Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 10 26 /14:04

Vaikų tvirkinimu kaltinamo A.Ulvido norai nesipildo – toliau laiką leis už grotų ir bus laikomas teistu

Spalio 26 d. nuogo paauglėms šokti mėgstančio ir anksčiau dėl vaikų tvirkinimo jau teisto Algimanto Ulvido pavardė skambėjo net dviejuose Kauno teismuose. Kauno apylinkės teisme spręstas klausimas dėl suėmimo pratęsimo, Kauno apygardos teisme – dėl šio asmens noro nusikratyti teistumo etiketę bei peržiūrėti anksčiau jam paskirtas bausmes.
Danijoje sulaikytas Algimantas Ulvidas atvežtas į teismą Kaune
Danijoje sulaikytas Algimantas Ulvidas atvežtas į teismą Kaune / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Šiandien Kauno apylinkės teismas tenkino prokuroro prašymą kaltinamajam A.Ulvidui ir toliau taikyti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą 3 mėnesių laikotarpiui.

Kaip 15min nurodė Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai Tautvilė Merkevičiūtė, griežčiausia kardomoji priemonė skirta manant, jog asmuo gali bėgti (slėptis) nuo prokuroro ar teismo.

Kratosi teistumo

O štai Kauno apygardos teisme ketvirtadienį nagrinėtas A.Ulvido apeliacinis skundas dėl anksčiau skirtos bausmės sušvelninimo bei teistumo panaikinimo.

Dar 2023 m. rugpjūčio 10 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose buvo gautas nuteistojo prašymas dėl baudžiamosios bylos, kurioje 2016 m. gegužės 24 d. priimtas apkaltinamasis nuosprendis, peržiūrėjimo pagal naujai įsigaliojusius Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) pakeitimus.

Prašyta peržiūrėti bylą, pakeisti nusikalstamų veikų kvalifikavimą, panaikinti teistumą pagal 2015 m. gruodžio 11 d. Kauno apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu jam paskirtą bausmę.

Apylinkės teismas nutarė nuteistojo prašymą tenkinti iš dalies. Nusikalstamos veikos buvo perkvalifikuotos, tačiau 2016 m. Kauno apylinkės teismo, 2018 m. Šiaulių apylinkės teismo, 2019 m. Kauno apylinkės teismo, 2019 m. Panevėžio apylinkės teismo, 2020 m. Vilniaus apylinkės teismo bei 2022 m. Kauno apylinkės teismo paskirtos bausmės nepakeistos.

Prašymas panaikinti teistumus netenkintas, nes A.Ulvidas vis dar yra laikomas teistu už sunkiausią iš savo padarytų nusikalstamų veikų.

Apskundė, bet nieko nepešė

Šią Kauno apylinkės teismo nutartį buvo galima skųsti Kauno apygardos teismui. Šia teise A.Ulvidas pasinaudojo.

Skunde, pateiktame apygardos teismui, nuteistasis prašė panaikinti Kauno apylinkės teismo 2023 m. spalio 2 d. nutartį, 2015 m. gruodžio 11 d. Kauno apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu pripažintą jo padarytą, BK 178 straipsnio 1 dalyje numatytą nusikalstamą veiką perkvalifikuoti pagal naujai galiojančią BK 178 straipsnio redakciją ir panaikinti už šią veiką atsiradusį teistumą.

Skunde pažymėta, kad teismas neišnagrinėjo jo prašymo, o aptarė ir perkvalifikavo veikas, kurių jis perkvalifikuoti neprašė.

Tačiau spalio 26 d. Kauno apygardos teismas nuteistojo apeliacinį skundą atmetė.

„Nuteistojo skundas dėl Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų 2023 m. spalio 2 d. nutarties atmestinas kaip nepagrįstas, nes dalis nuteistojo atžvilgiu priimtų nuosprendžių jau buvo peržiūrėti nekeičiant jam paskirtos bausmės, be to, nuteistasis jau yra atlikęs didžiąją dalį jam paskirtų bausmių.

Teistumas nuteistajam taip pat negali būti panaikinamas, nes jis bus laikomas teistu, kol išnyks teistumas už BK 153 straipsnio 1 dalyje numatytos nusikalstamos veikos padarymą, kuris buvo pradėtas iš naujo skaičiuoti nuteistajam padarius nusikalstamą veiką, už kurią nuteistas 2022 m. gruodžio 27 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų baudžiamuoju įsakymu“, – rašoma ketvirtadienį Kauno apygardos teismo priimtame sprendime.

Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad jeigu turintis teistumą asmuo padaro naują nusikaltimą ar baudžiamąjį nusižengimą, teistumo išnykimo eiga nutrūksta. Šiuo atveju teistumo už ankstesnę nusikalstamą veiką išnykimo terminas pradedamas skaičiuoti nuo bausmės už naują nusikaltimą ar baudžiamąjį nusižengimą atlikimo. Asmuo laikomas teistu už kiekvieną nusikalstamą veiką tol, kol išnyksta teistumas už sunkiausią iš jų.

Iš bylos duomenų matyti, kad A.Ulvidas yra teistas 12 kartų, sunkiausias nusikaltimas, už kurį jis yra nuteistas, yra numatytas BK 153 straipsnio 1 dalyje (jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimas). Už šio nusikaltimo padarymą nuteistasis buvo nuteistas 2018 m. balandžio 26 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nuosprendžiu, už šį nusikaltimą numatyta maksimali bausmė yra 5 metai laisvės atėmimo, tai yra apysunkis nusikaltimas, todėl teistumo išnykimo terminas yra 3 metai bausmės atlikimo laikotarpiu ir po bausmės atlikimo.

Taigi teistumas už nusikalstamų veikų padarymą A.Ulvidui išnyks tik tuomet, kai išnyks teistumas už BK 153 straipsnio 1 dalyje numatytos nusikalstamos veikos padarymą. Šis teistumas vėl iš naujo pradėtas skaičiuoti nuo jo atžvilgiu paskutinio 2022 m. gruodžio 27 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo ir galios 3 metus po realaus bausmės atlikimo su sąlyga, jei nuteistasis nepadarys naujų nusikalstamų veikų.

Ši Kauno apygardos teismo nutartis įsigalioja nuo jos priėmimo dienos ir yra neskundžiama.

Iš ankstesnių A.Ulvido teistumų galima matyti, kad jis buvo baudžiamas ne tik dėl seksualinių nusikaltimų, bet ir vagysčių. Štai kartą iš parduotuvės „Jysk“ pagrobė keletą antklodžių, pagalvę, patalynės komplektą, iš „Topo centro“ – automagnetolą „Pioneer DEH-X8700BT“, kurios vertė 239,99 Eur, iš „IKI Lietuva“ – 4 vnt. likerio, butelį konjako bei butelį degtinės.

Ieškojo užsienyje

15min primena, kad Kauno apylinkės teismo 2023 m. gegužės 3 d. nutartimi A.Ulvidui paskirtos kardomosios priemonės – namų areštas ir įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, buvo pakeistos į suėmimą ir paskelbta jo tarptautinė paieška.

Rugpjūčio 2 dieną jis buvo perimtas iš Danijos teisėsaugos rankų ir konvojuotas į Lietuvą pagal Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros išduotą arešto orderį.

Kauno apylinkės teisme yra nagrinėjamos nuo teisingumo pasislėpusio A.Ulvido bylos dėl galimo nepilnamečių tvirkinimo.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Danijoje sulaikytas Algimantas Ulvidas atvežtas į teismą Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Danijoje sulaikytas Algimantas Ulvidas atvežtas į teismą Kaune

Kaip skelbta anksčiau, baudžiamojoje byloje, į kurią nuspręsta jį atvesdinti, tačiau spruko iš šalies, vyras kaltinimas įvykdęs 33 nusikalstamas veikas, susijusias su jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimu. Šioje byloje yra 25 nukentėjusieji ir 193 liudytojai.

Kitoje panašioje byloje balandį teismas vyrą visiškai išteisino, paskelbęs, kad nukentėjusios paklaustos dėl savo amžiaus melavo, todėl kaltinamasis negalėjo žinoti, kad jos yra jaunesnės nei 16 metų. Šioje byloje yra keturi epizodai dėl 5 jaunesnių nei 16 metų mergaičių tvirkinimo.

Šis nuosprendis buvo apskųstas, tačiau aukštesnės instancijos teismas paliko jį galioti.

Kovą Kauno apylinkės teismui buvo perduota dar viena byla dėl galimo nepilnamečių tvirkinimo. Tačiau balandį ir gegužę suplanuoti teisiamieji posėdžiai neįvyko, kadangi neatvyko kaltinamasis.

Šioje byloje dėl dviejų nusikalstamų veikų nukentėjusiais yra pripažinta 11 asmenų, kuriems procese atstovauja įgaliotieji atstovai bei atstovai pagal įstatymą.

Kaunietis jau anksčiau buvo nuteistas už mergaičių tvirkinimą – jis buvo teisiamas už tai, kad nuogas šokdavo paauglėms. Vyras tvirtino, kad mergaitės jį susirasdavo pačios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius