėse, atokiuose vienkiemiuose, apleistuose pastatuose, todėl jie per vėlai pastebimi ir ugniagesiai pranešimus apie juos dažnai gauna pavėluotai. Paprastai tokių gyventojų būstuose nėra įrengtų dūmų signalizatorių, kurie įspėtų apie gaisro pavojų, nes dažniausiai dėl rūkymo ir neatsargaus elgesio su ugnimi žūsta socialiai remtini arba asocialūs žmonės. Tad tik pastebėję beįsiplieskiantį gaisrą, nedelsdami kvieskite ugniagesius bendruoju pagalbos telefonu 112.

Kad artėjančių švenčių neaptemdytų skaudžios nelaimės, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja ir prašo gyventojų šventinio savaitgalio metu su ugnimi elgtis ypač atsargiai: nepalikti be priežiūros besikūrenančių, perkaitintų krosnių, degančių žvakių, įjungtų elektrinių šildymo prietaisų, nelaikyti prie jų greitai užsidegančių daiktų, nerūkyti lovoje, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų. Be to, patariama per šias laisvas dienas susitvarkyti savo aplinką, buitį, nusikasti pripustytą sniegą.

Norėtųsi tikėti, jog šie patarimai padės saugiai sutikti ir paminėti artėjančias šventes bei išvengti gaisrų ir kitų nelaimių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius