Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus lombardų plėšikų gaujoje – ir trys vaikai (nuotraukos, video)

Prieš teismą stojo 8 juvelyrinius dirbinius grobusios organizuotos ir ginkluotos gaujos nariai, 3 iš jų siautėjo būdami dar nepilnamečiai.
Vienas Įtariamųjų plėšikų gaujos lyderių O.Vaškevičius (vedamas priekyje).
Įtariamųjų plėšikų teismo procesas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Vaikai Lombardas

Trečiadienį Vilniaus 3-iasis apylinkės teismas pradėjo iš esmės nagrinėti baudžiamąją bylą, kuriose į teisiamųjų suolą sėdo itin įžūliais plėšimais pagarsėjęs aštuntukas.

2009 metų lapkričio-gruodžio mėnesiais Vilniuje siautėjo ginkluota gauja, apiplėšusi keletą lombardų, juvelyrinių dirbinių parduotuvių, įvykdžiusi keletą vagysčių iš patalpų.

Paaiškėjo, kad 3 iš 8 gaujos narių siautėjo būdami nepilnamečiai.

Visi gaujos nariai gana jauni, bet daugelis jų jau teisti nuo sykio iki penkių kartų.

 Organizuotos gaujos lyderiais laikomi du veikėjai – 26 metų Olegas Vaškevičius ir 23 metų Jurijus Bisikirskis.

Kartu su jais lombardus plėšę ir kitus nusikaltimus vykdę įtariami Olegas Žuravliovas, Aivaras Matilionis, Dmitrijus Sergančukas ir Edgaras Vanagėlis. Dar tu kaltinamieji – Jevgenijus S. ir Antonas R. iki šiol nesulaukė 18 metų, todėl jų pavardės neskelbtinos.

Įvykdė keliolika nusikaltimų

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorės Nijolės Bareikienės paskubomis perskaitytame didžiulės apimties kaltinamajame akte minimi 5 plėšimo, 3 nepilnamečių įtraukimo į nusikalstamą veiką, 1 ginklo panaudojimo ir 1 chuliganizmo epizodas, taip pat 2 vagystės iš patalpų.

Gaujos nariai nusikaltimus kruopščiai planuodavo, aptardavo kiekvieno nario vaidmenis. Nusikaltėliai buvo apsirūpinę šaunamaisiais ginklais, plaktukais, medicininėmis kaukėmis, o į nusikaltimų vietas vykdavo automobiliu „Volkswagen Golf“.

Gauja pridarė nukentėjusiesiems šimtatūkstantinių materialinių nuostolių, ne vienas asmuo skundžiasi patyręs moralinę žalą.

Prokurorė laukia griežtų bausmių

„Aš tikiuosi labai griežtos bausmės“, – sakė prokurorė N.Bareikienė, kurią glumina įtariamųjų įžūlumas, neišblėstantis net teismo salėje.

Baudžiamasis kodeksas už padarytą ginkluotą plėšimą organizuotoje grupėje numato laisvės atėmimo bausmę nuo dviejų iki dešimties metų, už vaikų įtraukimą į nusikalstamą veiką – baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Pareigūnai yra nustatę, kad per 2009 m. lapkričio mėnesį ši organizuota grupė vykdė ginkluotus plėšimus Vilniuje, iš juvelyrinių parduotuvių, esančių Savanorių prospekte, Šopeno ir Trakų gatvėse. Du kartus pasikėsino apiplėšti juvelyrines parduotuves Kęstučio ir Trakų gatvėse. Visų šių nusikaltimų metu įtariamieji buvo su kaukėmis ir ginkluoti. Į parduotuves jie įsibraudavo darbo metu, grobė aukso dirbinius. Plėšimai trukdavo vos keletą minučių, po to, įtariamieji sprukdavo automobiliais iš anksto numatytu maršrutu. Vėliau transporto priemonę sudegindavo.

Sausakimša salė

Trečiadienio popietę erdvioje posėdžių salėje susirinko bemaž pusšimtis asmenų: teismo personalas, konvojaus pareigūnai, prokurorė, būrys advokatų, žurnalistų, nukentėjusiųjų, liudytojų, kaltinamųjų, jų draugų ir žiūrovų.

7 iš 8 kaltinamųjų savo kaltę pripažino, tačiau tik iš dalies, tuo tarpu E.Vanagėlis sutiko su visais jam pateiktais kaltinimais. Todėl viliamasi, jog teismo procesas įvyks gana greitai ir sklandžiai.

Penktasis nėštumo mėnuo

Šios dienos posėdyje spėta apklausti keletą liudytojų. Gaujos atakuotų parduotuvių bei lombardų darbuotojos pasakojo, ką pernai joms teko patirti.

Viena jauna vilnietė jaudindamasi ir ašarodama prisiminė, kaip į lombardą Šopeno gatvėje lapkričio 2 dieną apie 15.20 val. įsiveržė du kaukėti vyriškiai.

Vienas jų nukreipė į pardavėją šaunamąjį ginklą ir ėmė grasinti necenzūriniais žodžiais, kitas platuku išdaužė vitriną.

Liudytoja teisme pabrėžė, kad apiplėšimo dieną buvo penktą mėnesį nėščia. „Buvo dūžis į vitriną. Man pasirodė, kad šūvis, ir tada pasislėpiau“, – kalbėjo pardavėja.

Nusikaltėliai pagrobė aukso už kelias dešimtis tūkstančių litų ir paspruko.

Kitos juvelyrinių dirbinių parduotuvės darbuotoja pasakojo, kaip plėšikai sulaukė kur kas rimtesnio atkirčio. Supratusi, kad įsibrovėliai ketina užklijuoti jai burną, moteris sukaupė visas jėgas: „Kai pamačiau lipnią juostą, aš vienam įspyriau, o kitam norėjau patempti už plaukų, bet nuplėšiau peruką, ir tada jie pabėgo“, – kalbėjo didvyre tapusi pardavėja.

 

VIDEO: 15min.lt - prieš teismo posėdį gaujos byloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius