-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vidžiūno įspėjimas teisėjui: jei atimsit teises – kentės visa Lietuva! (atnaujinta 10 val.)

Vilniaus 1-asis apylinkės teismas mėgina padėti tašką skandalingoje Seimo nario Arvydo Vidžiūno, kuris vairavo neblaivus, byloje.
Arvydas Vidžiūnas
A.Vidžiūnas šįryt į bylos nagrinėjimą neatvyko, o jo advokatas teismą informavo: politikas iš anksto suplanuotoje išvykoje užsienyje, nes Seime pastaruoju metu nerengiami posėdžiai. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Išgėręs vairavęs, bet vairuotojo pažymėjimo iki šiol stebuklingai nepraradęs A.Vidžiūnas su savo advokatu sugalvojo naują gynybos taktiką. Konservatorius nutarė teismą įtikinti, jog jam netekus vairuotojo pažymėjimo kentės visa Lietuva.

Į teismo posėdį trečiadienio rytą asmeniškai parlamentas neatvyko. Tačiau politiko atsiųstas gynėjas kartojo, jog A.Vidžiūnas, kaip Seimo narys, atlieka svarbias valstybei ir visos tautos gerovei funkcijas,  todėl politikui prašoma skirti baudą, bet neatimti vairuotojo pažymėjimo.

Parlamentaro advokatas Augustinas Vaičiūnas per šio trečiadienio posėdį teisėjui Petrui Karveliui perdavė dokumentus, bylojančius, kad jo ginamajam Marijampolėje yra išnuomotos patalpos, kuriose jis priima rinkėjus. Be to, iki šių metų pabaigos sudarytas susitikimų su rinkėjais ir kitų renginių, kuriuose politikui privaloma dalyvauti, planas.

„Iš šio plano matyti, kad Marijampolėje jam tenka vidutiniškai lankytis 2 kartus per savaitę“, – porino advokatas A.Vaičiūnas.

Maža to, anot advokato, ginamasis Tėvynės sąjungoje kuruoja visos Lietuvos teritorinių rinkimų štabų veiklą. Todėl be vairuotojo pažymėjimo A.Vidžiūnas esą yra politinis lavonas.

Beje, šįmet kovą interviu 15min.lt A.Vidžiūnas yra pripažinęs, kad prarasti vairuotojo pažymėjimą jam nebūtų pasaulio pabaiga: „Ką dabar darysi... Nebus teisių, veš duktė, žmona, draugai, taksi.“

Priklauso visos valstybės ir tautos gerovė?!

Advokatas A.Vaičiūnas teisme aiškino, neva „nuobaudos tikslai pasiekti net nepaskyrus nuobaudos“. Teisininkas tikino, jog  po nelemtojo susidūrimo su policija pernai gegužės 20-ąją konservatorius kruopščiai laikosi visų teisės aktų, jo požiūris į saugų vairavimą pasikeitė.

Advokatas pamiršo paminėti, kad laukdamas teismų maratono pabaigos politikas pro stacionarų radarą praskriejo viršydamas leistiną greitį 32 km/val. ir jau už tai sumokėjo 450 litų baudą.

Advokatas kartojo, jog A.Vidžiūnas, kaip Seimo narys, turi daug ir įvairių pareigų, o „šių pareigų atlikimas neapsiriboja vien darbu Seimo rūmuose“.Ką dabar darysi... Nebus teisių, veš duktė, žmona, draugai, taksi, – to, kad gali prarasti vairuotojo pažymėjimą, neseniai nedramatizavo A.Vidžiūnas, tuo tarpu jo advokatas trečiadienį teisme tikino priešingai. Politiko gynėjas pagražino ir situaciją, kaip neva idealiai konservatorius pastaruoju metu laikosi KET. O kaip 450 litų bauda už greičio viršijimą?

Anot gynėjo, konservatorių politikas charakterizuojamas kaip drausmingas Seimo narys, atsakingai atliekantis pareigas.

Kad operatyviai atliktų pareigas, A.Vidžiūnui, anot gynėjo, gyvybiškai svarbu turėti teisę vairuoti. Atėmus iš A.Vidžiūno vairuotojo pažymėjimą, būtų gana stipriai sutrikdyta jo, kaip parlamentaro, veikla. O nuo to, advokato žodžiais tariant, priklauso visos valstybės ir tautos gerovė!

Jei liks nepatenkintas, galės vėl skųstis

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą transporto priemonių vairavimas, esant vairuotojams neblaiviems, kai nustatomas lengvas neblaivumo (girtumo) laipsnis (nuo 0,41 promilės iki 1,5 promilės), užtraukia baudą nuo 1 000 iki 1 500 litų su teisės vairuoti atėmimu nuo metų iki pusantrų. Tačiau esant ypatingoms aplinkybėms teismas turi teisę skirti švelnesnę nuobaudą.

Teisėjas P.Karvelis verdiktą A.Vidžiūno administracinėje byloje žada skelbti po dviejų savaičių. Jei politiko nutarimas netenkins, jis vėl turės teisę skųstis Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

Taktika „gėriau mažiau nei prieš 15 minučių“

Kaip jau ne sykį pasakojo 15min.lt, neblaivaus vairavusio politiko išteisinimo istorija yra tapusi nejuokingu anekdotu.

Politikas pernai teisme išaiškino buvęs priverstas pūsti į alkoholio tikrintuvą praėjus mažiau nei 15 minučių nuo tada, kai baigė gerti antrąją taurę vyno.

Teisėjas Robertas Rainys tada atsižvelgė į alkotesterio instrukciją, jog prietaisas turi būti naudojamas praėjus bent 15 minučių, kai tikrinamas asmuo vartojo alkoholį, ir nutraukė A.Vidžiūno bylą, nors buvo užfiksuotas 0,83 promilės girtumas.

Netrukus paaiškėjo, kad po susidūrimo su kelių policininkais A.Vidžiūnas savo iniciatyva nuvyko į Priklausomybės ligų centrą ir pasitikrino kraują. Ekspertizės rezultatas – politiko kraujyje rasta 0,86 promilės alkoholio. Šį jam nepalankų tyrimą A.Vidžiūnas teisme nutylėjo.

Beje, nuvežti A.Vidžiūną tikrintis kraujo galėjo ir pareigūnai, tačiau to nedarė, nes vairuotojas nesiginčijo dėl alkotesterio parodymų.

Išlindus ylai iš maišo, neliko kitos išeities, kaip tik policijai pateikti skundą LVAT ir laukti, kol teisėjai atkurs teisingumą. LVAT atstovai savo ruožtu kelis sykius viešai teisinosi, jog negali griebtis A.Vidžiūno bylos be eilės, o toji eilė išties įspūdinga.

Galiausiai šį kovą LVAT teisėjų kolegija raštiško proceso būdu išnagrinėjo A.Vidžiūno bylą ir grąžino ją iš naujo spręsti Vilniaus 1-ajam apylinkės teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius