Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už akių teisiamo omonininko Česlavo Mlyniko gynėjas: „Važiuočiau pas jį į Rusiją“

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje dėl nužudymų už akių teisiami Andrejus Laktionovas, Aleksandras Ryžovas ir Česlavas Mlynikas. Pastarąjį ginantis Lietuvos valstybinės teisinės pagalbos tarnybos advokatas Stanislovas Nalivaika teigia kol kas nematantis byloje jokių šio Rusijos piliečio kaltės įrodymų. Tačiau patyręs teisininkas 15min.lt prasitarė, kad iš profesinio ir žmogiško intereso mielai nuvyktų į Rusiją, jei tik turėtų galimybę akis į akį susitikti su savo ginamuoju ir pasikalbėti apie kruvinuosius 1991 m. įvykius Medininkų pasienio poste.
Č.Mlyniko, A.Laktionovo ir A.Ryžovo bylos nagrinėjimas Vilniuje
Advokatas Stanislovas Nalivaika / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas sostinėje iš lėto nagrinėja baudžiamąją bylą dėl Medininkuose 1991 m. liepos 31 d. įvykdyto nusikaltimo žmoniškumui, kurioje kaltinamaisiais pripažinti Rusijos piliečiai Andrejus Laktionovas, Česlavas Mlynikas ir Aleksandras Ryžovas.

Ši byla ypatinga tuo, kad įtarimai jiems visiems buvo pareikšti už akių, atitinkamai vyksta ir teismo procesas.

Įtariamasis Medininkų byloje Česlavas Mlinykas
Įtariamasis Medininkų byloje Česlavas Mlynikas

Šį trečiadienį bylą nagrinėjančių Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija tęsė liudytojų apklausas.

„Bandome prisiminti tuos istorinius įvykius – klausome liudytojų, garsiname ankstesnius jų parodymus. Žodžiu, dirbame. Dar yra suplanuota daugybė posėdžių, darbo tikrai daug“, – komentuodamas rezonansinės bylos eigą, trečiadienį 15min.lt sakė advokatas S.Nalivaika. Jis yra vienas iš teisininkų, paskirtų į šią bylą atstovauti teisiamųjų interesams – kaltinamiesiems privalo būti garantuojama nemokama teisinė pagalba.

Su savo ginamuoju nieko nederinęs ir net nebendravęs S.Nalivaika prasitarė, kad tokio šanso nepraleistų: „Norėčiau akis į akį su juo pasikalbėti. Jei būtų tokia galimybė – už savo pinigus sutikčiau nuvažiuoti į Rusiją.“

S.Nalivaika mūsų šaliai itin sunkiais 1991 metais tarnavo Lietuvos saugumo padalinyje. „Puikiai žinau, kokie tai buvo laikai“, – pabrėžė teisininkas.

Puikiai žinau, kokie tai buvo laikai, – pabrėžė tuo laikmečiu Lietuvos saugume tarnavęs teisininkas.

Į nagrinėjamą bylą teisininkas stengiasi žiūrėti profesionaliai, nešališkai.

„Mano ginamasis kaltinamas labai sunkiu nusikaltimu – už tai gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Kol kas iš bylos nematau, kad Č.Mlynikas būtų jį padaręs“, – sakė buvusio omonininko interesams atstovaujantis teisininkas.

Tai antroji teismą pasiekusi byla dėl šio 1991 m. liepos 31 d. įvykdyto nusikaltimo.

1991 metais įvykdytą septynių savo pareigas vykdžiusių Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnų nužudymą teisėsaugos pareigūnai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitinės pareigūnai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro“ pareigūnai Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, kelių policininkai Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas. Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius.

Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas. Teismas pabrėžė, kad smogikai nenužudė T.Šerno dėl nuo jų nepriklausančių aplinkybių, o jį išgelbėjo operatyviai suteikta kvalifikuota medicinos pagalba.

Dėl Medininkų žudynių kol kas nuteistas vienas asmuo – 2011 metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį, buvusį omonininką Konstantiną Michailovą, įkalino iki gyvos galvos.

Generalinės prokuratūros turimais duomenimis, minėti kaltinamieji nuo teisingumo slapstosi Rusijoje, kuri nesutinka savo piliečių perduoti Lietuvai, todėl jų atžvilgiu vykdoma tarptautinė paieška.Todėl buvusių omonininkų teismo procesas Vilniuje vyksta jiems nedalyvaujant – Lietuvos įstatymai tam tikrais atvejais leidžia nagrinėti bylas kaltinamiesiems už akių.

2011 m. liepos 28 d. Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas patenkino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro prašymą ir A.Laktionovą, Č.Mlyniką bei A.Ryžovą pripažino įtariamaisiais pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 100-ąjį straipsnį, t.y. įtariamais padarius nusikaltimą, už kurį numatyta atsakomybė Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių ir Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 7 straipsnio pagrindais.

2011 m. vasarą Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra dar kartą  kreipėsi į Rusijos Federacijos generalinę prokuratūrą su teisinės pagalbos prašymu atlikti baudžiamojo proceso veiksmus A.Laktionovui, Č.Mlynikui bei A.Ryžovui – įteikti jiems Vilniaus m. 1 apylinkės teismo nutartis, išaiškinti jiems įtariamojo teises, pasiūlyti duoti parodymus dėl jiems pareikštų įtarimų pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 100 straipsnį.

Iš viso šios bylos vien ikiteisminio tyrimo medžiagą sudaro bemaž 80 tomų dokumentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius