-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 10 04 /10:38

Už dviejų kūdikių žmogžudystę suimta klaipėdietė Viktorija Filiponenko jau prašosi į laisvę

Kraupiais nusikaltimais įtariamos moters advokatas aiškina, kad prokurorų turimi įrodymai nepakankami, o ikiteisminis tyrimas trunka per ilgai. Galų gale – Ispanijoje pagal Europos arešto orderį sulaikyta klaipėdietė esą nebesiruošia slapstytis.
V.Filiponenko Klaipėdos apylinkės teismas leido sulaikyti dviems mėnesiams.
V.Filiponenko Klaipėdos apylinkės teismas yra leidęs laikyti suimtą dar tris mėnesius. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Antradienio rytą Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo klaipėdietės Viktorijos Filiponenko (gim. 1985 m.) skundą dėl Klaipėdos apygardos teismo nutarties, kuria leista pratęsti jos suėmimo terminą dar trims mėnesiams.

Ši jauna moteris įtariama sunkiu nusikaltimu, dėl kurio pašiurpo visa Lietuva. Bylos duomenimis, 2009 m. gegužę pagimdžiusi dvynius, moteris juos uždusino ir išmetė į šiukšlių konteinerį.

Uostamiesčio teisėjai leido iki baudžiamosios bylos perdavimo ir jos nagrinėjimo teisme V.Filiponenko laikyti suimtą, nes, bylos duomenimis, du bejėgiškos būklės naujagimius ji nužudė sąmoningai, tyčia, už šį poelgį jai gresia itin griežta bausmė, be to, įtariamoji gali bėgti ir slėptis nuo ikiteisminio tyrimo, teismo. Dar vienas gynybos priekaištas – dėl pernelyg ilgai užtrukusio tyrimo.

Skundo nagrinėjime dalyvavęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Kęstutis Bieliauskas, atsakydamas į šį argumentą, priminė, jog V.Filiponenko ekstradicija iš Ispanijos Karalystės įvyko tik šių metų balandžio 2 dieną. Nuo to laiko, tiriant bylą, atliktos DNR, psichologinės, psichiatrinės ekspertizės, apklausta nemažai liudytojų. Prokuroras siūlė suprasti, kad tyrimo trukmę lemia ne tik nusikalstamų veikų ir įtariamųjų skaičius, bet ir atliktų veiksmų gausa, sudėtingumas. Šiuo atveju, K.Bieliausko vertinimu, tyrimas ne per ilgas.

Beje, sausio 21 dieną, pastojusi nuo kito vyro, V.Filiponenko Ispanijoje vėl pagimdė dvynius.

Prokuratūros atstovas siūlė atmesti teismui ir skundo autorių priekaištus dėl esą nepakankamų šioje byloje surinktų įrodymų. Prokuroro žodžiais tariant, tie duomenys, kurie yra surinkti šioje baudžiamojoje byloje, bus pripažinti vienokiais ar kitokiais įrodymais tik išnagrinėjus šią bylą teisme.

K.Bieliauskas nesutiko ir su įtariamosios pozicija dėl galimybės slapstytis. Anot prokuroro, tie duomenys, kurie buvo sukaupti, leido padaryti išvadą, kad vis dėlto įtariamoji slapstosi. „Viktorija Filiponenko bėgo nuo esamos situacijos“, – posėdžio metu pareiškė prokuroras.

Įtariamosios advokatas įsitikinęs priešingai: moteris buvo deklaravusi savo gyvenamąją vietą, Ispanijoje buvo įsidarbinusi legaliai. Lietuvoje įtariamoji turi nuolatinę gyvenamąją vietą, artimai bendrauja su savo motina ir močiute.

Be to, gynėjas akcentavo, kad klaipėdietei gresiančios bausmės griežtumas nėra pakankamas pagrindas iki pat nuosprendžio paskelbimo laikyti ją už grotų.

Skundą išnagrinėjęs Apeliacinio teismo teisėjas Jonas Algimantas Venckus verdiktą žada paskelbti jau šiandien.

Papildyta 10.38 val. Teisėjas J.A.Venckus paskelbė, kad V.Filiponenko ir jos gynėjo advokato skundas atmetamas kaip nepagrįstas. Nutarties motyvų Temidės tarnas nepasakė. Teisėjas tik pažymėjo, kad šis verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius