-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus milijonieriai pagaliau atsikratė gėdingos skolos už galimai vogtą elektrą

Skolininkams iš dalies atsiskaičius, teismas nutraukė Rytų skirstomųjų tinklų civilinę bylą 64 atsakovams, prestižinio sostinės kvartalo gyventojams.
Sunku įsivaizduoti, kad už Daliaus Mertino ištekėjusi L.Mertinienė junginėtų laidus ir vogtų elektrą, tačiau į atsakovų sąrašą garsi vilnietė vis dėlto pakliuvo.
Kai kurie asmenys, šioje RST byloje tapę vienais iš 64 atsakovų, 2004 metais nei gyveno Kairėnuose, nei buvo įsigiję ten skypą ar būstą. Tai pasakytina ir apie L.Mertinienę. / „Scanpix“ nuotr.

Kadenciją baigusio prezidento Algirdo Brazausko duktė Laima Mertinienė, buvęs sveikatos apsaugos ministras Juozas Galdikas, būrys žinomų verslininkų, gydytojų, mokslininkų, firmų direktorių ir kitų milijonierių kvartalo gyventojų gali lengviau atsikvėpti.

Trečiadienį Vilniaus 4-asis apylinkės teismas nutraukė Rytų skirstomųjų tinklų (RST) civilinę bylą, kurioje 13 313 litų ieškinys už elektrą buvo pareikštas net 64 atsakovams, įsikūrusiems prestižiniame kvartale Kairėnuose, sostinės pakraštyje, Vanagų, Kregždžių bei Giedros gatvėse.

„Šalys susitarė“, – trumpai informavo bylą išnagrinėjęs teismo pirmininkas Jeugenijušas Jaglinskis.

15min.lt žiniomis, atsakovai sutiko sumokėti tik dalį ieškinyje nurodytos sumos, tačiau toji dalis buvo pakankama, kad RST sutiktų baigti šį grandiozinį bylinėjimąsi.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./100 proc. tai buvo vagystė!  sakė ais elektros tinklų kontrolierius, kurio liudijimo, teismui nutraukus bylą, nebeprireikė.
„100 proc. tai buvo vagystė!“ – sakė šis elektros tinklų kontrolierius, kurio liudijimo, teismui nutraukus bylą, nebeprireikė.

15min.lt primena, jog ieškinį teismui energetikai įteikė dar 2007-ųjų lapkritį, o skola, kurią galiausiai pavyko bent iš dalies atgauti, tuometėje sodų bendrijoje „Kairėnai“ susidarė dar 2004 metais (žr. susijusius straipsnius).

Paprastus vartotojus „sutvarkytų“ per savaitę

„100 proc. tai buvo vagystė!“ – trečiadienį teismo koridoriuje pareiškė Jevgenijus D., vienas iš poros kontrolierių, sodų bendrijoje fiksavusių elektros vagystės faktą. Tuometis jo porininkas, beje, jau yra išėjęs Anapus.

Teisminis ginčas vyko, nes 2004 metų lapkričio 25 dieną užfiksuotas Elektros tiekimo ir naudojimo taisyklių pažeidimas individualių sodų bendrijoje „Kairėnai“. Elektros vartotojui buvo surašytas neapskaitinis elektros energijos naudojimo aktas, apskaičiuota bendrovei padaryta žala.

100 proc. tai buvo vagystė!“ – pareiškė vienas iš poros kontrolierių, Kairėnų sodų bendrijoje fiksavusių elektros vagystės faktą.

Elektros tiekėjai teisme mėgino įrodyti, kad prabangių namų savininkai energiją tam tikrą laiką vartojo be apskaitos prietaiso, taip ir padarydami žalą RST. Jos dydis nustatytas naudojant specialią metodiką.

Lemtingąją lapkričio dieną iš RST atvykę tikrintojai pamatė, kad skaitiklis, matuojantis kvartalo gyventojams tiekiamą elektros energiją, paprasčiausiai nesisuka. Nors gyventojai linkę manyti, kad už elektros ūkį turėtų būti atsakingi tiekėjai, RST pozicija buvo kitokia: pagal galiojančią tvarką už plombų ir apskaitos prietaisų tvarkingumą atsako vartotojai.

Paklaustas, ar po tiek metų galės prisiminti pažeidimo fiksavimo aplinkybes, elektros ūkio inspektorius Jevgenijus neslėpė: „Nieko aš nebeprisimenu.“

Liudytojas, kurio apklausti taip ir neprireikė, stebėjosi, kaip sugebėta tai ilgai ištempti šią vogtos elektros istoriją. „Jei mane ar tave pagautų – sutvarkytų per savaitę!“, – žurnalistui pareiškė elektros tinklų kontrolierius.

Vien pašto išlaidų – 640 litų

Teisėjo J.Jaglinskio per 7 minutes surašytame nutarime pažymima, kad bylą išnagrinėjęs teismas nutaria ne tik priimti ieškinio atsisakymą ir bylą nutraukti, bet ir grąžinti ieškovui 75 proc. žyminio mokesčio bei išaiškinti, jog atsiėmęs ieškinį ieškovas praranda teisę vėliau dėl to paties dalyko kreiptis į teismą. Nutarimas per 7 dienas gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

„Labai teisingas ir palankus abiems šalims sprendimas priimtas, tai labai malonu“, – bylos baigtį neoficialiai komentavo teismo vadovas J.Jaglinskis.

Tačiau teisėjas pridūrė, kad liko vienas „Bet“ – pašto išlaidos: net 639,62 lito.

„Mūsų laikais, į biudžetą kas eina, turi eiti. Kokie būtų pasiūlymai?“, – abiems šalims atstovavusių advokatų teiravosi teisėjas.

Teisininkai paprašė galimybės 5 minutes pasitarti, o po pertraukėlės RST advokatas Donatas Kimsa informavo, kad pašto išlaidas geranoriškai padengs ieškovai. Atsakovai savo ruožtu yra įsipareigoję nereikalauti iš RST, kad būtų padengtos jų atstovavimo teisme išlaidos.

Susitarė „sąžiningai ir teisingai“

„Praktiškai ieškinio suma tiek nebesiekia, ir susikaupė bylinėjimosi išlaidų“, – jau po posėdžio prasitarė atsakovų advokatas Valdas Rakauskas.

RST atstovas D.Kimsa irgi neslėpė, kad vien skelbimams spaudoje jo šalis išleido apie 1800 litų.

Kaip šioje gėdingoje istorijoje, kurioje šalys nesusikalbėjo daugelį metų, pagaliau pavyko rasti kompromisą?

„Kai atsiranda bendravimas iš abiejų pusių – atsiranda ir kompromisas“, – 15min.lt sakė žiūrovo teisėmis šios dienos posėdyje dalyvavęs kvartalo gyventojas Vytautas Vozgirdas, kurio žmona buvo atsakovų sąraše.

Abiejų taikiai ginčą pabaigusių šalių advokatai akcentavo, jog RST su skolininkais susitarė „sąžiningai ir teisingai.“

Kaip jau rašė 15min.lt, teigiamų postūmių šioje byloje būta jau praėjusią žiemą, kai atsakovai sutiko apmokėti 801,76 lito skolos, bet dar nenorėjo pripažinti 12 512 litų sumos kaip žalos dėl galimos vagystės atlyginimo. 


View Milijonierių kvartalas Kairėnuose in a larger map

 

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Milijonieriams byloje atstovavo (ia kairės) V.Rakauskas, RST interesus gynė D.Kimsa, o žiūrovo teisėmis dalyvavo V.Vozbutas.
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Milijonieriams byloje atstovavo (iš kairės) V.Rakauskas, RST interesus gynė D.Kimsa, o žiūrovo teisėmis dalyvavo V.Vozgirdas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius