-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybė net sunkmečiu gali sau leisti „prabangą“ laikyti Henriką Daktarą už grotų, nutarė teisėjas (video, nuotraukos)

Lietuvos apeliacinis teismas (LApT) paskelbė, kad Henytei suėmimo terminas pratęstas teisėtai, nors Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamas H.Daktaras mainais už laisvę siūlėsi dirbti ir mokėti valstybei mokesčius.
Henrikas Daktaras
„Nuotraukos kada bus?“, – jį apspitusių žurnalistų teiravosi iš teismo salės po nutarties paskelbimo išvedamas H.Daktaras. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

LApT teisėjas Kęstutis Jucys ketvirtadienį paskelbė, kad serija itin sunkių nusikaltimų įtariamas 53 metų H.Daktaras, pravarde Henytė, turi likti už grotų.

Temidės tarno nesuviliojo nusikalstamos „Daktarų“ grupuotės lyderiu laikomo kauniečio pasiūlymas mainais už laisvę mokėti valstybei mokesčius.

Kaip skelbė 15min.lt, H.Daktaras, apskundęs teismo nutartį pratęsti jo suėmimo terminą dar 3 mėnesiams, užvakar bandė argumentuoti, kad sunkmečiu valstybei yra „vieni nuostoliai“ laikyti jį iki teismo rūsyje, todėl siūlė taupyti mokesčių mokėtojų pinigus. Maža to, Henytė žadėjo oficialiai įsidarbinti ir pats mokėti mokesčius į šalies iždą.

Vis dėlto LApT pritarė prokuratūros bei skundžiamą nutartį priėmusio žemesnės instancijos teismo pozicijai, jog esama pakankamai pagrindų laikyti įtariamąjį suimtą, nors tai ir reikalauja valdiškų lėšų.

Vienintelė paguoda H.Daktarui: teismas ištaisė aritmetinę klaidą, ir įtariamojo suėmimo terminas dabar bus skaičiuojamas ne iki kovo 5, bet iki kovo 4 d. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras

Galutinę ir neskundžiamą nutartį paskelbęs teisėjas pažymėjo, kad nepaisant to, jog jau vyksta susipažinimas su byla, ikiteisminis tyrimas H.Daktaro byloje dar nepasibaigė: „Jis bus baigtas, kai byla bus perduota teismui.“

K.Jucys pažymėjo, kad ši baudžiamoji byla yra didelės apimties, sudėtinga.

Teisėjas H.Daktarui ir jo gynėjui suteikė viltį, kad prie šio klausimo dar galima bus grįžti. Anot K.Jucio, kai byla pagaliau bus perduota teismui, bus matomas kitoks, visapusiškesnis vaizdas, o tada galbūt bus prielaidos kitaip vertinti būtinybę iki nuosprendžio H.Daktarą laikyti kalėjime.

Gali bėgti, nusikalsti ar kenkti tyrimui

Prokurorų nuolat akcentuojami argumentai: pagrįstai įtariama, kad kaunietis galėjo padaryti nusikaltimus, kuriais įtariamas, tie nusikaltimai yra itin sunkūs, H.Daktaras vadovavo nusikalstamam susivienijimui, anksčiau yra 5 kartus teistas, pastarąjį sykį nuo teisėsaugos slapstėsi ir buvo sulaikytas užsienyje, negano to, anksčiau jis yra teistas ir už poveikį liudytojui.Vienintelė paguoda H.Daktarui: teismas ištaisė aritmetinę klaidą, ir įtariamojo suėmimo terminas dabar bus skaičiuojamas ne iki kovo 5, bet iki kovo 4 d.

Todėl prokuratūra ir teismai yra įtikinę, kad išėjęs į laisvę H.Daktaras gali daryti naujus nusikaltimus ir slapstytis, juolab suvokdamas, kokia griežta bausmė jam gali grėsti.

Šiandienė H.Daktarui nepalanki nutartis yra pagrįsta trimis pagrindais taikyti suėmimą: įtariamasis gali bėgti arba slėptis, gali daryti naujus nusikaltimus arba trukdyti tebevykstančiam tyrimui.

Gynėjų argumentus atmetė

Apeliaciniame teisme H.Daktarą gynė du advokatai – Kristupas Ašmys ir Andrius Baranskis.

Jie nesutinka, kad jų klientas turėtų būti pristatomas kaip 5 kartus teistas veikėjas. „Žmogus yra prasižengęs 1977 metais. Šiuo metu galiojantis yra vienas teistumas, būtų teisinga ir kalbėti tik apie vieną teistumą“, – svarstė K.Ašmys. Anot jo, faktų apie Henytės teistumą neišbrauksi iš šio kauniečio biografijos tačiau juridiškai teistumo galiojimą nustato Baudžiamasis kodeksas, pagal kurio normas teistumas už sovietmečiu padarytus nusikaltimus H.Daktarui jau seniai yra išnykęs.

Teisininko A.Baranskio žodžiais tariant, pareiškimas, kad H.Daktaras bėgs, slapstysis ar darys naujus nusikaltimus, yra deklaratyvus ir neturi realaus pagrindo.

Advokato nuomone, tik H.Daktarui pareikštų įtarimų sunkumas formuoja išankstinę nuomonę, jog gali būti pagrindas taikyti suėmimą.

Bylas kuruojantis prokuroras Zdislavas Tuliševskis sakė, jog H.Daktaro gynėjams yra per drąsu teigti, kad įtariamojo suėmimo pagrindai yra deklaratyvūs, nes tie pagrindai yra numatyti įstatyme.

Anot prokuroro, H.Daktaras linkęs nusikalsti. „Bulgarijoje jis sulaikytas su suklastotais dokumentais“,– priminė Z.Tuliševskis.

Prokuratūros atstovas teigė, kad kardomoji priemonė įtariamajam parinkta objektyviai, atsižvelgiant ir jį jo šeiminę padėtį, ir į tai, kad kaunietis niekur nedirba, neturi legalaus pragyvenimo šaltinio.

Z.Tuliševskio žodžiais tariant, suėmimas skiriamas „atsižvelgiant į jo polinkį į antivisuomeninę veiklą“.

„Visa jo šeima žinojo, kad jis yra ieškomas. Jis pats žinojo, kad yra ieškomas“, – sakė prokuroras.

Tuo tarpu H.Daktaro ir jo gynėjų pozicija šiuo klausimu priešinga – jog Bulgarijoje jis slėpėsi ne nuo Lietuvos teisėsaugos, o nusikaltėlių, kurie apšaudė jo namą ir galimai kėsinosi į jo gyvybę.

Henytės interesams atstovavę teisininkai teismą bandė įtikinti, jog prokuroras turi visą rinkinį kardomųjų priemonių, kurios gali būti taikomos. Gynėjai kartojo, kad pareikštų įtarimų sunkumas ir sukurta neigiama visuomenės nuomonė neturėtų būti pagrindas pratęsti suėmimą.

„Teismo procese jis galėtų dalyvauti ir nebūdamas suimtas“, – sakė advokatas A.Baranskis.

VIDEO: 15min.lt: Henrikas Daktaras teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius